Wat eten we vandaag? Deel 14

Hier kun je alles kwijt wat niets of niet direct met MS te maken heeft
Marina
Berichten: 672
Lid geworden op: 04 okt 2019, 11:07

Re: Wat eten we vandaag? Deel 14

Bericht door Marina »

Ja heerlijk, pindasoep !
Vorige week nog samen met vriend gemaakt. (Hier altijd met een beetje verse rode peper ;)).

Ook lekker als Maaltijdsoep!


Ingredienten voor 2 l. soep:

– 1 kilo kippenpoten- en bouten of een hele kip (ik gebruikte een Gildehoen)
– 3 liter warm water
– 1 stengel sereh, gekneusd
– 4 kleine vierkante maggiblokjes (of vervang door zout en verse lavas)
– 8 pimentbolletjes
– 2 uien
– 1 bosje selderij
– 1 pot pindakaas (350gr)
– 1 tomaat
– zonnebloemolie
– 1el tomatenpuree
– zwarte peper
– vers citroensap
– 4el geroosterde pinda’s (ongezouten)
- rijst

Bereidingstijd: 30 minuten / Wachttijd: 60 minuten

Doe de kip, water, sereh, maggiblokjes, pimentbolletjes en 1 grof gehakte ui in een grote soeppan. Schenk eventueel nog wat extra water erbij als de kip niet helemaal onder staat. Breng aan de kook en kook circa 40 minuten op laag vuur totdat de kip gaar is. Haal de kip eruit met een schuimspaan en laat iets afkoelen. Haal daarna het vlees van de botten af en schep de botten en vel terug in de bouillon samen met een paar takjes selderij. Laat dit nog 30 minuten op laag vuur pruttelen. Pluk de kip in de tussentijd in fijne sliertjes.

Schenk de bouillon (je zou nog ongeveer 2 liter over moeten hebben) door een zeef in een kom of pan. Een deel van de bouillon gebruik je om in een andere kom te mengen met de pindakaas. Klop goed met een garde totdat het een romig mengsel is.

Snipper de andere ui fijn en snijd de tomaat in kleine blokjes. Verhit de soeppan (maak ‘m wel eerst even schoon) op het vuur en fruit de ui in 2 eetlepels zonnebloemolie. Schep de blokjes tomaat en tomatenpuree erdoor en bak nog een minuut mee. Schenk nu rustig de bouillon erbij en roer de gemengde pindakaas met bouillon en de geplukte kip erdoor. Laat dit 10 minuten pruttelen en proef. Breng op smaak met zwarte peper en eventueel zout. Een beetje vers citroensap doet trouwens ook wonderen. Vind je de soep iets te dik? Schenk dan extra warm water of bouillon erbij.

Op het laatste moment hak je de pinda’s grof, samen met 3 takjes selderij. Bijvoorbeeld in een hakmolen. Serveer de pindasoep in kommen met de gehakte pinda’s en witte rijst.

Variatietips:
– Voeg ook wat zoutvlees toe. Laat dit eerst koken (ontzouten) voordat je het aan de bouillon toevoegt.
– Kook op het laatst nog 10 minuten een peper mee, voor wat extra pit. Je kunt ook sambal op tafel serveren.
– Maak balletjes tomtom voor in de soep. Kook daarvoor rijpe bakbananen (zonder schil) in water met zout. Prak daarna fijn en draai er balletjes van die je op het laatst 10 minuten laat mee koken.

https://www.francescakookt.nl/pindasoep/
Bijlagen
pindasoep-2.jpg
pindasoep-2.jpg (50.24 KiB) 199 keer bekeken
Laatst gewijzigd door Marina op 28 mei 2020, 16:14, 2 keer totaal gewijzigd.
Knillis
Berichten: 6859
Lid geworden op: 17 dec 2008, 11:00
Locatie: Apeldoorn

Re: Wat eten we vandaag? Deel 14

Bericht door Knillis »

Vandaag stamppot raapsteeltjes gegeten. Heerlijk! Is maar heel kort verkrijgbaar maar vandaag was het te koop op de markt. We hebben er van genoten!
Afbeelding
Gebruikersavatar
Klick
Berichten: 4467
Lid geworden op: 15 apr 2016, 09:42
Locatie: jaar ms

Re: Wat eten we vandaag? Deel 14

Bericht door Klick »

dat heb ik nog nooit gegeten, ik weet eerlijk gezegd niet eens hoe het smaakt 🤫 :haha:
Gebruikersavatar
Sara
Berichten: 5035
Lid geworden op: 06 jul 2000, 22:00
Locatie: Voorschoten
Contacteer:

Re: Wat eten we vandaag? Deel 14

Bericht door Sara »

RIsotto! Van Ottolenghi zelfs :).

Deze, met citroen en aubergine: https://www.dehippevegetarier.nl/vegeta ... aubergine/

Met een klein lamskoteletje en wat tomatensalade.
Bijlagen
risotto.jpg
risotto.jpg (68.33 KiB) 168 keer bekeken
Gebruikersavatar
Klick
Berichten: 4467
Lid geworden op: 15 apr 2016, 09:42
Locatie: jaar ms

Re: Wat eten we vandaag? Deel 14

Bericht door Klick »

wauw ziet er goed uit!

hier was het een zak Marrokkaanse groenteschotel van hak met aardappels en een varkenshaas. het lot bracht ze samen (tht datum) 😂 maar het smaakte prima 👍
Gebruikersavatar
Sara
Berichten: 5035
Lid geworden op: 06 jul 2000, 22:00
Locatie: Voorschoten
Contacteer:

Re: Wat eten we vandaag? Deel 14

Bericht door Sara »

Klick schreef: 03 jun 2020, 22:07
hier was het een zak Marrokkaanse groenteschotel van hak met aardappels en een varkenshaas. het lot bracht ze samen (tht datum) 😂 maar het smaakte prima 👍
Da's een heel herkenbaar menu, het tht-menu :)
Gebruikersavatar
Klick
Berichten: 4467
Lid geworden op: 15 apr 2016, 09:42
Locatie: jaar ms

Re: Wat eten we vandaag? Deel 14

Bericht door Klick »

vooral nu in deze tijd dat de supermarkt tot het minimum beperkt is en de boodschappen vaak afgehaald worden bij de plus.. is er soms geen keuze, maar de creativiteit is soms heerlijk!
Tevy
Berichten: 346
Lid geworden op: 15 aug 2010, 11:49

Re: Wat eten we vandaag? Deel 14

Bericht door Tevy »

Verrassend lekker hè, die tzt gerechten :).

Ik deed er wel eens moeilijk over dat het 'niet klopte'. Maar inmiddels valt het eigenlijk altijd wel mee. :goed:
Groetjes, Tevy

Always look on the bright side of life! :)
Knillis
Berichten: 6859
Lid geworden op: 17 dec 2008, 11:00
Locatie: Apeldoorn

Re: Wat eten we vandaag? Deel 14

Bericht door Knillis »

Ik kwam laatst een recept tegen van tjap tjoy met eiermie. Heel veel verse groenten en zelfgemaakte rode saus.

Het was heerlijk en dus heb ik er weer een recept bij voor een lekker maaltje zonder vlees!
Afbeelding
leeuwtje-nl
Berichten: 4407
Lid geworden op: 05 dec 2010, 10:23
Locatie: Omgeving Utrecht/ FR

Re: Wat eten we vandaag? Deel 14

Bericht door leeuwtje-nl »

Morgen 9 jaar diagnose, dus mezelf vandaag getrakteerd op een thuis gebrachte mixed grill! :lekker:
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp