Benen en MS

Diagnose MS, symptomen, medische onderzoeken, behandelingen (ja of nee) en revalidatie
leeuwtje-nl
Berichten: 4216
Lid geworden op: 05 dec 2010, 10:23
Locatie: Omgeving Utrecht/ FR

Benen en MS

Bericht door leeuwtje-nl »

Ik heb zoveel topics teruggevonden over pijnlijke en lastige benen, maar ik heb slechts 1 vraag waar ik geen antwoord op kan vinden:

Ik kom net terug van mijn MS verpleegkundige. We spraken over mijn benen, krampgevoel in mijn kuiten en kniepijn. Dat laatste kon zij niet plaatsen, aangezien MS een zenuwziekte is, en gaan spier- of gewrichtsziekte, zoals wij allen wel weten.

Maar HOE kan MS dan invloed hebben op je benen? Hoe kun je dan kramp en pijn in je spieren hebben, hoe kan er krachtsverlies optreden en zak je bijna letterlijk door je benen?

Deze vragen kwamen allemaal bij me op in de tram terug naar huis. Dus vandaar nu op het forum: hoe kan een zenuwziekte je spierfuncties beïnvloeden? Ik ben even de weg kwijt...
Gebruikersavatar
Anna1975
Berichten: 2077
Lid geworden op: 20 mar 2005, 23:00
Locatie: Eindhoven

Bericht door Anna1975 »

De meest simpele verklaring. Je centraal zenuwstelsel, wordt niet voor niks zo genoemd, het is het centrale punt waar veel van je lichaamsfuncties worden aangestuurd. (zo niet in essentie alle, want ook signalen vanuit het perifere komen via het CZS in de hersenen en de hersenen zijn ook onderdeel van het CZS)

Als de boodschappen het zenuwstelsel naar de benen/beenspieren niet goed aankomt en omgekeerd, krijg je storing en daarmee problemen.

Als de spieren niet weten dat ze aanmoeten spannen, zak je door je pootjes.

Spierzwakte vind ik ook niet altijd een lastig begrip. Even voor mezelf:

Ik heb zat kracht in mijn benen, kan bij de sportschool ruim 70 kg wegduwen op de legpress en dat in 3 setjes van 15 herhalingen, als ik maar goed met de beweging bezig ben.

Even zo goed komt het voor dat ik door m'n benen of een van beide benen zak en dat heeft in mijn geval volgens mij meer te maken met het feit dat het signaal niet (op tijd) doorkomt.

Bij mij is dat vaak bij duurbelasting, dus een eind lopen en dan gewoon de controle verliezen, maar ook wel gewoon in de keuken met langer staan of nog leuker als de kat een lomp kopje geeft en dan gewoon niet snel genoeg kunnen reageren.

Mijn keukenkastjes zijn hard! :cool: :haha:

Het kan ook zijn dat door de MS je bewegingsmogelijkheden dusdanig beperkt worden, dat je spieren daadwerkelijk minder sterk worden, je spieren worden dus zwakker en dat wordt ook wel spierzwakte genoemd.
Knillis
Berichten: 6589
Lid geworden op: 17 dec 2008, 11:00
Locatie: Apeldoorn

Bericht door Knillis »

Op die manier is hij aan mij ook uitgelegd.

De spieren zijn volledig in tact maar krijgen geen goede seintjes door vanuit hoofd, ruggenmerg en overal lopende zenuwen waarvan bij MSsers de uiteinden stuk zijn.

Dat is in mijn geval ook echt de reden dat mijn benen vaak dienst weigeren en heb ik regelmatig "pap"benen maar ook heb ik vaak flinke krampen.

De boel is helaas flink verstoord waardoor het lichaam niet goed doet wat wij willen.

Ik hoop dat je het voor jezelf wat duidelijk kunt krijgen.
Sterkte!

Nelleke
leeuwtje-nl
Berichten: 4216
Lid geworden op: 05 dec 2010, 10:23
Locatie: Omgeving Utrecht/ FR

Bericht door leeuwtje-nl »

Pff, wat lastig allemaal! Ik kan begrijpen dat de zenuwprikkels niet goed meer doorkomen, maar het is bijna onbegrijpelijk dat je dan gewoon door je benen kunt zakken, dat je spieren pijn doen of dat je de volledige controle verliest...

Dank voor jullie uitleg in elk geval, ik ga proberen het te bevatten, en vooral: het te accepteren! Ik kan nog heel veel hoor, maar heb wel de hele dag "last" van mijn benen en bij lang staan of een tijdje lopen voelen ze als "pap".

Ben nu heel stiekem op zoek naar een opvouwbare wandelstok, gewoon voor de mindere momenten om even een steuntje te hebben. En misschien dat mensen dan ook begrijpen dat ik niet zomaar voor iedereen opsta in de bus, of dat ze zelfs voor mij op willen staan... :o
Gebruikersavatar
Anna1975
Berichten: 2077
Lid geworden op: 20 mar 2005, 23:00
Locatie: Eindhoven

Bericht door Anna1975 »

Ik zie het als een lamp, het snoer is het zenuwstelsel en het lichtknop stelt even de hersenen voor.

Normaal als je het lichtknopje omschakelt, gaat de lamp aan. Is het omhulsel, dus de beschermlaag van het snoer beschadigd, dan gaat het lampje niet aan of het gaat knipperen omdat het signaal 'lamp aan' niet of niet goed op de juiste plek aankomt.

Hoe erger de schade, aan de zenuw, dus hoe meer beschermlaag weg is, hoe slechter het lampje functioneert.

Niet helemaal een gelijkwaardige vergelijking, maar het komt m.i. redelijk in de buurt.
mispeltje*
Berichten: 1266
Lid geworden op: 26 jan 2002, 23:00
Locatie: Wassenaar

Bericht door mispeltje* »

hey leeuwtje,

het is ook best lastig om te begrijpen :(
Maar de storingen kunnen [B]overal[/B] in het lichaam voorkomen waar zenuwen zitten en dat is dus ook bijna overal.
Een oog dat weinig meer kan zien, een blaas die begint te lekken, benen die geen kracht meer hebben, gevoel dat weg is, noem maar op, het kan heel divers zijn!
Knillis
Berichten: 6589
Lid geworden op: 17 dec 2008, 11:00
Locatie: Apeldoorn

@ Leeuwtje-nl

Bericht door Knillis »

@ Leeuwtje-nl

Hallo Leontien,

Ook ik ben zo'n 10 jaar geleden voorzichtig begonnen met een stok. Ik was toen 45 jaar.

Nadat ik enkele vervelende opmerkingen mijn richting op had gekregen van met name de jeugd stond mij die stok helaas snel tegen. Vond het ook vervelend voor mijn toen nog 10 jarige dochter dat haar moeder voor oma werd uitgemaakt.

Toch had ik er veel profijt van en wilde mijn steuntje liever niet missen.
Ik ben toen bewust overgegaan op een elleboogkruk en ook nog een knal rode.

Voordeel is dat je een elleboogkruk aan de arm kunt laten hangen op het moment dat je b.v. moet afrekenen of iets uit de schappen pakt. Mijn wandelstok viel dan altijd direct op de grond met alle gevolgen van dien.

Ook is er eigenlijk niemand die je aankijkt of iets zegt als je op jonge leeftijd met een kruk loopt.

Het is maar een ervaring hoor die ik hier neerschrijf. Anderen hebben misschien heel andere ideeën maar ik wilde je dit gewoon even meegeven!

De stap er naar toe is best moeilijk.

Sterkte er mee maar je zult zien op de momenten dat het nodig is, heb je echt veel baat van een extra steuntje en is het lopen toch wat minder vermoeidend.

Groetjes,
Nelleke
leeuwtje-nl
Berichten: 4216
Lid geworden op: 05 dec 2010, 10:23
Locatie: Omgeving Utrecht/ FR

Bericht door leeuwtje-nl »

Nelleke, dank je wel voor het delen van je ervaring. Ik zei meteen tegen de MS vpl dat ik wel iets met een stok zou kunnen toen zij het voorstelde. Maar toen ik op internet ging zoeken kreeg ik toch mijn twijfels. Ja, het kopen was geen probleem, maar ik zag mezelf toch echt niet met dat ding over straat gaan...

Ik "doe" het echt nog goed, kan nog bijna alles, maar ben gewoon een stuk eerder vermoeid. En dan zijn er momenten dat je op je bus moet wachten die maar niet komt, dat je fiets net iets verder weg staat dan je zou willen of dat er geen bankjes staan waar je ze het hardst nodig hebt.

Gisteren in het ziekenhuis hadden ze de vloer geboend en de stoelen voor de deur bij de MS vpl weggehaald. Tsja, dan ga ik op de grond zitten! Meteen al het personeel: "Gaat het wel met je??". Moeten ze die stoelen maar niet weghalen! En als je dan even kunt steunen, zou het een stukje makkelijker zijn.

Een elleboogkruk klinkt ook makkelijk, maar ik wil juist zo'n opvouwbaar ding dat ik hopelijk gewoon de hele dag in mijn tas kan laten ziten. Daar heb ik wel 20 euro voor over! :haha: Ook thuis zou een stok soms wel makkelijk zijn, en dan heb ik alleen 2 huisgenoten die er maar aan moeten wennen als ik ze toevallig in de keuken tegenkom.

Ik vond het al heel erg dat ik op mijn 29e geen 32 uur meer kon werken, terwijl ik toen nog niet wist waarom ik het niet vol kon houden. En om dan op je 30e ineens met een stok te kopen... Ik voel me heel nuchter bij het idee om er één te hebben, maar ik weet zeker dat ik in de praktijk tig drempels over moet om er ook werkelijk gebruik van te gaan maken... En dan gaat het denk ik niet eens om de opmerkingen, maar om mijn eigen gevoel. Op je 30e hoor je geen kruk nodig te hebben...

Pffff.... Merk dat dit me echt hoog zit! Misschien moet ik er maar gewoon één bestellen, dan zie ik daarna wel wat ik er mee ga doen!

Dank voor de reacties! :)
Gebruikersavatar
Sara
Berichten: 3909
Lid geworden op: 06 jul 2000, 22:00
Locatie: Voorschoten
Contacteer:

Bericht door Sara »

Hoi Leeuwtje,

ik heb al jaren een 'flipstick'. Die is als wandelstok misschien iets minder gemakkelijk dan een gewone, maar als steun (wellicht voor de deur van je MS-verpleegkundige :p) wel beter.

Een paar afbeeldingen vind hier: [url]http://www.countrystore.nl/jacht/shop/z ... zicht.html[/url], maar als je op 'flipstick wandelstok' ofzo googlet, vind je er veel meer.

Ik heb er een die in lengte verstelbaar is. Ik weet niet of dat voor alle uitvoeringen geldt.

Sterkte!
Gebruikersavatar
Anna1975
Berichten: 2077
Lid geworden op: 20 mar 2005, 23:00
Locatie: Eindhoven

Bericht door Anna1975 »

De flipstick van Sara is een goede tip, maar mocht je toch liever voor een gewone inklapbare wandelstok gaan, er zijn ook leukere exemplaren te vinden dan effen zwart of bruin oid.

In de catalogus van [url]www.able2.nl[/url] staan er een aantal op pagina 70/71. De apotheek of thuiszorgwinkel kan ze doorgaans wel bij hun bestellen voor je.

Ik heb wel gewoon een effen zwarte en wie weet wordt die nog eens opgeleukt. Wat ik wel heb gedaan, omdat 'ie niet ergonomisch is, is het handvat omwikkelen met van dat spullen voor de handvaten van tennisrackets.

Kun je wel bij een sportwinkel krijgen en ook in diverse kleuren.
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp