UWV - een verhaal van narekeningen, herrekeningen en extra inkomsten naast een IVA

Alles omtrent werk en uitkeringen
Gebruikersavatar
D-Cheryl
Berichten: 1400
Lid geworden op: 22 nov 2011, 13:24
Locatie: Achterhoek

UWV - een verhaal van narekeningen, herrekeningen en extra inkomsten naast een IVA

Bericht door D-Cheryl »

Even een verhaaltje over mijn belevenis bij het UWV. Gewoon om te delen hoe het vergaan kan.

Na 2 ziektejaren werd ik, met een kleine vertraging want de keuringsarts vroeg om extra onderzoek, in het voorjaar van 2018 volledig afgekeurd en kreeg IVA toegekend. Ik had op dat moment al wel enkele voorschotten van het UWV ontvangen zodat ik inkomen zou hebben, en dat werd allemaal verrekend toen de definitieve afkeuring rond was.

Mijn werkgever en ik kwamen tot een wederzijdse opzegging: mijn contract was tot dan toe slapend gehouden omdat de werkgever de uitspraak van het UWV wilde afwachten. In de zomer kreeg ik het laatste loonstrookje en werden al mijn overuren en vakantie-uren uitbetaald, en ook de transitievergoeding was geen enkel probleem.

Met de arbeidsdeskundige van het UWV besprak ik dat voorjaar dat er misschien nog wel een passende baan voor mij was. Ik heb een vrij specialistische hobby, waar binnen bepaalde gebieden veel vraag naar is. Ik had een opdracht aangeboden gekregen. Ik kreeg toestemming om te proberen of ik op die manier toch kon werken, met dien verstande dat 70% van mijn inkomsten verrekend zouden worden met mijn uitkering.

Helaas, de opdracht was toch te zwaar voor me, en ik besloot na een maand de opdracht over te dragen aan een bekende. Wel kwam ik met de opdrachtgever overeen dat ik de reeds gewerkte uren mocht factureren. Ik had ondertussen een belastingnummer, en omdat ik onder een bepaald aantal uur bleef, hoefde ik me niet te registreren bij de KvK en kon ik het opgeven bij de belasting als "inkomsten uit overig werk".
([URL="https]https://www.belastingdienst.nl/wps/w...mstenbelasting[/URL])

Ik wist dus dat ik in 2019 een bedrag terug moest betalen aan het UWV, en in juli kreeg ik de narekening over 2018. Of ik even 5500,- terug wilde betalen. Ik belde en "Oh nee, dat kan inderdaad de bedoeling niet zijn!". Na nog 3 herrekeningen zag ik door de bomen het bos niet meer en ben ik officieel in beroep gegaan. Wel kreeg ik het advies om deze vierde herrekening vast te betalen: de toon in de aanslag was dwingender dan voorheen en gelukkig had ik nog een buffertje op mijn spaarrekening.
De vakbond had ik in februari opgezegd ("want ik heb nu geen werk meer, dus die vakbond kost alleen maar geld") en over de rechtsbijstanduitkering had ik alleen nog maar na zitten denken, maar geen actie ondernomen. En tja, brandende huizen zijn niet te verzekeren, dus ging ik uit van mijn eigen boerenverstand, een beetje hulp van het forum, en twitteraars die me de goede richting opstuurden. Ik stelde een bezwaar op en stuurde hem zowel digitaal als aangetekend met de post op.

Mijn bezwaar werd aangenomen en zoals beschreven werd ik erover gebeld. De dame aan telefoon was meelevend en vroeg goed door. Ik had ondertussen alle brieven op een stapel liggen en leidde haar door de wirwar van foute aannames en verkeerde berekeningen.
Ze wilde graag contact opnemen met mijn oude werkgever, want blijkbaar hadden ze de laatste loonstroken verkeerd geïnterpreteerd. Natuurlijk gaf ik toestemming (en stuurde ik de betreffende medewerker snel een mailtje - ik werkte voor een kleine organisatie waarin we elkaar bijna allemaal goed kennen). Hij ondersteunde mijn verhaal.

Een maand lang was het stil, maar afgelopen maandag kwam daar de verlossende voicemail:
"Uw bezwaar is gegrond. U hoeft enkel de 70% over uw inkomsten als zelfstandige terug te betalen. En omdat u de aanslag van september reeds heeft voldaan, zullen we deze verrekenen en krijgt u de rest teruggestort."

"Werken loont" klopt dus inderdaad, maar je moet er wel echt je verstand bij houden. :girlpower:
Gebruikersavatar
Klick
Berichten: 4495
Lid geworden op: 15 apr 2016, 09:42
Locatie: jaar ms

Bericht door Klick »

wat een verhaal... slepende papieren rompslomp brrrrrr
maar wat heb je goed gehandeld zeg!! :cool:
Gebruikersavatar
D-Cheryl
Berichten: 1400
Lid geworden op: 22 nov 2011, 13:24
Locatie: Achterhoek

Bericht door D-Cheryl »

Dank je Klick!
Ja, het voelt wel echt als een verhaal van de langste adem. Uiteindelijk zat de crux hem in de nabetaling na contracteinde en in de manier waarop mijn oud-werkgever een ziekmelding verwerkt op de loonstrookjes.
Het UWV noemde het een "erg ingewikkelde loonstrook" en die hebben er toch echt al wel veel gezien. :ogen:
Gebruikersavatar
Klick
Berichten: 4495
Lid geworden op: 15 apr 2016, 09:42
Locatie: jaar ms

Bericht door Klick »

maar wel gek dat ze dan een berekening doen en je de uitkomst sturen zonder dat ze hem goed snappen..
kunnen ze beter even een belletje doen en vragen wat ermee bedoeld wordt. desnoods naar de werkgever. scheelt hun werk scheelt jou een hoop gedoe en komt uiteindelijk op hetzelfde neer..
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp