"Verrek, ik lek!" (blaasproblemen)

Diagnose MS, symptomen, medische onderzoeken, behandelingen (ja of nee) en revalidatie
Gebruikersavatar
D-Cheryl
Berichten: 1467
Lid geworden op: 22 nov 2011, 13:24
Locatie: Achterhoek

"Verrek, ik lek!" (blaasproblemen)

Bericht door D-Cheryl »

Ik had last van urge-klachten. Die zijn weer overgegaan, maar toch.... lek ik. Als ik naar de wc ga, zie ik een vlek van een muntstuk groot. Niet ernstig dus, maar toch. En dan het idee dat ik het zelf dan wel niet ruik, maar anderen misschien wel.

Ik heb dit besproken met mijn fysio, en zij kan onderzoek doen want ze heeft haar specialisatie in bekkenbodemproblematiek. Maar het klinkt wel heel erg... invasief, persoonlijk. Het is ook intern onderzoek enzo. Dat vind ik heftig!

Nu de fysio op pauze staat vanwege de COVID-19, heb ik toch een beetje extra tijd om na te denken en eens naar jullie ervaringen te vragen. Er bestaan natuurlijk alternatieven: eerst eens naar de huisarts, kijken wat hij zegt (huisartsen schijnen het erg rustig te hebben momenteel). Of misschien naar de uroloog?

Hoe is dit bij jullie gegaan? En is er wat tegen te doen als je alleen maar "lekt"?
1207
Berichten: 678
Lid geworden op: 20 dec 2014, 16:36

Bericht door 1207 »

je hebt aandrang, gaat maar op toilet ben je al wat urine kwijt? kan het dat je vaker als vroeger moet?
typisch overactieve blaas als ik moet gokken, ik gebruik daarvoor vesicare

uiteraard ook aan de medische kant denken, genre ontstekingen. Blaasproblemen is typisch ms maar ht kan altijd zomaar zijn dat ms er een keertje niets mee te maken heeft
Nessa
Berichten: 927
Lid geworden op: 06 sep 2006, 22:00
Locatie: Noord-Brabant

Bericht door Nessa »

De huisarts kan hier niks in betekenen, behalve doorverwijzen naar bekkenfysio of uroloog. Ook de uroloog zal misschien inwendig onderzoek doen. Als de uroloog geen afwijkingen vindt in de blaas die de klachten veroorzaken, krijg je alsnog de doorverwijzing naar de bekkenfysio. De bekkenfysio's die de uroloog adviseert, doen ook allemaal invasief/inwendig onderzoek. Want dat is de enige manier om je bekkenbodem goed te onderzoeken.

Kortom: je ontkomt niet aan inwendig onderzoek. En ik denk wel dat het verstandig is om actie te ondernemen. Want lekken hoort niet.

Ik zou in jouw geval onderzoek laten doen door je fysio. Het is echt niet pijnlijk. En je kent je fysio, die vertrouwensband zal het ook makkelijker maken.
Het zou kunnen dat een overactieve blaas meespeelt, of een neurologische component. Maar dat zal bij de fysio wel blijken.

Ik heb urgeklachten door een aangeboren te gespannen bekkenbodem. Ik moet blijvend oefeningen doen, omdat de bekkenbodem door de MS een compenserende rol speelt bij het lopen en dus blijft spannen. De klachten zijn wel minder geworden.
Gebruikersavatar
D-Cheryl
Berichten: 1467
Lid geworden op: 22 nov 2011, 13:24
Locatie: Achterhoek

Bericht door D-Cheryl »

Ik hoef niet vaker naar de wc, en blaasontsteking is begin deze maand nog uitgesloten (reguliere check-up voor Tecfidera).
Ik heb in het najaar een schub links gehad, die dit volgens de neuroloog zou kunnen veroorzaken (zei ze toen over de urge-klachten. Die zijn nu wel over, maar ja.)

De fysio had het erover dat je te slappe bekkenbodemspieren kunt hebben waardoor je urine verliest, maar dat de spieren soms ook juist moeilijk meer kunnen ontspannen en dat juist door die constante aanspanning je gaat "lekken". Ik herken daar wel mijn lichaam in, ik heb ook in rug en been last van spierspanning.

Maar dat inwendig onderzoek.... :huh:

En dit valt dus niet onder mijn chronische indicatie voor fysio begreep ik van haar?
Nessa
Berichten: 927
Lid geworden op: 06 sep 2006, 22:00
Locatie: Noord-Brabant

Bericht door Nessa »

[QUOTE=D-Cheryl;n475989]En dit valt dus niet onder mijn chronische indicatie voor fysio begreep ik van haar?[/QUOTE]

Dat ligt er aan hoe strak je fysio daar in staat.

Ik heb nu last van mijn rug. Is strikt genomen geen MS-klacht, veel mensen hebben een vastzittende rug. Maar de oorzaak van de klachten ligt volgens mijn fysio wel in mijn linkerbeen dat door de MS minder belastbaar is en daardoor mijn bekken en rug scheef trekt. Daarom worden die behandelingen wel onder mijn chronische indicatie gedeclareerd en vergoed.

Maar ik denk dat als ik een been breek en moet revalideren bij de fysio, dat dat niet onder de indicatie valt. Want dat staat los van de MS.

Je zou eens kunnen vragen hoe zij dat ziet? Het zal ook afhangen van de declaratiecodes die zij gebruikt voor de diverse behandelingen. En misschien is er ook een financiële component omdat ze verschillende tarieven heeft voor je MS-consulten en haar bekkenbodemconsulten.
Gebruikersavatar
Sara
Berichten: 4576
Lid geworden op: 06 jul 2000, 22:00
Locatie: Voorschoten
Contacteer:

Bericht door Sara »

Met een vraag over een heel klein beetje urineverlies ben ik pakweg 10 jaar geleden naar de huisarts gegaan. In overleg met hem heb ik besloten om er niks aan te doen als het niet erger wordt. Het is niet erger geworden.

Heel veel vrouwen verliezen een beetje urine, en dat ruiken we ook niet massaal, toch?

Knillis
Berichten: 6798
Lid geworden op: 17 dec 2008, 11:00
Locatie: Apeldoorn

Bericht door Knillis »

Ik gebruik daar al jaren speciale inlegkruisjes voor die ik krijg via de zorgverzekeraar. Ik ben wel onderzocht door de uroloog om te kijken of er iets niet goed was maar alles was goed en de klachten die ik had kwamen dus door de MS. Soms is een verschoning per dag voldoende, soms moet het nog een keertje vaker. De inlegkruisjes zijn speciaal voor lichte incontinentie en ik heb nog nooit klachten gehad dat men mij kon ruiken. Maar daar heb ik zelf ook nog nooit over nagedacht eigenlijk.
1207
Berichten: 678
Lid geworden op: 20 dec 2014, 16:36

Bericht door 1207 »

[QUOTE=D-Cheryl;n475989]

De fysio had het erover dat je te slappe bekkenbodemspieren kunt hebben waardoor je urine verliest, maar dat de spieren soms ook juist moeilijk meer kunnen ontspannen[/QUOTE]
klopt, maar ook neurologische beschadigingen in de zenuwbanen waardoor de signalisatie naar blaas, sluitspier, nieren,... volledig ontregeld is geraakt.
maar enkel medisch onderzoek kan dingen uitsluiten/bevestigen


Tevy
Berichten: 351
Lid geworden op: 15 aug 2010, 11:49

Bericht door Tevy »

Begin vorig jaar ben ik bij een bekkenbodem fyisio geweest (op advies van de huisarts) en het werkt prima. Het inwendig onderzoek doet geen zeer hoor, het is m.n. het voelen van of er al dan niet spanning op staat en of er niet iets anders aan de hand kan zijn. Het is zo voorbij, zou ik me niet door laten stoppen.

Dan ga je samen een vragenlijst door en oefeningen doen en die ga je thuis ook doen. Je hebt een paar weken een afspraak p.w..

Ik heb er alleen nog last van als het buiten koud is en ik stap van mijn fiets. Maar sinds ik een maillot oid onder mijn broek aan doe op koude dagen heb ik er nog nauwelijks last van.

Het wordt vergoed uit de basisverzekering (volgens mij nog steeds). Ik moest dan wel op een andere dag dan mijn fysio, want anders kunnen ze in de knel komen w.b. declaraties.
Tevy
Berichten: 351
Lid geworden op: 15 aug 2010, 11:49

Bericht door Tevy »

Als je uitlegt dat je problemen hebt met het inwendig onderzoek kan het misschien wel zonder. Je kan het altijd ter sprake brengen.
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp