Ms en rijbewijs

Over gezin, familie, vriendschappen, vervoer en andere dagelijkse zaken
timojr
Berichten: 42
Lid geworden op: 18 feb 2017, 09:38

Ms en rijbewijs

Bericht door timojr »

Hebben jullie een aantekening oid in je rijbewijs
Ik heb weinig last van mijn ms en met auto rijden zeker niet
Bij het uwv zeiden ze dat je niet verzekerd bent als je niet gekeurd bent
Net bij de HA geweest en die heeft gebeld met het cbr en die wisten er niets van die zeiden dat je bij je wa verzekering moet zijn.
Jrs77
Berichten: 1401
Lid geworden op: 15 nov 2014, 16:14
Locatie: Noord-Brabant

Bericht door Jrs77 »

Je bent niet verplicht om door te geven dat je MS hebt. Wanneer de MS je rijgeschiktheid kan beïnvloeden, en je raakt betrokken bij een ongeval, zal de verzekering van de tegenpartij het op je MS kunnen spelen als dat o een of andere manier zichtbaar is. Om dat te voorkomen kan je een 'eigen verklaring' indienen, om het CBR te laten beoordelen of je rijgeschikt bent.

Als je geen hinder ondervindt bij het rijden, en het ook niet zichtbaar is (bijv. bij het lopen), zou ik geen eigen verklaring indienen. Je krijgt dan veel extra kosten, bijvoorbeeld doordat je rijbewijs maar 3 tot 5 jaar geldig is, en je elke verlenging kosten krijgt voor een medische keuring. Daarnaast kan het CBR je nog altijd (in strijd met de wet) zomaar een beperking tot privegebruik opleggen waardoor je je auto niet meer tijdens je werk kan gebruiken.

Toen bij mij, doordat ik lastiger ging lopen, zichtbaar werd dat ik 'een lichamelijke beperking' had, heb ik wel een eigen verklaring ingediend. Met een enorme soap en behoorlijk wat kosten tot gevolg.
Lanah
Berichten: 300
Lid geworden op: 10 nov 2008, 18:19
Locatie: regio Nijmegen

Bericht door Lanah »

tja tja tja

Er is hierin geen duidelijk advies te geven.
Probeer eens de zoekfunctie hier op het web, er is al vanalles over geschreven.

Naar ik weet is het je eigen verantwoordelijkheid om het te melden bij het CBR en dan dus ook een eigen verklaring in te vullen.

Als je zichtbare beperkingen hebt en jezelf ook twijfelt dan zou ik je aanraden om het te melden.

Anders zou ik het voorlopig niet doen en het bij verlenging van je rijbewijs doen.

Mocht je de procedure in gang willen zetten, houd er dan wel rekening mee dat er geruime tijd overheen kan gaan.

En een andere tip, vraag aan je eigen neuroloog of hij/zij je wil helpen met de keuring. Als hij/zij dit wil doen tijdens je "normale"afspraak dan kost je dit niks.

succes met het nemen van de beslissing
Almond
Berichten: 75
Lid geworden op: 13 sep 2004, 22:00
Locatie: Almere

wachttijd

Bericht door Almond »

wachttijd

De wachttijd bij mijn CBR voor een beoordeling, zelfs na beoordeling door een keuringsarts, kan oplopen tot een half jaar!!! Dus wees er op tijd bij.

Persoonlijk vul ik al jaren een verklaring in. Het is elke keer weer spannend of ik goedgekeurd wordt, maar dan mag ik weer 5 jaar, min of meer, zonder zorgen rijden.

Belangrijkst is, dat het aan jezelf is om te bepalen of het nog verantwoord is om te rijden.
Dat is al lastig zat. Want de ene dag zie je alles en ben je prima geconcentreerd, maar een andere keer kan dat heel anders zijn. Daar helpt geen CBR aan. Dat moet je zelf doen.

Kortom neem je verantwoordelijkheid voor jezelf én voor je medemens. Je wilt toch niet op je geweten hebben, dat je een ongeluk krijgt, of erger nog, hebt veroorzaakt, terwijl je het had kunnen voorkomen!?
Gebruikersavatar
Hanna71
Berichten: 2081
Lid geworden op: 12 jul 2014, 12:26
Locatie: Gelderland

Bericht door Hanna71 »

Het nadeel van het bekend maken van je MS bij het CBR of de verzekeringsmaatschappij, is dat er al meteen alarmbellen gaan rinkelen. Stel dat je betrokken raakt bij een ongeluk en dit heeft helemaal niks met je MS te maken. Dan zullen ze in eerste instantie gaan kijken of het mogelijk door MS kan komen. En dat is al heel snel "een mogelijkheid' (concentratieverlies, krachtsverlies).

Zo'n keuring is zeker geen vrijbrief en is geen garantie voor de komende 3 à 5 jaar dat je mag blijven rijden met MS.
Als je een been breekt, mag je ook niet autorijden. Er zijn zoveel aanleidingen om niet achter het stuur te stappen, en die kunnen per dag verschillen en op ieder moment ontstaan. Je rijbewijs geeft daar ook geen vrijbief voor.

Je bent niet verplicht het te melden. Mocht het aan je te zien zijn (bijvoorbeeld omdat je slecht loopt) dan kunnen ze je bij het aanvragen van je rijbewijs verplichten een verklaring in te vullen. Als je daar op liegt (MS verzwijgt), dan ben je sowieso niet verzekerd. Als je daarop eerlijk bent is de kans groot dat je een keuring moet ondergaan en dan ben je heel wat geld en tijd kwijt.

Wees vooral eerlijk naar jezelf toe en bepaal per keer of het verstandig is om te rijden. Ben je moe en is daardoor je concentratie slecht (of slechter dan goed is), dan moet je niet gaan rijden. Merk je dat je krachtsverlies hebt in je benen, dan is het niet verstandig om te gaan rijden.

Veiligheid voor alles, maar daar helpt zo'n verklaring of keuring je niet bij.
Gebruikersavatar
Klick
Berichten: 4463
Lid geworden op: 15 apr 2016, 09:42
Locatie: jaar ms

Bericht door Klick »

[QUOTE]Je bent niet verplicht het te melden.[/QUOTE]

is dat zo?
ik dacht dat je het verplicht was te melden iig bij het cbr.
dat is altijd mijn aanname geweest...
Suzan
Berichten: 5969
Lid geworden op: 29 jan 2002, 23:00
Locatie: Aan de IJssel
Contacteer:

Bericht door Suzan »

Ik meen (maar weet dat niet zeker) dat je bij het verlengen aan moet kruisen of je onder behandeling bent bij een specialist/neuroloog.
En als je daar naar waarheid "ja" op invult, dan krijg je een uitnodiging voor een (her)keuring.

Kruis je het vakje "nee" aan... tja.
Mompelt iets over fraude en valsheid in geschrifte en een verzekeraar die je te drogen ophangt als ze er achter komen.... :tralala:

Maar pin me niet vast op wat ik zeg, want het is al heel lang geleden dat ik m'n rijbewijs had.
Knillis
Berichten: 6855
Lid geworden op: 17 dec 2008, 11:00
Locatie: Apeldoorn

Bericht door Knillis »

Iemand met MS komt inderdaad al snel uit bij 2 x ja moeten aankruisen bij het invullen van een eigen verklaring en in dat geval weet je zeker dat je gekeurd moet worden door de neuroloog (en als je oogklachten hebt door de MS soms ook nog door de oogarts).

Ik heb dit de eerste keer gedaan op advies van mijn neuroloog zo’n 20 jaar geleden maar ohhhh wat het ik er een spijt van. Er zijn in die 20 jaar geen veranderingen opgetreden die het autorijden zouden belemmeren. Het is toch ook eigenlijk een stuk schijn veiligheid. Vandaag word je goedgekeurd en volgende maand krijg je misschien een schub waardoor rijden gewoon niet meer kan. In dat geval moet je toch ook zelf besluiten niet te rijden omdat het niet verantwoord is.

Tot nu toe dus 3 x gekeurd en ook steeds een rijtest moeten afleggen. Forse onkosten maar dat is nog niet het ergste. De tijd die het neemt om een nieuw rijbewijs voor 5 jaar te krijgen wordt met de keer langer.

De vorige keer (nu bijna 4,5 jaar geleden) heeft het allemaal zo lang geduurd (gestart in september) dat ik per 1 januari van het jaar daarop niet meer mocht rijden omdat ik nog geen rijtest had gehad.

Mijn rijbewijs verviel en pas een maand later kreeg ik mijn nieuwe rijbewijs. Ik mocht dus een volle maand niet rijden en dat is heel erg lastig, zeker in de winter.

Ik probeerde de afgelopen week al meerdere malen het CBR te bellen met de vraag of ik nu vast de procedure kan starten en dan de te verwachten) goedkeuring bewaren om in januari 2020 mijn nieuwe rijbewijs te gaan bestellen bij de gemeente.

Het is alleen zo druk dat ik tot nu toe geen contact kreeg, ik werd steeds van de lijn gekieperd met de mededeling dat het zo druk was :o:o

Ik weet nog heel erg goed dat 4,5 jaar geleden men mij verzekerde dat de procedure sterk vereenvoudigd zou worden zodat het bij de volgende aanvraag veel sneller zou gaan. Nou mooi niet dus, de wachttijden zijn nog langer geworden.

En dit keer kan ik me echt niet veroorloven zonder rijbewijs te zitten. Mijn man gaat de nodige chemo kuren krijgen en dus moet er vaak naar het ziekenhuis gereden worden. Ik moet er niet aan denken dat we dat met een taxi moeten gaan doen.

Het is ook niet te begrijpen dat er niet wordt ingegrepen. Het is echt een enorme chaos bij het CBR.

De keurend neuroloog van mij schrijft elke keer in het CBR keuringsrapport dat ik wat hem betreft rijgeschikt ben en dat een rijtest wat hem betreft niet nodig is. Waarom is dat niet gewoon voldoende? Uiteindelijk stelt de rijtest ook niets voor. Een rondje rijden en twee keer een noodstop maken en daaruit moet dat blijken dat je veilig kunt rijden :???:

Duidelijk dus dat dit mijn aller aller grootste ergernis is. :boos:
Nessa
Berichten: 910
Lid geworden op: 06 sep 2006, 22:00
Locatie: Noord-Brabant

Bericht door Nessa »

[QUOTE=Suzan;1122413]Ik meen (maar weet dat niet zeker) dat je bij het verlengen aan moet kruisen of je onder behandeling bent bij een specialist/neuroloog.
En als je daar naar waarheid "ja" op invult, dan krijg je een uitnodiging voor een (her)keuring.[/QUOTE]

Ik heb toevallig net mijn rijbewijs verlengd en daarbij is er geen vragenlijst die je in moet vullen. Je hoeft bij het verlengen alleen je huidige rijbewijs, een legitimatiebewijs en een pasfoto mee te nemen.

Je moet daarnaast ook een gezondheidsverklaring indienen als je twijfelt of je nog in staat bent om veilig te rijden. Bij twijfel daaraan kun je overleggen met je arts. Zolang die twijfel er niet is, heb je verder niets van doen met het CBR.

En een gezondheidsverklaring moet altijd ingediend als je al een rijbewijs hebt met een medische beperking erop, vaak is dat een beperkte geldigheidsduur.
Gebruikersavatar
Elenitsa
Berichten: 106
Lid geworden op: 27 okt 2018, 12:09
Locatie: Zuid-Limburg

Bericht door Elenitsa »

Mijn neuroloog en MS pleeg adviseerden het wel te doen, al is het maar om gedoe evt met verzekering te voorkomen mocht ik een keer betrokken raken bij een ongeval.

Ik kan nog prima rijden en je ziet niets aan me. Schat zelf wel in of ik het qua vermoeidheid red om te rijden of dat ik beter thuis kan blijven.

Heb mijn eigen neuro bereid gevonden verklaring in te vullen, die zag geen problemen voor rijgeschiktheid. CBR vond na 5 maanden wachttijd toch dat ik voor rijtest moest. Die heb ik morgen. Hopen dat het geen gevolgen heeft voor mijn rijbewijs die nog zo’n 8 jaar geldig is voor ik die moet verlengen.
Met de kennis van nu weet ik ook niet of ik weer zo’n verklaring in zou vullen braaf.

Overigens toen ik rijtest plande via die site werden daar geen kosten voor in rekening gebracht. Wie weet krijg ik die rekening nog, maar hoop dat het meevalt.
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp