Herkent iemand dit?

Diagnose MS, symptomen, medische onderzoeken, behandelingen (ja of nee) en revalidatie
Amina
Berichten: 3
Lid geworden op: 10 feb 2017, 20:57

Herkent iemand dit?

Bericht door Amina »

Hallo allemaal,

Ik hoop niet dat ik dit bericht in een verkeerd deel plaats maar ik ben net nieuw hier en ik ben niet zo bekend met fora.

Sinds een tijdje kamp ik met een aantal klachten en ik vraag me af of iemand dit herkent en wat jullie ervaringen zijn met betrekking tot eerste symptomen van MS.

Al jaren heb ik last van vermoeidheidsklachten, dit gaat op en af. De ene dag ben ik redelijk goed in staat om veel te doen maar andere dagen kan ik vrijwel niks door de vermoeidheid.

Er is al meerdere keren bloed geprikt (vitamines, mineralen, hormonen, nieren, lever etc) maar hier is nooit iets uit gekomen wat mijn vermoeidheid kan verklaren.

Ik heb geen ondraaglijk druk leven dus ik heb zelf geen idee waar de vermoeidheid vandaan komt en ik kan het dus niet plaatsen.

Een andere klacht die ik ervaar is een doof/tintelend gevoel op plekken op mijn romp.
Het is begonnen met een plek (een aantal jaar geleden), ongeveer zo groot als een vuist, net onder mijn rechterborst.

Die plek was destijds geheel verdoofd voor mijn gevoel en wat ik ook deed, ik voelde helemaal niks. Na een week ongeveer naar de huisarts gegaan en zij gaf aan dat het misschien een beschadigde zenuw kon zijn die ik had overgehouden van een zwangerschap (een aantal maanden daarvoor).

Ik dacht er verder niet bij na en ging er zelf ook vanuit dat het een beschadigde zenuw zou zijn omdat de huisarts dit zei. Een aantal maanden/jaren later is die plek verbeterd en nu heb ik weer gevoel en voelt het vrijwel normaal.

Nu heb ik sinds een aantal dagen datzelfde dove gevoel maar dan aan de linkerkant van mijn romp, net onder mijn borst, deze plek is vele malen groter en loopt een stuk naar beneden en loopt ook een klein deel door op mijn rug.

Ik kan het niet heel goed omschrijven maar het is een soort doof/tintelend gevoel. Het gaat niet weg, ook niet als ik het masseer of een warme douche neem.

Ik ben niet meer zwanger geweest, heb geen rare bewegingen gemaakt, er is ook niks gebeurd en aan de huid zelf is niks te zien.

Zijn er mensen die dit herkennen? En wat waren bij jullie de eerste klachten die duidde op MS?

Het is niet dat ik per direct aan MS denk maar een familielid werkt in de zorg en heeft veel gewerkt bij mensen die MS hebben. Zij heeft mij ongeveer een jaar geleden al geattendeerd op het feit dat mijn lichamelijke klachten lijken op klachten die horen bij MS.

Ik heb me echter nooit laten onderzoeken en ben ook niet meer naar de huisarts geweest in de tussentijd.

Gr Amina
Mieke 56
Berichten: 494
Lid geworden op: 01 mei 2012, 06:24
Locatie: Nijmegen

Bericht door Mieke 56 »

Van maandag 13/2 t/m vrijdag 24/2 kun je jouw vraag voorleggen aan de neuroloog.
Dat zou ik zeker doen want blijkbaar spookt de gedachte in je hoofd.

Ongerustheid geeft stress en dat geeft weer kans op nog meer klachten.
leeuwtje-nl
Berichten: 4216
Lid geworden op: 05 dec 2010, 10:23
Locatie: Omgeving Utrecht/ FR

Bericht door leeuwtje-nl »

Hallo Amina, welkom op het forum! Je berichtje staat op de juiste plek hoor, geen zorgen!

Vermoeidheid is een klacht die bij heel erg veel dingen past, dus dat zou ik niet meteen onder MS scharen. De klacht van het dove gevoel herken ik wel, is bij mij wel een MS-klacht geweest. Het duurt dan enkele weken en trekt vanzelf weer weg.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat jij dus MS hebt!! Om een diagnose MS te kunnen stellen, moet er uitgebreid onderzoek worden gedaan. Je zou eens naar je huisarts kunnen gaan en je huidige klacht bespreekbaar maken. Je kunt daarbij aangeven dat je zelf twijfels hebt of het MS zou kunnen zijn. Je huisarts zou je dan eventueel naar de neuroloog kunnen doorverwijzen.

Mieke geeft als reactie dat je hier de online neuroloog kunt vragen. Deze neuroloog kan echter weinig voor je doen, aangezien hij niet online kan bepalen of iets MS is of niet. Daarvoor zul je toch echt zelf naar een neuroloog toe moeten.

Ik raad je aan een afspraak met je huisarts te maken, en samen te bespreken of er vervolgstappen nodig zijn.

[QUOTE]En wat waren bij jullie de eerste klachten die duidden op MS?[/QUOTE]

In mijn geval begon het met vreselijk veel tintelingen in beide voeten. Ik had net nieuwe schoenen gekocht, en dacht dat ze te klein waren... :ogen: Pas na een week ging ik maar eens langs de huisarts, en pas een dik jaar later kreeg ik de definitieve diagnose MS.

Ben benieuwd of je stappen gaat ondernemen, of maar gewoon afwacht hoe het verder gaat. Want dat is natuurlijk ook nog een optie. ;)
Knillis
Berichten: 6589
Lid geworden op: 17 dec 2008, 11:00
Locatie: Apeldoorn

Bericht door Knillis »

Hallo Amina,

Welkom op het forum. Wat betreft je ongerustheid snap ik goed dat je eigenlijk zou willen weten wat er nou mis is met je.

Ik zou adviseren eerst eens naar je huisarts te gaan en daar je vraag of er wellicht sprake zou kunnen zijn van MS te bespreken en hem of haar te vragen je door te verwijzen naar een neuroloog.

Wil je ooit weten of je ook daadwerkelijk MS hebt is dat de specialist die dit kan bevestigen of jou er van kan overtuigen dat het dàt niet is maar wellicht een andere neurologische aandoening.

De klachten die je hebt kùnnen voorkomen bij MS maar ook bij andere ziekten.

Sterkte en ik hoop dat je het aandurft naar je huisarts te gaan en dat hij je zou willen doorverwijzen of anders jouw er van weet te overtuigen dat het geen MS kan zijn.
Dannifan
Berichten: 2277
Lid geworden op: 20 feb 2010, 13:35
Locatie: Oud-Beijerland.

Bericht door Dannifan »

Wil je van ons horen wat je mankeert ?

Wij zijn geen artsen en gaan je zeker geen MS aanpraten. Ga eerst het medisch circuit in en als die naar MS wijzen kunnen we verder praten.
Amina
Berichten: 3
Lid geworden op: 10 feb 2017, 20:57

Bericht door Amina »

Hallo leeuwtje-nl en knillis,

Bedankt voor jullie vriendelijke reacties en adviezen. Ik was nog erg in dubio of ik naar de huisarts wilde gaan maar misschien moet ik het maar gewoon doen, daar mijn klachten bespreekbaar maken en kijken wat ze zegt en eventueel vragen om een doorverwijzing.
Nogmaals dank jullie wel.
Amina
Berichten: 3
Lid geworden op: 10 feb 2017, 20:57

Bericht door Amina »

[QUOTE=Dannifan;1074774]Wil je van ons horen wat je mankeert ?

Wij zijn geen artsen en gaan je zeker geen MS aanpraten. Ga eerst het medisch circuit in en als die naar MS wijzen kunnen we verder praten.[/QUOTE]

Hallo,

Ik wil van jullie niet horen wat ik mankeer, dat heb ik niet gevraagd. Ook weet ik dat jullie geen artsen zijn en ik zal ook nooit online een diagnose vragen van iemand. En mij MS aanpraten is ook niet nodig, dat is ook helemaal niet waar ik naar op zoek ben.
Ik weet niet of het wel zo is overgekomen maar zo is het in ieder geval niet bedoelt.

Ik vroeg enkel of iemand deze symptomen herkent en wat jullie ervaringen zijn mbt eerste symptomen van MS.
Dannifan
Berichten: 2277
Lid geworden op: 20 feb 2010, 13:35
Locatie: Oud-Beijerland.

Bericht door Dannifan »

[QUOTE=Amina;1074781]Hallo,

Ik wil van jullie niet horen wat ik mankeer, dat heb ik niet gevraagd. Ook weet ik dat jullie geen artsen zijn en ik zal ook nooit online een diagnose vragen van iemand. En mij MS aanpraten is ook niet nodig, dat is ook helemaal niet waar ik naar op zoek ben.
Ik weet niet of het wel zo is overgekomen maar zo is het in ieder geval niet bedoelt.

Ik vroeg enkel of iemand deze symptomen herkent en wat jullie ervaringen zijn mbt eerste symptomen van MS.[/QUOTE]

Ik denk dat iedereen andere verschijnselen had en die later op MS uit kwamen.

Ik snap gewoon niet goed waarom je bij MS uit komt als je niet eens bij artsen geweest ben, laat deze eerst eens kijken wat ze er van denken en ga je geen dingen in je hoofd halen die er misschien helemaal niet zijn.
Knillis
Berichten: 6589
Lid geworden op: 17 dec 2008, 11:00
Locatie: Apeldoorn

Bericht door Knillis »

Als iemand lange tijd, op en af klachten heeft, of het nu fysieke klachten of psychische klachten zijn en artsen hebben maar steeds niet kunnen vinden wat de oorzaak van de klachten is (of komen steeds met een andere mogelijke oorzaak) ga je zelf zoeken.

Zoeken op internet naar wie gelijksoortige klachten heeft en welk ziektebeeld daar bij past, ook al weet je dat dat niet echt verstandig is.

Wat dat betreft was de tijd zonder internet toch iets "makkelijker". Was je bezorgd omdat je klachten had dan was je aangewezen op de arts. Nu vind je van allerlei zaken die allemaal wel ergens raakvlak mee hebben.

En daarom is het het beste als je je tot een arts wendt en dat zal Amina ook wel weten. Een stukje onzekerheid over wat te doen zorgt er dan voor dat mensen hun vraag hier stellen. Niet iedereen is altijd even zelfverzekerd en zoekt daarom steun.

Lijkt me niks mis mee, temeer daar Amina al aangeeft het advies naar de huisarts te gaan op prijs stelt.
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp