Per 1 februari is dit forum niet meer actief. Je account en bijbehorende gegevens op dit forum zijn daarom verwijderd. Oude berichten kun je nog wel nalezen. We zien je eind februari graag terug in de nieuwe community van MS.nl. Meer informatie lees je op MS.nl of in dit topic.

Slecht gebit ontstaan door MS

Diagnose MS, symptomen, medische onderzoeken, behandelingen (ja of nee) en revalidatie
keesje

Slecht gebit ontstaan door MS

Bericht door keesje »

Beste lezers,

Graag leg ik het volgende aan jullie/u voor: sinds 2011 is bij mijn vrouw de ziekte PPMS gediagnosticeerd. Vanwege medicatie maar ook zeker door de ziekte zelf is haar gebit ernstig aangetast. Inmiddels hebben wij een stevige discussie met de Zorgverzekeraar. De relatie PPMS en medicatie en achteruitgang gebit hebben wij m.b.v. de medisch specialisten aantoonbaar gemaakt.

Ik ben nu nog op zoek naar nog meer informatie om ook de relatie tussen MS en haar gebit nog beter aantoonbaar te maken.

Helaas kan ik (nog) niet voldoende op internet en deze fantastische site terugvinden.

Wie oh wie heeft informatie/verwijzingen?

Alvast enorm bedankt.
Knillis

Bericht door Knillis »

Kan de tandarts van jouw vrouw je niet helpen hierin meer duidelijkheid te krijgen?

Het enige dat ik er van weet is dat bv Vesicare (en enkele andere soorten) dat ik gebruikt heb om een overactieve blaas in bedwang te houden soms als bijwerking heeft dat je een droge mond krijgt.

Er wordt dan dus minder speeksel aangemaakt en daardoor kan tandbederf ontstaan.

Ik heb dat gelukkig maar korte tijd hoeven gebruiken.
keesje

Bericht door keesje »

Bedankt voor je reactie. Zowel de tandarts als de medisch specialisten hebben schriftelijke verklaringen afgelegd welke overduidelijk in het voordeel van mijn vrouw spreken. Toch blijft de Zorgverzekeraar de boel afhouden.
Als antwoord ontvingen wij een standaardbriefje in een werkelijk absurde ambtelijke taal opgesteld. Gekopieerd uit de Zorgverzekeringswet.
Inmiddels heb ik een juriste van een overheidsinstantie ingeschakeld welke het dossier verder in behandeling neemt. Echter hoe meer bewijslast des te sterker wordt onze zaak.
Het financieel belang is op dit ogenblik al ruim vijfduizend euro.
Jrs77

Bericht door Jrs77 »

[QUOTE=keesje;1106534]Echter hoe meer bewijslast des te sterker wordt onze zaak.[/QUOTE]
Welk verband zien jullie zelf (bijv. kaakspieren, of aanmaak speeksel?) ? Naast de schade door medicatie, die jullie als ik het goed begrijp al onderbouwd hebben, is er kennelijk nog een oorzaak voor het slechte gebit.

Misschien heb je hier wat aan, al lees ik daar (wat ik al had verwacht) dat er geen rechtstreeks verband is: [url]https://www.msweb.nl/meer-over-ms/zorg- ... se-deel-1/[/url]
[url]https://www.msweb.nl/meer-over-ms/zorg- ... se-deel-2/[/url]
keesje

Bericht door keesje »

Beste JRS77,

Fijn dat je reageert en zeker het tweede artikel (wat niet bij ons bekend is/was) heeft veel toegevoegde waarde en veel zaken hierin vermeld zijn van toegevoegde waarde. Dit artikel voeg ik absoluut toe bij de documentatie.

Een raakvlak is o.m. het speeksel in relatie tot het immuunsysteem van de slijmvliezen bij MS.

Misschien overbodig maar ik raad iedereen aan jouw bijgeleverde artikelen goed te bestuderen. Dank je wel.
Rijn

Bericht door Rijn »

In de (inmiddels verouderde) richtlijn Multiple Sclerose, wordt tandvleesontsteking wel genoemd als symptoom, maar verder staat er niets bij. Bij de richtlijn zijn overigen geen tandartsen, mondhygiënisten of parodontologen betrokken -hopelijk gebeurt dat nu de nieuwe richtlijn wordt gemaakt wel-) Het is te vinden op p. 173 van de richtlijn. Je kan die op internet vinden. Misschien dat het feit dat het wordt genoemd al iets kan betekenen?

Zelf heb ik er ook mee te maken: knarsen en klemmen, droge mond door medicatie, stress en ook al ging ik elke 6 maanden naar de tandarts en elke 3 maanden naar de mondhygiënist, ik heb nu toch een stevige parodontitis.

De aanpak van knarsen en klemmen is wel vergoed door mijn verzekeraar (kinesiologie, dus geen tandheelkunde) en voor de rest regel ik maar betalingsregelingen met de behandelaars; ze zijn daar vaak wel toe bereid, maar het kost een lieve duit.

Als je Engels kan lezen, dan is dit wellicht informatief en behulpzaam: [url]http://decisionsindentistry.com/article ... sclerosis/[/url]
keesje

Bericht door keesje »

Prima stuk en zeker bruikbaar. Echter kan ik op blz 173 de opmerking wat betreft Tandheelkunde niet teruglezen. Misschien lees ik erover heen. En natuurlijk bedankt voor je bijdrage.

Inmiddels heb ik zelf de reden van afwijzing door de Zorgverzekeraar volledig onderuit gehaald. Men beroept zich nu op foutieve taalkeuze van hunzelf. Een zwaktebod wat ik zeker ook ga aanvechten via de juridische weg. Het wordt steeds "gekker".
Dango

Bericht door Dango »

ik kan mij zo voorstellen dat de remmende medicatie (afweersysteem wordt geremd) er blaas ontstekingen peesontstekingen ontstaan waar je bij de neuroloog voor wordt gewaarschuwd dat je natuurlijk ook zenuw ontstekingen in wortelkanalen kunnen ontstaan.

Geloof me , ik heb er genoeg gehad ondanks ik mijn gebit goed onderhoud.

Nu een paar maanden geen remmer gehad (nu weer wel) en geen problemen gehad (toeval?)

Verstuurd vanaf mijn SM-A510F met Tapatalk
Knillis

Bericht door Knillis »

Ik heb al die ontstekingen gehad gedurende mijn kinder en tienertijd. Echt een hele mond met amalgaan.

Zo rond m'n 30e was dat over en sindsdien nooit meer voorgekomen en inmiddels gelukkig alle amalgaan verwijderd.

Op mijn 41e kreeg ik de diagnose MS. Alle medicatie die ik gebruik (en gebruikt heb) hebben schijnbaar geen invloed op mijn gebit gehad.

Ik heb dus eigenlijk altijd een slecht gebit gehad maar op een aantal kronen na heb ik gelukkig alle tanden en kiezen nog.
Köln1985

Bericht door Köln1985 »

Ik ben er ook sterk van overtuigd dat de MS het gebit beïnvloed. 12 jaar zoekende naar een diagnose en dus geen medicagie. Elk half jaar controle vanaf jongsafaan. Altijd verhoogde ontstekingswaarde in mijn bloed en na een jaar van mijn 1ste klachten ineens ontstoken tandvlees. Veel geprobeerd maar werd alsmaar erger. Totdat het zelfs los ging zitten en mijn kaakbot verdween. Heb in januari 18 tanden eruit laten trekken en nu een gebit. Geen bloedingen meer, geen pijn, eindelijk koud drinken en ijs eten. Ik zweer erbij!
Ontstekingswaarde in bloed ook weer verlaagd waardoor mijn immuunsysteem nu niet telkens een seintje krijgt om te vechten in mijn mond. Mijn mond is nu rustig en daarmee hopelijk wordt mijn ms niet constant getriggered. Dat is het doel.

Hopelijk vind je nog handige tips en bewijsstukken die dit gaan onderbouwen. Sterkte ermee.
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp