Struikelen met rollator

MS medicatie en gerelateerde andere medicatie, hulp en hulpmiddelen
Tommie
Berichten: 48
Lid geworden op: 29 nov 2014, 18:19

Struikelen met rollator

Bericht door Tommie »

Omdat ik erg makkelijk struikel ben ik van plan mijn rollator te gaan gebruiken.

Ik vraag mij af of je ook kan vallen als je struikelt met een rollator in je handen?

Heeft iemand daar ervaring mee of heeft iemand een tip voor mij?
Majet
Berichten: 29
Lid geworden op: 29 aug 2019, 16:28

Bericht door Majet »

Ik heb er geen ervaring mee. Echter bij de revalidatie was iemand aan het oefenen om met een rollator te lopen. Als je het "goed" doet zou je minder makkelijk struikelen. Heb je revalidatie arts of me verpleegkundige die je het kan vragen?
Dannifan
Berichten: 2277
Lid geworden op: 20 feb 2010, 13:35
Locatie: Oud-Beijerland.

Bericht door Dannifan »

Het kan (bijna) niet, ik loop er nu een jaar of 5 mee en ben nog nooit gevallen. Je heb 4 wielen en 2 remmen die je helpen te blijven staan. Ik wil best eens moeilijk gaan maar ik knijp de remmen in en trek mijn been weer bij. Alles kan natuurlijk maar je moet goed je best doen als je alsnog wilt vallen met een rollator vast hebbend.
Gebruikersavatar
Klick
Berichten: 5068
Lid geworden op: 15 apr 2016, 09:42
Locatie: leeftijd = jaar ms

Bericht door Klick »

ja dat kan, tips heb ik niet want ik gebruik geen rollator. vergelijk het met lopen met een karretje er zitten wielen onder dus het rolt weg. je moet dus leren dan de boel op de rem te zetten, dat voorkomt de struikel niet, het vallen wel.
Gebruikersavatar
r_de_ruiter
Berichten: 60
Lid geworden op: 10 jul 2015, 05:39

Bericht door r_de_ruiter »

ook ik loop ook met een rollator,ik moet me echt concentreren op het lopen,als ik dat niet doe dan vergeet ik mijn benen op te tillen dan kan ik vallen,gelukkig is dit nog niet gebeurt,dus wat er achter ,links of rechts gebeurt kan me niet schelen.
Gebruikersavatar
Antoinette
Berichten: 1822
Lid geworden op: 22 nov 2005, 23:00
Locatie: in de groene taille van Limburg.
Contacteer:

Bericht door Antoinette »

Zeker kan je vallen, óók met rollator. Ik sluit me aan bij r-de-ruiter. Ik laat me door niets afleiden als ik loop (lees: strompel) achter mijn rollator. Maar als de benen niet willen, willen ze niet meer. Ik ben al zeker 5 x door mijn benen gezakt.

Het gebeurt op de meest onverwachte moment. Plots zijn ze van pudding en daar ga je. Er moesten 3 sterke mensen aan te pas komen om me overeind te helpen. En ik ben echt geen zwaargewicht hoor met mijn 65 kilo.

Ik wil je niet bang maken maar verlaat je niet té veel op je rollator.
Gebruikersavatar
JudithS
Berichten: 18
Lid geworden op: 08 jan 2020, 17:54

Bericht door JudithS »

Ook met rollator struikel ik af en toe maar véél minder vaak dan met stok, omdat het evenwicht veel beter is en je makkelijker even kunt “rusten” als er weer eens een voet aan de grond blijft “plakken”. Ik vind het lopen met de rollator veel minder vermoeiend daardoor. Maar het blijft een hulpmiddel natuurlijk, je moet blijven oppassen. En in het begin denk ik dat ik weer goed kan lopen en ga dan te snel van start. Maar dat is binnen 50 meter weer over
Gebruikersavatar
Hanna71
Berichten: 2076
Lid geworden op: 12 jul 2014, 12:26
Locatie: Gelderland

Bericht door Hanna71 »

Hangt het er ook niet van af wat precies de reden is dat je een rollator nodig hebt? De één heeft voeten die "blijven plakken" aan de grond, de ander heeft af en toe wat moeite zichzelf in balans te houden. Weer een ander struikelt over zijn eigen voeten of kleine opstaande randjes (scheve stoeptegel).

En de vraag is of je de rollator ook echt gebruikt als een stevige steun omdat je anders omvalt, of dat je hem alleen gebruikt (de steun) op het moment dat je uit balans dreigt te raken. Dus meer om heel licht iets bij te sturen als de balans even weg is.

Het is ook afhankelijk van je reactievermogen. Als je vertraagd reageert kun je niet snel even de remmen inknijpen, want voor je tot actie overgaat lig je al op de grond (met rollator en al). Als je reactievermogen wel goed is, kun je hem snel gebruiken om je balans te herstellen of de remmen in te knijpen om hem als steun te gebruiken.

Ik denk dat het handig is met een fysiotherapeut te kijken of een rollator wat voor je is, of dat mogelijk een ander hulpmiddel uitkomst kan bieden.
Succes.
Marina
Berichten: 770
Lid geworden op: 04 okt 2019, 11:07

Bericht door Marina »

Ik vind dat Hanna een paar goede punten opnoemt waar je rekening mee moet houden en zou ook de hulp van een fysiotherapeut hierbij inschakelen. Dan kan je ook verschillende hulpmiddelen uitproberen zodat je uiteindelijk het hulpmiddel kunt gebruiken dat het beste van toepassing is op jouw situatie. Zelf heb ik bijv. last van mijn evenwicht en toen ik tijdens revalidatie een rollator uitprobeerde 'vloog' ik van links naar rechts en terug terwijl ik eerder gedacht zou hebben dat een rollator juist steun zou bieden..
benka
Berichten: 291
Lid geworden op: 30 jul 2007, 22:00
Locatie: Almere

Bericht door benka »

ja, dat kan. mijn opvolger was een looprek
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp