Klachten bij kou

Over gezin, familie, vriendschappen, vervoer en andere dagelijkse zaken
JacqyB
Berichten: 5
Lid geworden op: 19 feb 2021, 16:00

Klachten bij kou

Bericht door JacqyB »

Hoi!

Ik zit nog in de molen, ben 28 jaar maar er is "hoogstwaarschijnlijk MS" vastgesteld omdat ik weinig klachten ervaar maar de scans zijn onrustig en bij umbaal punctie zagen ze iets.

Ik merk zelf en op de scans is dat ook te zien dat ik vooral najaar/winter last heb en als het kouder wordt vaker tintelingen terwijl ik overal lees dat bij hitte juist klachten kunnen verergeren.

Zijn er meer die dat merken?
Helly
Berichten: 325
Lid geworden op: 26 nov 2011, 15:00

Re: Klachten bij kou

Bericht door Helly »

Herfst en winter zijn voor mij vreselijk. Zenuwpijn, tintelingen en spasmes. Bij lente/zomer leef ik helemaal op en heb ik nergens last van.
Wat dat betreft is ieders MS anders. Denk wel dat er meer mensen zijn die klachten hebben bij warm weer, maar het hoeft dus niet!
Toeter
Berichten: 1297
Lid geworden op: 06 jul 2012, 14:05
Locatie: Groene hart

Re: Klachten bij kou

Bericht door Toeter »

Hoe zit het met je vitamine D niveau?

Als je MS hebt wordt aangeraden om een vitamine D niveau tussen de 100 en 150 aan te houden.

In de winter is je vitamine D niveau het laagst. Het zou kunnen dat je MS klachten erger worden door vitamine D tekort.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat een hoog vitamine D niveau, een beschermende werking heeft bij MS.

Je schrijft namelijk 'als het kouder wordt', maar over het algemeen zijn de klachten die je bij MS ervaart door kou en hitte direct. Niet per seizoen.

Dus als ik nu in een sauna ga zitten worden mijn klachten erger, als ik daarna in een koud dompelbad ga: zijn de hitteklachten weer weg.
leeuwtje-nl
Berichten: 4216
Lid geworden op: 05 dec 2010, 10:23
Locatie: Omgeving Utrecht/ FR

Re: Klachten bij kou

Bericht door leeuwtje-nl »

Toeter schreef: 20 feb 2021, 14:33 Je schrijft namelijk 'als het kouder wordt', maar over het algemeen zijn de klachten die je bij MS ervaart door kou en hitte direct. Niet per seizoen.

Dus als ik nu in een sauna ga zitten worden mijn klachten erger, als ik daarna in een koud dompelbad ga: zijn de hitteklachten weer weg.
Niet persé, ik heb ook meer zenuwpijnen in de wintermaanden. Zeker toen er sneeuw aan kwam, had ik 3 dagen van te voren al last. Als ik in een dompelbad spring, kan ik overigens echt helemaal niets meer, per direct. :D Ik kan wel steeds iets minder goed tegen hitte. Ook als het buiten 35 graden is en binnen 25, kan ik me dagenlang lamlendig voelen. Dus het kan minder "direct" zijn dan je aangeeft.
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp