Bewijs van invaliditeit

Over gezin, familie, vriendschappen, vervoer en andere dagelijkse zaken
Babarage
Berichten: 13
Lid geworden op: 24 nov 2013, 01:27
Locatie: Tilburg

Bewijs van invaliditeit

Bericht door Babarage »

Voor twee sportevenementen waar ik heen wil wordt een bewijs van invaliditeit gevraagd om miva tickets te kunnen kopen. En een kopie van mijn gehandicaptenkaart is niet voldoende opmerkelijk genoeg. Vind ik maar raar. Kheb dat ding ook niet bij pakje boter gekregen.

Ik heb rrms, krijg binnenkort via de wmo een rolstoel voor oa uitstapjes en dergelijke omdat dat soort dingen met krukken doen steeds moeilijker wordt.

Enfin. Iemand hier ervaring mee, moet ik dan kijken of neuroloog of huisarts een verklaring wil afgeven? Of doet de WMO zoiets? Wat moet daar dan instaan?
Knillis
Berichten: 6798
Lid geworden op: 17 dec 2008, 11:00
Locatie: Apeldoorn

Bericht door Knillis »

Het feit dat je een WMO indicatie hebt zou toch genoeg moeten zijn als bewijs dat er sprake is van lichamelijke beperkingen?

Eerlijk gezegd hebt ik nog nooit gehoord van een “bewijs van invaliditeit”, ik vind het een heel onprettige benaming zelfs. :???:

Maar als de organisatie van het sportevenement vraagt om zo’n verklaring kunnen ze je toch ook wel vertellen wat dat precies is en waar je zit kunt krijgen?

Misschien bedoelen ze wel gewoon een briefje van bv je behandelend neuroloog of revalidatie arts waarin staat dat je de nodige beperkingen hebt en daarom bij de doelgroep van het evenement behoort?
Toeter
Berichten: 1273
Lid geworden op: 06 jul 2012, 14:05
Locatie: Groene hart

Bericht door Toeter »

[QUOTE=Babarage;1124518]
Enfin. Iemand hier ervaring mee, moet ik dan kijken of neuroloog of huisarts een verklaring wil afgeven? Of doet de WMO zoiets? Wat moet daar dan instaan?[/QUOTE]

Neuroloog gaat dat niet geven. Als ze geen arts hebben om die verklaringen te beoordelen is het zelfs verboden om om medische informatie te vragen. Ik zou nog maar eens vragen wat ze precies willen hebben en ze wijzen op het medische beroepsgeheim.
Babarage
Berichten: 13
Lid geworden op: 24 nov 2013, 01:27
Locatie: Tilburg

Bericht door Babarage »

Heb inmiddels ook organisatie gemaild wat ze dan willen. Dat me lijkt dat Het niet de bedoeling is dat ik apart naar een keuringsarts ga. En dat ik die al gezien heb ivm mijn gpk.... Huisarts zegt inderdaad dat ie zo iets niet mag verklaren, terecht lijkt me. Ik kan wel een brief krijgen met de diagnose en dan moet de organisatie maar bedenken dat dat genoeg is. Ik ben vooralsnog benieuwd wat ze vanuit het evenement gaan zeggen.

Overigens hebben ze in oa België blijkbaar wel zo'n bewijs. Ik vraag me af of deze organisaties niet gekeken hebben naar internationale evenementen en daar de voorwaarden van hebben overgenomen zonder zich te realiseren dat dit in Nederland niet zo te krijgen is.
Gebruikersavatar
Anna1975
Berichten: 2559
Lid geworden op: 20 mar 2005, 23:00
Locatie: Eindhoven

Bericht door Anna1975 »

Volgens de Nederlandse wetgeving mag zoiets inderdaad niet gevraagd worden. De Efteling heeft ook een korte periode zoiets geprobeerd en heeft dat besluit moeten terugdraaien.

[url]https://www.ad.nl/binnenland/efteling-p ... ~a8013024/[/url]

Het kan dus zomaar zijn dat hetgeen deze evenementen doen in strijd is met het VN verdrag inzake de rechten van personen met een handicap.
Gebruikersavatar
Hanna71
Berichten: 2080
Lid geworden op: 12 jul 2014, 12:26
Locatie: Gelderland

Bericht door Hanna71 »

Was hier vorig jaar ook al niet gedoe over bij de Efteling? Dat mensen daar moesten aantonen met een artsenverklaring dat ze gebruik wilden maken van de snellere rij.
Daar kwam toen zoveel ophef over dat ze het heel snel hebben ingetrokken.


Ik heb het even opgezocht. Hier is een artikel daarover:

[url]https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/227 ... dicapt-ben[/url]

En deze:

[url]https://www.metronieuws.nl/nieuws/binne ... d-na-ophef[/url]
Babarage
Berichten: 13
Lid geworden op: 24 nov 2013, 01:27
Locatie: Tilburg

Bericht door Babarage »

Das waar ja van de efteling. Maar bv een Disneyland Parijs doet dat wel gewoon. Je hebt daar een doktersverklaring of gpk nodig om de extra faciliteiten te gebruiken.

Ergens kan ik me daar overigens nog best in vinden. Het is best logisch dat ze willen voorkomen dat mensen misbruik maken. En zo zorg je ook dat er meer beschikbaarheid is voor mensen die het echt nodig hebben. Zo verbaas ik me er wel eens over dat je op Schiphol zo rolstoelbegeleiding aan kan vragen zonder iets te hoeven aantonen. Maar mijn ding is dan wel dat er een eenvoudige manier moet zijn om die invaliditeit' aan te tonen zonder al te veel aan privé informatie vrij te moeten geven. Dus bv een standaard model die een huisarts wel mag invullen. Of die wmo afgeeft of zo.
Jrs77
Berichten: 1477
Lid geworden op: 15 nov 2014, 16:14
Locatie: Noord-Brabant

Bericht door Jrs77 »

Wat voor sportevenement is het?
Bij het afgelopen WK en voor de aanvraag voor het komende EK voetbal was een kopie van de parkeerkaart voldoende.
Babarage
Berichten: 13
Lid geworden op: 24 nov 2013, 01:27
Locatie: Tilburg

Bericht door Babarage »

[QUOTE=Jrs77;1124577]Wat voor sportevenement is het?
Bij het afgelopen WK en voor de aanvraag voor het komende EK voetbal was een kopie van de parkeerkaart voldoende.[/QUOTE]

Voor komende ek vragen ze ook bewijs invaliditeit. Heb daar nog over gemaild maar niet gehoord dat dat inmiddels aangepast was. En we willen kaartjes proberen te bemachtigen voor de Formule 1 op Zandvoort.

Uefa2020: [url]https://support.tickets-euro2020.uefa.c ... en-vragen-[/url]
Jrs77
Berichten: 1477
Lid geworden op: 15 nov 2014, 16:14
Locatie: Noord-Brabant

Bericht door Jrs77 »

[QUOTE=Babarage;1124578]Voor komende ek vragen ze ook bewijs invaliditeit. Heb daar nog over gemaild maar niet gehoord dat dat inmiddels aangepast was. [/QUOTE]

De zin "Een parkeerkaart/parkeervergunning voor gehandicapten worden niet beschouwd als een geldig bewijs van invaliditeit." had ik nog niet gezien :???:
Bij het laatste WK heb ik wel mijn parkeerkaart als 'bewijs' gebruikt, maar die kaarten kreeg ik van een bestuurslid van de FIFA, en hij heeft het verder geregeld. Nu heb ik ze via de 'normale' weg aangevraagd.

Wil je het laten weten als je een antwoord hebt gekregen?

Aanvulling, omdat ik inmiddels antwoord heb gekregen:

[quote]Beste Joris,

Hartelijk dank voor uw e-mail.

We hebben het volgende antwoord ontvangen van de CAFE (de instelling die gehandicapten helpt tijdens de wedstrijden):

Voor Nederland hebben we kaarten van het openbaar vervoer voor personen met een handicap gezien, die hen recht geven op een reisgenoot, en brieven van medische adviseurs.

We raden u aan opnieuw contact op te nemen met CAFE (link [url]https://www.cafefootball.eu/nl[/url] ), ook contact op te nemen met uw arts om een ​​medisch certificaat te ontvangen waarin staat welke handicap u heeft.

We accepteren geen parkeerpassen aangezien het vrij gemakkelijk is om er een te krijgen en het zegt niet echt veel over de handicap van een supporter.

Met vriendelijke groet,
UEFA Ticketing-klantenservice[/quote]

Weer de verklaring die artsen en specialisten niet mogen geven, of een OV-begeleiderskaart die ik niet heb :boos: Heb de vraag nu bij CAFE neergelegd.
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp