Per 1 februari is dit forum niet meer actief. Je account en bijbehorende gegevens op dit forum zijn daarom verwijderd. Oude berichten kun je nog wel nalezen. We zien je eind februari graag terug in de nieuwe community van MS.nl. Meer informatie lees je op MS.nl of in dit topic.

NPO - Neuro Psychologisch Onderzoek

Diagnose MS, symptomen, medische onderzoeken, behandelingen (ja of nee) en revalidatie
Klick

Re: Afname neuro psychologisch onderzoek

Bericht door Klick »

ik ben het eens met @Steenbokje76
ik heb een npo steeds geweigerd als mijn neuroloog er telkens mee kwam als enige antw op al mijn cognitieve struggles.
want wat heb ik er zelf aan? tov wat het mij kost
je steekt er tijd en energie in om ergens achter te komen wat je al weet.
daar moest hij me wel gelijk in geven..

1x gaf de bedrijfsarts aan dat dit nodig was voor het uwv (is niet zo) en toen ik bij de psycholoog kwam gaf ze aan dit pas te kunnen meten als je stabiel bent (was ik toen niet) en dat ze het gesprek wel met het uwv zou aangaan als die het echt gingen eisen (wat niet zo was) ze zag zelf de meerwaarde ook niet.

ik heb het dus nooit gedaan. cognitief gaan er dingen mis bij mij en ja ik ben minder slim en kan veeeeeeel minder hebben (prikkels, multitasken, mentale belasting), maar dat weet ik en hoef ik geen test voor te doen.
Steenbokje76

Re: Afname neuro psychologisch onderzoek

Bericht door Steenbokje76 »

Dat klopt @ klick, je weet zelf heel goed waar je cognitief minder snel of goed bijv in bent geworden. En zelfs dat kan wisselen per dag. De ene dag gaat iets beter dan de andere dag, hetzelfde als bij de lichamelijke klachten . Bij mij viel het slechter kunnen multitasken het eerste op en overal iets meer tijd voor nodig hebben (mbt cognitieve dingen) daardoor werd ik cognitief steeds vermoeider na bijv een werkdag. Of ook in privé situaties zoals verjaardagen (teveel prikkels) of lunches/ etentjes / vergaderingen etc. met veel mensen.
Klick, ik denk niet dat je minder slim bent. Je komt op mij heel verstandig en slim over. Het gaat mss wel allemaal minder snel en wellicht loop je sneller vast etc. etc.
Maar das die rotziekte.
Zelf zou ik alleen een npo overwegen als het echt zou moeten in een situatie. Anders zie ik het nut er niet van in. Het zou me mss alleen maar een slecht gevoel over mezelf geven als de uitkomst niet goed is.🤨
@ Jeanette, vraag jezelf goed af wat je ermee wilt met de evt uitslag.
Het kan ook onnodig stress oproepen. In elk geval nogmaals succes met wat je ook gaat doen 🙂💪
Jrs77

Re: Afname neuro psychologisch onderzoek

Bericht door Jrs77 »

Ik merkte zelf dat ik cognitieve problemen had, en heb echt aangedrongen op een onderzoek.
Het revalidatiecentrum waar ik toen zat gaf helemaal geen aandacht aan cognitie, en heeft het onderzoek pas na aandringen van mijn neuroloog uitgevoerd. Ik vond de uitkomsten verhelderend en nuttig, en heb met een ergotherapeut wat (werk)situaties kunnen bespreken en strategieën aangeleerd om daarmee om te gaan. Ik ben het dan ook niet eens met de uitspraak dat je heel goed zelf kan bepalen waar je zwakke punten zitten.

Het onderzoek nam twee dagdelen in beslag, en bestond uit uiteenlopende testjes. Op zich allemaal redelijk simpel; zie het als een combinatie van een CITO-toets en een IQ-test. O.a. cijferreeksen, sommetjes, onthouden, twee taken tegelijk uitvoeren. Bedenk vooral dat je niks fout kan doen; het gaat nu niet om een zo hoog mogelijke score, maar om te bepalen waar je problemen zitten. Ik vond het wel confronterend; dingen die eerst heel simpel waren, bleken door de cognitieve problemen ineens lastig.

Snelheid van informatieverwerking bleek het grootste probleem.
Absoluut nuttig om te weten waar je zwakke punten zitten, zodat je weet waar je compensatiestrategieën nodig hebt. Vraag ook of een ergotherapeut je daarmee kan helpen.
In het revalidatiecentrum waar ik later naartoe ben gegaan hadden ze er meer aandacht voor; daar hadden ze een vaste therapeut voor 'cognitieve revalidatietherapie'. Om de juiste hulp te krijgen, is een NPO echt nodig.
Gebruikersavatar
Qanuk00
Berichten: 531
Lid geworden op: 25 apr 2020, 15:53

Re: Afname neuro psychologisch onderzoek

Bericht door Qanuk00 »

Hoi Jeanette,
Zijn het ingewikkelde testen/vragen/of juist eenvoudige vragen? Zijn het enkel vragen of ook verhaaltjes/plaatjes enz.?
Het hangt er van af welk NPO onderdeel ze voor jou van belang vinden, er zijn veel soorten vragenlijsten, testjes etc. Cognitief is een heel breed begrip, ik doe maar even een greep van WiKi

Cognitie, ook wel kenvermogen, is de mentale activiteit en het proces van kennisverwerving door waarneming en het verwerken van de daarmee opgedane informatie door het denken. Dit kan meer of minder ontwikkeld zijn, afhankelijk van het voorstellingsvermogen, geheugen, de rede, ervaring en het vermogen tot gewaarwording en hypothesetoetsing van ideeën of overtuigingen. Een sterke cognitie draagt bij tot het vermogen tot probleemoplossing en besluitvorming.

Menselijke cognitie is een vorm van dierlijke cognitie, al wordt het daarvan ook wel onderscheiden vanuit het exceptionalistische idee dat de mens zich sterk onderscheidt van andere dieren.


Je hebt allerlei soorten testen, van puzzelen, plaatjes kijken, tekeningen afmaken tot ellenlange vragenlijsten. Op basis daarvan kunnen ze een bepaalde inschatting maken en therapie op afstemmen. Overigens is dit niet alleen voor MS, dit geldt voor veel diverse klinisch-psychologische behandelingen.
Accept what is,
Let go of what was,
Have faith in what will be.
Klick

Re: Afname neuro psychologisch onderzoek

Bericht door Klick »

thnx 😊 dat is lief.. toch merk ik achteruitgang
1207

Re: Afname neuro psychologisch onderzoek

Bericht door 1207 »

Klick schreef: 23 sep 2021, 21:35 thnx 😊 dat is lief.. toch merk ik achteruitgang
Cognitie is een belangrijke
dat het minder gaat kunt ge makkelijk op vermoeidheid steken maar ik wil dat toch weten.
psyche, cognitie, karakter, ...
AngelNoa

Re: Afname neuro psychologisch onderzoek

Bericht door AngelNoa »

toen ik (in dec) 11 jaar geleden de diagnose kreeg, ben ik bij een psycholoog geweest. Er was sprake van een NPO maar die is er nooit gekomen. Mijn neuroloog heeft er nog nooit naar gevraagd of aangegeven dat ze dit wil doen. En eigenlijk (net al met meerdere dingen) weet ik eogenlijk niet waarom ik dit zou moeten of willen?

(vreemd ergens ook dat er geen protocol voor wat algemene MS-onderzoeken bestaat; ik heb bv ook nog nooit een looptest oid hoeven doen, terwijl ik dit hier regelmatig voorbij zie komen)
Jrs77

Re: Afname neuro psychologisch onderzoek

Bericht door Jrs77 »

Qanuk00 schreef: 23 sep 2021, 20:59 Het hangt er van af welk NPO onderdeel ze voor jou van belang vinden, er zijn veel soorten vragenlijsten, testjes etc.
Als ze het goed doen, doen ze het gehele onderzoek; dat neemt twee dagdelen in beslag.
Met losse onderdelen kan je niet in kaart brengen waar de problemen zitten.
Jrs77

Re: Afname neuro psychologisch onderzoek

Bericht door Jrs77 »

AngelNoa schreef: 24 sep 2021, 06:40 (vreemd ergens ook dat er geen protocol voor wat algemene MS-onderzoeken bestaat; ik heb bv ook nog nooit een looptest oid hoeven doen, terwijl ik dit hier regelmatig voorbij zie komen)
Dat is er dus wel, het is zelfs verplicht om dat te volgen. Maar niet alle revalidatieartsen en revalidatiecentra werken daarmee; ze doen MS er maar een beetje bij, de 'gespecialiseerde revalidatieartsen' zijn daar 'aangewezen deskundigen'. Ook bij het revalidatiecentrum in mijn woonplaats (Breda) was dat het geval; ik heb daar flinke problemen door gekregen, en heb inmiddels een ander revalidatiecentrum gevonden.

Het behandelkader kan je hier vinden:
https://revalidatiegeneeskunde.nl/sites ... 311013.pdf
1207

Re: Afname neuro psychologisch onderzoek

Bericht door 1207 »

AngelNoa schreef: 24 sep 2021, 06:40 toen ik (in dec) 11 jaar geleden de diagnose kreeg, ben ik bij een psycholoog geweest. Er was sprake van een NPO maar die is er nooit gekomen. Mijn neuroloog heeft er nog nooit naar gevraagd of aangegeven dat ze dit wil doen. En eigenlijk (net al met meerdere dingen) weet ik eogenlijk niet waarom ik dit zou moeten of willen?

(vreemd ergens ook dat er geen protocol voor wat algemene MS-onderzoeken bestaat; ik heb bv ook nog nooit een looptest oid hoeven doen, terwijl ik dit hier regelmatig voorbij zie komen)
ademhaling en longspieren nooit getest?
fijne motoriek nooit getest
nooit de 6 minuten of 25m wandelingen gedaan?
straf

die dingen doe je om je gezondheidstoestand te kennen
ms tast nu eenmaal ook je brein aan als je pech hebt
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp