Per 1 februari is dit forum niet meer actief. Je account en bijbehorende gegevens op dit forum zijn daarom verwijderd. Oude berichten kun je nog wel nalezen. We zien je eind februari graag terug in de nieuwe community van MS.nl. Meer informatie lees je op MS.nl of in dit topic.

Tandvleesontsteking

Hier kun je alles kwijt wat niets of niet direct met MS te maken heeft
Mystery1980

Tandvleesontsteking

Bericht door Mystery1980 »

Goedemiddag,

Wil graag eens een vraag in de groep gooien ;)
Maar even mijn situatie vooraf:

Vanaf de val van de trap ( oktober 2012 ) heb ik aan de linkerkant opgezette lymfeklieren ( in de hals en bij de kaakrand ).
Dit is onderzocht middels een echo in het ziekenhuis begin vorig jaar en ze waren inderdaad vergroot, maar niet "groot genoeg" om er meteen actie op te ondernemen.

In oktober 2014 bij tandarts geweest voor controle, zag er allemaal goed uit, ook gevraagd hoe het tandvlees er uit zag, dit was allemaal prima in orde.
Op 8 januari naar tandarts geweest voor gaatje te vullen in boventand en naar preventieassistente.

De preventieassistente gaf aan dat mijn tandvlees er niet goed uit zag en dat ik naar de mondhygiëniste moest omdat ik tandvleesontsteking heb en dit te ver gevorderd was zodat zij het niet meer schoon kon maken.
Ik had aangegeven dat ik dit erg vreemd vond omdat mijn tandvlees bij navraag aan de tandarts in oktober 2014 nog prima was?
Maar kreeg als antwoord dat de tandarts dit niet goed kan beoordelen.

Los van dat ik gegoogled heb wat je kan merken bij een tandvleesontsteking etc. vertrouw ik het gevoelsmatig toch niet en heb ik een afspraak gemaakt bij een andere tandarts, om te kijken wat zijn mening is.

Nu dus mijn vraag ;)

Op internet heb ik gelezen dat bij de mensen met een tandvleesontsteking, hun lymfeklieren ook opgezet konden zijn maar bij de meeste aan allebei de kanten.

Wie heeft er ook een tandvleesontsteking ( gehad ) en zijn / waren de lymfeklieren ook opgezet? Of evt. ook aan een kant?

Ben erg benieuwd naar de ervaringen van jullie
Knillis

Bericht door Knillis »

Ik heb alleen ervaring met tandvleesontsteking die zonder dagelijks onderhoud snel terugkeert. Ik merk dat alleen aan bloedend tandvlees. Door dagelijks tandenstokers te gebruiken voorafgegaan door een aantal behandelingen door de preventie assistente is het onder controle te houden.

Ik weet niet of je onderstaande tekst kent. Heb ik via google gevonden. Er staat het e.e.a. In over tandvleesontsteking en opgezwollen lymfeklieren in de hals.

Omdat je helemaal geen kiespijn hebt weet ik niet of het zo kan zijn dat jouw probleem toch voortkomt vanuit tand/kiesproblemen.


---------------------

Een (tandvlees)ontsteking. Dit kan een acute en hevige pijn in je kies veroorzaken. Door tanderosie kunnen bacteriën uit het glazuur gemakkelijker de tand of kies binnendringen, waarna het gaat ontsteken. Zonder behandeling kan ook het tandmerg infecteren en kan een abces ontstaan. Dit geeft vooral pijn bij het kauwen. Ook kunnen je wang en de lymfeklieren in hals gaan opzwellen door deze ontsteking. De bacteriën in tandplak kunnen ook een tandvleesontsteking of een ontstoken wortelkanaal veroorzaken. Een wortelkanaalontsteking kun je ook krijgen door een lekkende vulling of door vallen, waardoor je een harde klap op je tand of kies krijgt. Een tandvleesontsteking kan zich uitbreiden in de diepte. Dit kan leiden tot afbraak van je kaakbot en de vezels die de wortels met het kaakbot verbinden. Dit noem je parodontitis.

De verschillende oorzaken van kiespijn kunnen uiteenlopende klachten geven.

Een langdurige, zeurende, kloppende tandpijn (cariës, wortelkanaalontsteking).
Acute, stekende pijn (ontsteking).
Gevoeligheid bij koud of warm eten, zoetigheid, koude luchtstroom (tanderosie, teruggetrokken tandvlees).
Pijn bij het kauwen (abces, kapotte vulling).
Opgezwollen wang, tandvlees of lymfeklieren in de je hals (abces).
Mystery1980

Bericht door Mystery1980 »

Dank je wel Knillis voor je reactie en de tekst wat je op internet gevonden had.

Dit had ik nog niet gelezen, maar ik weet nog wel dat de preventieassistente het woord paradontitis heeft genoemd.

Ik moet zeggen dat ik eigenlijk niks aan mijn tandvlees of tanden merk? Het enige waar ik last van heb is de lymfeklier in de hals wat dichtbij het oor en de schedelrand zit..

Heb wel eens het gevoel dat het "doortrekt" naar de linker kaak, dus daarom masseer ik het vaker. Maar misschien valt dit onder het kopje "zenuwpijn"?

Aan de rechter kant heb ik helemaal geen last, niet van de kaak, tanden of tandvlees en ook de lymfeklieren aan de rechter kant zijn niet opgezwollen...
Knillis

Bericht door Knillis »

Wat mij vooral opviel is dat dergelijke problemen inclusief opgezette lymfeklieren kunnen ontstaan door vallen als gevolg waarvan een harde klap op een tand of kies.

Omdat jij schreef dat de problemen met je lymfeklieren zijn ontstaan na de val van de trap zou het misschien toch iets zijn dat daar mee te maken zou kunnen hebben.

Maar goed, alleen de specialisten op dit gebied kunnen hier echt iets zinnigs over zeggen dus toch maar even goed laten uitzoeken.
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp