Per 1 februari is dit forum niet meer actief. Je account en bijbehorende gegevens op dit forum zijn daarom verwijderd. Oude berichten kun je nog wel nalezen. We zien je eind februari graag terug in de nieuwe community van MS.nl. Meer informatie lees je op MS.nl of in dit topic.

Psychologische hulp en vergoeding Verzekering?

MS medicatie en gerelateerde andere medicatie, hulp en hulpmiddelen
Marina

Psychologische hulp en vergoeding Verzekering?

Bericht door Marina »

In dit topic viewtopic.php?f=12&t=4112&start=1180 heb ik er al het een en ander over geschreven. Na een misstap bovenaan de drie (steile, smalle) trappen die ik op moet om bij mijn woning te komen, ben ik nogal angstig geworden om de trappen te beklimmen.

Mijn ergotherapeute is bezig met een aanvraag voor extra trapleuningen (er zijn maar aan 1 kant trapleuningen). En mijn fysiotherapeute heeft de vraag bij mijn MS-verpleegkundige neergelegd of ik psychologische hulp zou kunnen krijgen om van die angst voor traplopen af te komen.
Het antwoord van de MS-verpleegkundige hierop was dat, omdat ik al hulp van de GGZ ontvang voor andere problematiek, de verzekering daar niet makkelijk over doet waarschijnlijk. Ze acht het dus niet waarschijnlijk dat de verzekering dat toestaat en vraagt of ik niet bij de GGZ ook hulp kan krijgen voor de traploopangst.. Mijn hoofdbehandelaar bij de GGZ gaf echter aan dat het van de constructie afhing/van wat er in de verwijzing staat: je mag, voor de verzekering, niet voor hetzelfde probleem bij meerdere psychologen hulp ontvangen. Het angstprobleem bij traplopen is lijkt mij echter een ander probleem dan de sociale angstklachten waarvoor ik al behandeld wordt bij de GGZ...
Mijn behandelaar bij de GGZ heeft eerder al eens aangegeven (toen ik hulp wilde bij MS-gerelateerde psycho-sociale klachten) daar niet voldoende tijd voor te hebben en te weinig kennis van MS.

[*]- Weet iemand hoe dit nou zit: mag je voor de verzekering(svergoeding) voor twee verschillende psychologische klachten hulp krijgen (bij twee verschillende instellingen/psychologen)?

[*]- Bij wie zou ik nu terecht kunnen voor psychologische hulp bij de angst voor traplopen?? Ik voel mij nu eigenlijk voor de tweede keer van het kastje naar de muur gestuurd door MS-verpleegkundige en GGZ-behandelaar :moe:

Overigens heb ik al een indicatie voor een rolstoelgeschikte woning, maar deze woningen zijn erg schaars.
Sara

Re: Psychologische hulp en vergoeding Verzekering?

Bericht door Sara »

Marina,

Als je zoekt naar psychologische hulp, maar niet precies weet waar die te vinden, zou ik in eerste instantie bij m'n huisarts aankloppen. Veel huisartsen hebben een praktijkondersteuner GGZ, die je misschien kan helpen. En anders is hij of zij degene die je het best de weg kan wijzen. Dat zou ik tenminste verwachten.

Aan de andere kant... als leek zou ik denken dat het vooral oefenen in een veilige omgeving je verder zou brengen, en daar zou een ergotherapeut je stapje voor stapje, treetje voor treetje bij kunnen helpen. Heeft ze niet zoiets tot haar beschikking?

Sterkte!
Klick

Re: Psychologische hulp en vergoeding Verzekering?

Bericht door Klick »

ik zou ook in eerste instantie een ergo vragen of anders een combinatie
Marina

Re: Psychologische hulp en vergoeding Verzekering?

Bericht door Marina »

Bedankt voor jullie tips, Sara en Klick!

Een praktijkondersteuner bij de huisarts had ik nog niet aan gedacht. Eigenlijk kwam m'n fysio met het idee om de vraag om psychische hulp bij de angst voor het traplopen bij mijn MS-verpleegkundige neer te leggen. (Zij kennen elkaar.) Daarom had ik besloten eerst even af te wachten of het via deze weg zou lukken.
Nu echter de MS-vpk en mijn GGZ-hoofdbehandelaar elkaar tegenspreken over het al of niet vergoed krijgen van deze hulp en het er op lijkt dat het via deze weg niet zal lukken, denk ik erover om inderdaad het via de huisarts te proberen en dan maar zelf mijn verzekeraar te bellen over of ze dit vergoeden..

Wat betreft het stapje-voor-stapje oefenen: hier ben ik al mee bezig samen met mijn fysio :), maar omdat de fysio merkte dat er ook veel angst meespeelt heeft zij een vraag om hulp van een psycholoog hierbij bij de MS-vpk neergelegd. De ergo is bezig met de aanvraag voor extra trapleuningen.
D-Cheryl

Re: Psychologische hulp en vergoeding Verzekering?

Bericht door D-Cheryl »

Ik heb 2 soorten fysio voor 2 verschillende klachten, bij 2 verschillende behandelaars. Mijn neuroloog heeft hiervoor dus ook destijds 2 verschillende verwijzingen geschreven.

Het zou dus kunnen dat de arts gelijk heeft dat het niet beiden onder de noemer 'angstproblematiek' kan, dat zal de verzekeraar waarschijnlijk niet accepteren. Angst = angst voor leken.

Als de ergo het niet weet, kan de revalidatiearts misschien eens naar het totaalpakket kijken? Die hebben soms een fijne blik die wat meer het totaal van de verschillende disciplines fysio/ergo/ psychische ondersteuning als totaal overzien.

Ik kreeg destijds in de revalidatie ook al 2 soorten fysio: 1 gericht op beweging (en mijn grenzen daarin) en balans. De andere was gericht op ontspanningstechnieken op basis van Dixhoorn ivm overprikkeling.
Marina

Re: Psychologische hulp en vergoeding Verzekering?

Bericht door Marina »

[mention]D-Cheryl[/mention] en [mention]raimonnea[/mention] bedankt voor het meedenken en de tip over woningruil!
Op www.woningruil.nl kijk ik al een tijdje rond, maar tot nu toe geen succes. Ik heb daarom nu ook maar de Gemeente aangeschreven en mijn probleem met het traplopen uitgelegd en de moeite om een rolstoelwoning te vinden. Gelijk maar de vraag gesteld of ik ook, zonder verlies van de rolstoelwoning-indicatie of mijn positie in de wachtrij, kan reageren op andere soort woningen.

Na een aantal e-mails van mij aan de MS-vpk met uitleg over mijn verschillende psych. problemen en dat ik niet terecht kan voor de trappenloopangst bij mijn huidige behandelaar en na overleg tussen de MS-vpk met mijn neurologe, heb ik de verlossende e-mail gekregen van de MS-vpk. De verwijzing naar een medisch psycholoog in mijn ziekenhuis is de deur uit :) !

Mijn MS-vpk blijkt eigenlijk Verpleegkundig specialist Neurologie te zijn met een voorschrijfbevoegdheid (wat ik niet wist :oops:) zodat zij een verwijzing kon schrijven die de neurologe dan ondertekent. :thumbup:
D-Cheryl

Re: Psychologische hulp en vergoeding Verzekering?

Bericht door D-Cheryl »

Heel fijn nieuws Marina!!
Marina

Re: Psychologische hulp en vergoeding Verzekering?

Bericht door Marina »

Ja zeker fijn, D-Cheryl, dat is in ieder geval 1 stap in de juiste richting.

Raimonnea, dat is een goede tip van die matras, maar binnen mijn woning is er maar 1 etage, het gaat om de gemeenschappelijke trappen in de algemene ruimte. Lief van je dat je me zo'n gelijkvloerse woning in het groen gunt :), ik hou er erg van om in de natuur te zijn, dan kom ik tot rust, dus dat zou helemaal ideaal zijn :groots: !

Via mijn ergo gaat het aanvragen van extra trapleuningen bij de WMO helaas moeizaam. Haar ervaring is dat dat vaak niet gedaan wordt.. :moe: De WMO eist daarbij dat de client aanwezig is als zij de aanvraag doet, echter ze doet geen huisbezoek nu vanwege de stijgende coronabesmettingen hier..
Bedacht me toen dat ik 2 jaar geleden een casemanager had bij het revalidatiecentrum die destijds ook de aanvraag voor een driewielfiets had geregeld bij de Gemeente/WMO. Gebeld en zij pakken de aanvraag nu op. Ook daar kreeg ik trouwens te horen dat extra trapleuningen vaak niet worden geplaatst omdat dat nogal duur zou zijn.. Handgrepen zouden het makkelijkst zijn, maar daar heb ik natuurlijk minder steun aan omdat je dan steeds los moet laten en weer vastgrijpen. Enfin, wordt vervolgd dus...
D-Cheryl

Re: Psychologische hulp en vergoeding Verzekering?

Bericht door D-Cheryl »

Klink als een goede ingeving, ik ben benieuwd.
Gebruikersavatar
Qanuk00
Berichten: 531
Lid geworden op: 25 apr 2020, 15:53

Re: Psychologische hulp en vergoeding Verzekering?

Bericht door Qanuk00 »

Ik ben ook verbonden aan de GGZ en ontvang daar psychologische hulp. Ik zit nog maar sinds kort in het MS traject, maar mijn psychologe heeft in elk geval kenbaar gemaakt dat het psychologische stuk bij MS (rouwverwerking, omgang met gedachtengangen, schematherapie etc) niet anders zal zijn qua behandeling.

Nu moet ik ook zeggen dat ik in een nieuw concept zit voor psychologische hulp, genaamd POD (Peer Open Dialogue). Het is een concept uit Finland wat hier in Nederland nog maar net geïntroduceerd is en nu in GGZ opgestart wordt. In Noord-Holland is al een POD team actief (het vergt wat herorganisatie), in Zuid-Nederland is het concept net van start gegaan.

https://www.herstelondersteuning.nl/ope ... -dialogue/

Het mooie van dit concept maakt dat alles om de cliënt draait, en niet om bijv. een zorgplan, MDO, doelen of iets. Ik bepaal wie er bij zit, en dat kan dus ook de MS vpke, de huisarts, fysiotherapeut, mijn familie zijn etc. Of ik in een kliniek zit, verhuis binnen mijn regio, zij zal mijn psychologe blijven tot ik uitbehandeld ben.

Dit geldt voor mijn GGZ casus, maar mijn psychologe heeft dus aangegeven het MS stuk ook mee te nemen, omdat dit ook onderdeel is geworden van mijn casus.

Voordeel van dit concept is dat er geen blik aan verschillende hulpverleners opgetrokken wordt, dus hulpverlening wordt zeer efficiënt ingezet.
Accept what is,
Let go of what was,
Have faith in what will be.
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp