Per 1 februari is dit forum niet meer actief. Je account en bijbehorende gegevens op dit forum zijn daarom verwijderd. Oude berichten kun je nog wel nalezen. We zien je eind februari graag terug in de nieuwe community van MS.nl. Meer informatie lees je op MS.nl of in dit topic.

Ouderenzorg Elsloo(Limburg) gebundeld

Alles omtrent werk en uitkeringen
Lief Leeuwtje

Ouderenzorg Elsloo(Limburg) gebundeld

Bericht door Lief Leeuwtje »

Het principe is dat er maar één contact persoon is die alle contacten wat betreft zorg behandelt. Is er elders in NL al zoiets opgestart? En hoe functioneert het? Voor mij zou zoiets wel handig zijn. Ik ben nl de weg in zorgland helemaal kwijt.

[QUOTE]Zorgverleners in Elsloo gaan nauwer met elkaar samenwerken bij de zorgverlening aan ouderen in het dorp. Op die manier moeten problemen bij ouderen eerder worden gesignaleerd en beter worden aangepakt.

Sittard
Remco Koumans
Kwetsbare senioren uit Elsloo krijgen straks één persoon toegewezen die namens alle zorginstanties de contacten onderhoudt. Op die manier moet het voor ouderen makkelijker en duidelijker worden wat er op zorgvlak allemaal gebeurt en krijgt men niet meer van elke instantie een andere medewerker over de vloer. De contactpersoon heeft op zijn beurt maandelijks overleg met andere betrokken partijen over de zaken die er spelen. Daarnaast komt er een ‘denktank’, bestaande uit mantelzorgers en ouderen zelf die richting organisaties aangeven waar in de zorgverlening dingen beter kunnen, of waar knelpunten ontstaan. Met de aanpak hopen alle betrokken partijen ervoor te kunnen zorgen dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

De nieuwe aanpak volgt op het al bij elkaar brengen van alle instanties in het nieuwe verpleeghuis La Famille van zorgorganisatie Vivantes, dat begin 2013 in gebruik wordt genomen. Daar worden onder meer zorgwoningen, huisartsen, apotheek en thuiszorg op één locatie ondergebracht. Alle senioren in Elsloo vallen onder de doelgroep van het project. Als La Famille opengaat, worden alle ouderen gescreend op kwetsbaarheid en wordt samen met de betreffende personen een behandelplan opgesteld. In Elsloo gaat het daarbij om bijna zevenhonderd personen van 75 jaar of ouder.

Voor het project krijgen de betrokken organisaties onder meer 100.000 euro subsidie vanuit het programma ZonMW. Dat is opgezet door onder meer het ministerie van Volksgezondheid en ondersteunt initiatieven die ertoe leiden dat zorg en gezondheid worden verbeterd. Tegelijkertijd zoeken de zorgorganisaties naar manieren om het project door te kunnen laten gaan nadat de subsidie is verbruikt.

In Elsloo is op dit moment 8 procent van de inwoners 75 jaar of ouder. Binnen twintig jaar zal dat percentage verdubbelen. Die stijging gebeurt sneller dan het landelijk gemiddelde en bereikt ook een hogere piek. Door de betere samenwerking hopen de betrokken instanties dat daarmee de groeiende vraag naar zorg in de toekomst het hoofd kan worden geboden.[/QUOTE]