Per 1 februari is dit forum niet meer actief. Je account en bijbehorende gegevens op dit forum zijn daarom verwijderd. Oude berichten kun je nog wel nalezen. We zien je eind februari graag terug in de nieuwe community van MS.nl. Meer informatie lees je op MS.nl of in dit topic.

Een beweeggroep voor MS

Alles omtrent werk en uitkeringen
Ilse_h

Een beweeggroep voor MS

Bericht door Ilse_h »

Hallo,

Ik hoop dat jullie hier mij bij kunnen helpen.
Ik ben een 3e jaars fysiotherapeut student en voor school moet je een innovatief product op de markt brengen.
Aangezien er voor veel chronische ziektes beweeggroepen zijn, maar niet voor MS heb ik dit onderwerp gekozen.

Ik zou graag de menging van jullie willen weten. Zodat het onderwerp vanuit verschillende contexten bekeken kan worden.

Mvg,
Ilse
Sara

Bericht door Sara »

Hoi Ilse,

is dit de hele vraag, of ga je ook een enquete maken?

Mijn eigen overweging: Ik woon in een dorp met 25.000 mensen, een flink dorp dus. Daarvan hebben er pakweg 25 mensen MS. Die varieren enorm in behoeften en mogelijkheden. Een aantal is te fit, en wellicht te druk om iets aan zo'n beweeggroep te hebben, voor een aantal is 't echt niet meer haalbaar om in een groep aan beweging te doen.

Blijven er pakweg 10 of 15 over, die allemaal op dezelfde tijd in de week in de gelegenheid zouden moeten zijn om mee te doen aan zo'n beweeggroep, en nog steeds een héél verschillende behoefte en niveau hebben.

Kortom... ik denk gewoon dat 'we' met te weinig zijn.

Op dit moment kan ik uit de voeten met het normale sport-aanbod. Ik heb wel slechtere tijden gehad, en toen had ik best gebruik willen maken van een laagdrempelig en deskundig (fysiotherapeutisch) begeleid beweeggroepje, met andere mensen met een ehm.... fysieke uitdaging.

Ik weet dat er zoals jij al schrijft van alles is in 't dorp, maar 't is voor mij nogal ondoorzichtig waar ik 't beste zou passen.

Mijn eerste gedachte is dus... maak 't aanbod inzichtelijk, samen met meerdere praktijken in de omgeving. Duidelijkheid over wat voor soort inspanning, wat voor soort collega's, wat voor soort begeleiding. Misschien zou er zelfs een standaard ontwikkeld kunnen worden voor het aanduiden van fysiotherapeutisch begeleide beweeggroepjes, zodat 'wij' kunnen snappen wat er voor ons interessant is.

Amen :).
wilm

Bericht door wilm »

[url]http://msvereniging.nl/regionale-werkgr ... yon-gouda/[/url]


in Gouda zit een fitness groep onder begeleiding van therapeut
Toeter
Berichten: 1862
Lid geworden op: 06 jul 2012, 14:05
Locatie: Groene hart

Bericht door Toeter »

In Alphen aan de Rijn zit een beweeggroep voor ms. De fysiotherapeut die dat begeleidt heet Jeroen. Meer weet ik niet, maar het zou niet moeilijk moeten zijn om te vinden.

Hij doet dingen in een zwembad en in een zaaltje.

Ik vind je vraag een beetje onduidelijk. Wil je mijn mening over beweeggroeppen voor ms'ers?

Het is uiteraard goed dat ze er zijn, maar ik vind persoonlijk bewegen om het bewegen niet leuk. In de fitnessapparaten hangen vond ik voor de ms al oersaai.

Ik hield erg van hardlopen en skeeleren, maar dat gaat niet meer. Ik doe nu yoga. Inmiddels lukt het me zelfs weer om mee te doen met yoga voor gewone mensen.
Jrs77

Bericht door Jrs77 »

In Breda zit "MS Support en beweeggroep Flits", vanuit het revalidatiecentrum. En bij mijn fysiotherapeut, ook in Breda, hebben ze ook wekelijks groepstrainingen voor MS'ers.

Mij trekt het absoluut niet; ik heb 1x per week fysiotherapie met persoonlijke begeleiding en probeer daarnaast nog 1 of 2 keer per week te sporten. Omdat iedereen met MS andere klachten heeft zie ik de ziekte zelf niet als 'de bindende factor' bij beweging. Sociaal kan het natuurlijk wel een goede, bindende factor zijn.
Hanna71

Bericht door Hanna71 »

Hallo Ilse-h.

Wat fijn dat je MS als onderwerp gekozen hebt. Altijd goed als daar aandacht aan geschonken wordt.
Verder is je vraag inderdaad wat onduidelijk. Wat wil je precies van ons weten.

In Apeldoorn zijn ook meerdere beweeggroepen voor MS. Het bestaat dus al wel. En zoals Sara al zegt is de vraag van mensen met MS zó divers! Het is zo afhankelijk wat je mogelijkheden zijn, wat je klachten zijn, wat je aandachtsgebieden zijn en dan ook nog eens de voorkeuren (dans, fitness, spel, etc). "Een groep" oprichten zou maar een klein deel van de MS-ers kunnen helpen. Het zouden eigenlijk een heleboel groepen moeten zijn.

Zo vind ik bijvoorbeeld het dansen dat Dance for Health aanbiedt aan mensen met MS nogal "kinderachtig". Maar ik ben dan ook nog gewoon in staat om naar Salsalessen te gaan, dus hoef geen aangepaste beweeggroep te bezoeken. Voor anderen zal het juist bewegen van een arm al een hele opgave zijn.

Succes met je opdracht, en wellicht kun je je vraag nog wat nuanceren.
ducaatje

Bericht door ducaatje »

Hier in Soest is het aanbod voor mensen met een beperking sowieso niet aanwezig. Zwembad heeft geen speciaal zwemuurtje (met warmer water) en de sportscholen en fysiopraktijken zijn over het algemeen slecht toegankelijk.

Ik denk dat bij dit soort kleinere gemeentes beweging breder getrokken moet worden, dus ook voor andere mensen met een beperking, en dat er van daaruit een plan van aanpak moet komen.

Lijkt mij dat er absoluut overlappingen zijn v.w.b. de bewegingsmogelijkheden en behoeftes.
knutselsmurf

Bericht door knutselsmurf »

Ja, ik heb wel een paar probleempjes bij het sporten die ik niet alleen kan oplossen.
Op dit moment kan ik niet meer doen dan met de rollator in het park wandelen.
Ik kan wel fietsen en de afstand naar de sportschool haal ik wel, maar als ik me enigszins inspan dan wordt alleen al de wandeling naar de kleedkamer een uitdaging. Basic-Fit is niet bepaald toegankelijk.
En dan het opstappen op de fiets na het sporten.....

Het zwembad heeft weer andere hindernissen. Hoewel het een "doelgroepenbad" heeft, is de wandeling van de kleedkamer naar het bad bijna niet te doen, omdat er niks is om je aan vast te houden, zoals een revalidatiecentrum wel heeft.

Een groepje gaat het probleem niet oplossen. Het zou de oplossing zijn als ik niet op straat durfde, omdat ik bang was dat mensen me aanstaren. Maar ten eerste doen ze dat niet en ten tweede interesseert het me niet veel wat andere mensen denken.
mari

Bericht door mari »

Het is helemaal niet nieuw, ik zit al ruim 3 jaar bij een beweeggroep MS, onder leiding van een fysiotherapeut.

En meer zoals je hierboven al gelezen hebt, zitten bij een beweeggroep MS. Dus vernieuwend is het niet
belladonna

Bericht door belladonna »

Prachtig initiatief.

Ik zit inderdaad in Alphen bij Jeroen.
Hij heeft zich gespecialiseerd in ms ,
ook een stukje psychische en neurologisch cursus.
Samen met de MS verpleegkundige, neurologen,psychologen vormen zij het ms zorgteam,waardoor ze goed op de hoogte zijn van ieder individu.

Hij heeft zo een groep samengesteld.
Iedere week zijn we, een groep van 15 mensen met ms,
te vinden in een zwembad.

We doen daar individueel maar ook met samenwerking oefeningen om onze balans, kracht in het gehele lijf te verbeteren.
En hebben reuze veel lol met elkaar.
En eindigen steevast met een balspel en koffie en thee.

Echt een uurtje om naar uit te kijken.
Niemand valt op en alles is bespreekbaar.
Wel zo fijn...
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp