Tien tips om met ziekte en dokters om te gaan

Diagnose MS, symptomen, medische onderzoeken, behandelingen (ja of nee) en revalidatie
maureen
Berichten: 83
Lid geworden op: 18 aug 2011, 20:13

Bericht door maureen »

Zal het even vrij vertalen. Kijken hoever ik kom. Het is nl. al behoorlijk laat en ik ben moe.
Wees je eigen expert. lees alles over je symptomen, vraag alles, bestuur anatomie, zorg dat je copieen krijgt van je status.

Gebruik je eigen expertise, werk samen met je dokter en andere hulpverleners.
Hoewel zij een medische opleiding hebben gehad en ervaring hebben, ben jij degene die al je hele leven in je lichaam leeft.
Wees een actief lid van je eigen gezondheidsteam.
Als je hulpverlener niet naar je luistert of mee gaat in je besluitvorming, zoek dan iemand die dat wel doet.
BIj ernstige aandoeningen ga je naar iemand voor een second opinion en als ze het daar niet mee eens zijn, ga dan op zoek naar een andere.

Wees niet bang om nee te zeggen. Soms is minder beter en jij weet zelf het beste als het juiste antwoord:"Nee" is.

Laat aan je dokter en hun medewerkers je waardering blijken als je tevreden over ze bent. Dat versterkt jullie band.

Bekijk je medische rekeningen goed want veel rekeningen bevatten fouten. Sommigen experts beweren dat wel in 80 procent van de rekeningen fouten zitten.
Dat zorgt voor hogere verzekeringspremies voor ons allemaal.

Steun anderen. Deel ervaringen met anderen die dezelfde aandoeningen hebben.
Verwijs ze naar goede doktoren en naar groepen waar ze steun kunnen vinden.
Wees een luisterend oor voor mensen als ze hun leuke dingen met je willen delen of als ze hun problemen kwijt willen.

Accepteer steun van anderen. Of het nu een geliefde is of een professional.

Als laatste, was je handen regelmatig en hoest of nies in je elleboog.
Infecties zijn gevaarlijk en dodelijk wanneer je die oploopt tijdens een ziekenhuis opname of als kinderen die van school mee naar huis brengen.
Hygiene kan ervoor zorgen dat je infecties op een afstand houdt en dus gezond blijft.
Gebruikersavatar
D-Cheryl
Berichten: 1464
Lid geworden op: 22 nov 2011, 13:24
Locatie: Achterhoek

Bericht door D-Cheryl »

[QUOTE=Sara;840322]
Voor de NL. artikelen hoef je niet in te loggen. De website ([url]www.mijnzorgnet.nl[/url]) is wel een beetje brak, bij vlagen. Door zorgprofessionals gemaakt he, niet door vrijwilligers :p ;).[/QUOTE]
Hehehe!

Dan vind ik de Engelstalige toch mooier:

[QUOTE]1) Wordt de expert in je eigen medische problemen. Lees alles over je symptomen of diagnose, stel vragen, bestudeer de anatomie van je lichaam, verzamel en bestudeer kopieën van je eigen medisch dossier. Wees de specialist over JOU.

2) Gebruik je eigen JOU-kennis om met doktoren en andere behandelaars te overleggen. Zij hebben de medische opleiding en kennis, JIJ bent degene die al je hele leven in jouw lichaam woont. Wees een actief deelnemer in je eigen gezondheidsteam. Als een behandelaar niet naar je luistert, zoek dan een ander die dat wel doet.

3) Vraag om een second opinion als je gediagnosticeerd wordt met een ingewikkelde ziekte, of een operatie, chemokuur of langdurige behandeling. En zijn ze het niet met je eens? Zoek een derde.

4) Wees niet bang om NEE te zeggen. Soms is minder meer. Omdat jij de expert bent over JOU, weet je wanneer NEE het goede antwoord is.

5) Bedank je artsen en behandelaars als ze met je hebben samengewerkt en je hebben geholpen: ze doen niet het makkelijkste werk. Waardering, als het terecht is, kan je helpen om de relaties binnen je gezondheidsteam te versterken.

6) Lees en luister voorbij de eerste zin. Zorg dat je het hele verhaal kent en ga dan op zoek naar extra, maar ook objectieve bronnen die het verhaal bevestigen en bepaal hoe deze van toepassing zijn op JOU. In het bijzonder op het internet zul je moeten letten op de bron van de gegeven informatie.

7) Kijk je medische rekeningen na. Experts zeggen dat tot 80% van alle medische rekeningen fouten bevatten. Fouten in deze rekeningen zullen ons uiteindelijk allemaal hogere premies en belastingen bezorgen.

8) Steun anderen. Het delen van je ervaringen kan anderen in dezelfde medische toestand helpen. Verwijs ze naar goede doktoren en patiëntenverenigingen. Bied ze een luisterend oor als ze blij zijn of willen spuien.

9) Laat je steunen door anderen. Of dit een geliefde is, of een professional: soms is het nodig om iemand naast je te hebben die JOU in de gaten houdt.

10) Tot slot: was je handen regelmatig en hoest of nies in je elleboog. Infecties zijn gevaarlijk en dodelijk, of ze nou opgelopen zijn in een ziekenhuis of door de kinderen van school. Hygiëne kan je helpen om het infectiegevaar te verkleinen en JOU gezond te houden.[/QUOTE]

Onder voorbehoud van enkele vertaalfoutjes... :p
Gebruikersavatar
Sara
Berichten: 4574
Lid geworden op: 06 jul 2000, 22:00
Locatie: Voorschoten
Contacteer:

Bericht door Sara »

[QUOTE=DutchCheryl;840325]Hehehe!

Dan vind ik de Engelstalige toch mooier:

[/QUOTE]

Ja ik ook, En ok op [url]www.mijnzorgnet.nl[/url] was er best kritiek op het Nederlandse artikel.

En merci voor de vertaling trouwens, allebei :)
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp