Per 1 februari is dit forum niet meer actief. Je account en bijbehorende gegevens op dit forum zijn daarom verwijderd. Oude berichten kun je nog wel nalezen. We zien je eind februari graag terug in de nieuwe community van MS.nl. Meer informatie lees je op MS.nl of in dit topic.

Melatonine

MS medicatie en gerelateerde andere medicatie, hulp en hulpmiddelen
Sara

Melatonine

Bericht door Sara »

Ik wil er geen gewoonte van maken om terug te komen op alle topics in het zorgverlenersgedeelte van het forum, echt niet :D.

Maar deze keer wil ik dit toch even delen: een reactie in het gastenboek van MSweb op m'n vraag over melatonine en het antwoord van Dr. Hengstman (hier: [url]https://www.msweb.nl/forum/showthread.php?t=39615[/url])

Je vindt die reactie hier: [url]https://www.msweb.nl/gastenboek/[/url]

[url]https://www.msweb.nl/forum/showthread.php?t=39615[/url]

En met wat lege regels voor de leesbaarheid:

[quote]
Naar aanleiding van de vraag van Frieda van der Sar en het antwoord van neuroloog Hengstman wil ik reageren. Omdat ik echter geen toegangsrechten heb tot het forum reageer ik via het gastenboek.

Ik ben het met collega Hengstman eens dat onoordeelkundig gebruik van melatonine kan leiden tot het verstoren van het dag-nachtritme. Het gebruik van melatonine zonder dat eerst is gemeten of er wel een tekort aan melatonine bestaat raad ik af. Ook het gebruik van een hoge dosis, zoals 5mg, vind ik niet aan te bevelen.

Op andere punten verschillen wij echter van mening. In een zeer recent overzichtsartikel over de rol van melatonine bij MS (Elisea de Somma en collega’s; Mei 2018) wordt de huidige kennis over de rol van melatonine bij MS samengevat. Hierbij worden lage melatoine spiegels en een verstoord 24-uurs bioritme gevonden. In dierproeven blijken lage melatoninespiegels het ziekteproces (ontstekingsproces) te versterken.

Lagere melatonine spiegels in de zomer (kortere nachten) dragen bij aan het vaker in de zomer optreden van een relaps (shub). Relatief hogere melatonine spiegels in de winter (langere nachten) hebben kennelijk enige beschermende invloed op het ontstaan van een relaps.

De meeste dierproeven wijzen ook op een beschermende of remmende invloed van melatonine op het ziekteproces. Alleen in een onderzoek bij een experimenteel diermodel voor MS (Ghareghani 2017) bleek sprake te zijn van verergering. Dit was een onderzoek bij ratten met opgewekt MS; het zogeheten EAE model [experimental autoimmumune encephalomyelitis]). Hierbij dient echter opgemerkt te worden dat in dit onderzoek de dosis melatonine belachelijk hoog was, namelijk 10mg/kg. Bij een volwassen mens van 70kg komt dat overeen met 700mg, terwijl een tablet van 5mg in feite voor mensen al erg hoog wordt genoemd.

Inderdaad heeft ongeveer 10% van de mensen een stoornis in de afbraak van melatonine. Door een tekort aan het afbrekend enzym CYP1A2 is de afbraaksnelheid van melatonine vertraagd. Van een ‘normale’ dosis melatonine is een deel de volgende morgen nog steeds aanwezig. Op den duur kan dit leiden tot opstapeling van melatonine wat weer leidt tot een verstoring van het dag-nachtritme en problemen met doorslapen.

Ik heb nooit gezegd dat deze mensen geen melatonine mogen slikken! Ik wijs alleen op het bestaan van dit probleem en adviseer mensen bij wie het effect van melatonine na verloop van tijd afneemt de dosis niet te verhogen, maar te stoppen met melatonine en de behandeling later met een veel lagere dosis te hervatten. Ook adviseer ik bij gebruik van melatonine een lage dosis. Om vast te stellen of er sprake is van melatonine tekort kan via onze website ([url]www.melatonine.nu[/url]) een speekseltest worden aangevraagd. Ook kan met deze test overdag worden gemeten of er tijdens gebruik van melatonine mogelijk sprake is van stapeling door een te hoge dosis.

W. Braam, AVG
Bron:
De Somma E, Jain RW, Poon KWC, Tresidder KA, Segal JP, Ghasemlou N. Chronobiological regulation of psychosocial and physiological outcomes in multiple sclerosis. Neurosci Biobehav Rev. 2018 May;88:73-83. doi: 10.1016/j.neubiorev.2018.03.011. Epub 2018 Mar 13.
[url]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29548931[/url][/quote]

Wiebe Braam is ook de bron van het artikeltje over melatonine dat onlangs op MSweb stond ([url]https://www.msweb.nl/actueel/nieuws/melatonine/[/url]) en de eigenaar van [url]melatonine.nu[/url]

Hij heeft als arts voor verstandelijk gehandicapten gewerkt en stond aan de basis van een slaappoli.

([url]https://www.vgn.nl/artikel/25159[/url])

Hij is de initiator van [url]melatonine.nu[/url]. Hier introduceert hij zichzelf en het doel van de website. [url]https://melatonine.nu/over-deze-website/[/url]

Misschien dat andere mensen beter googlen, maar qua wetenschappelijk onderzoek vind ik alleen deze verkennende kleine trial, waarvan de resultaten in 2021 beschikbaar zouden kunnen komen: [url]https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03498131[/url]

Dat wil dus - naar mijn inzicht - zeggen dat er nog een heleboel onderzoek gedaan moet worden voordat we goed weten of en hoe (en voor wie) melatonine voor mensen met MS nuttig is.

Zelf heb ik 't nu wel gekocht, maar nog niet gebruikt. :eek:
AngelNoa

Bericht door AngelNoa »

dank je Sara voor deze aanvulling op het bericht van de zorgverlenerstopic.

Het klinkt mij als met zoveel bij MS; de ene arts vind dit en de ander dat...echt duidelijk is het allemaal echter nog niet.

mijn eigen neuro zegt dat het geen probleem is melatonine te slikken, maar de hoogte heeft ze nooit benoemd. Daarom neem ik soms 5mg...maar neig nu naar 3mg 'voor de zekerheid' :cool:

Als aanvulling kan ik nog aangeven; mijn schubs zijn met name tijdens de zomertijd (dus tussen het verzetten van de klok in) geweest. De vroegste uit mijn hoofd april of mei, laatste oktober.
Sara

Bericht door Sara »

Ik ben nu ook begonnen, maar met 1 mg, ongeveer anderhalf uur voordat ik naar bed ga.

Eerlijk gezegd... inslapen is bijna nooit een probleem, dus dáárvoor is 't niet nuttig.

Helpt 't jou? En waarvoor?

Wiebe Braam schrijft trouwens
[quote]
Ook het gebruik van een hoge dosis, zoals 5mg, vind ik niet aan te bevelen.[/quote]
AngelNoa

Bericht door AngelNoa »

[QUOTE=Sara;1114617]
Helpt 't jou? En waarvoor?

[/QUOTE]


Inslapen en doorslapen. Of als je wakker word in elk geval weer vrij snel terug in slaap.

En 3-5mg helpt mij wel ja.

Al moet ik dan ook zeggen; 's zomers slechter dan 's winters :ogen:
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp