Per 1 februari is dit forum niet meer actief. Je account en bijbehorende gegevens op dit forum zijn daarom verwijderd. Oude berichten kun je nog wel nalezen. We zien je eind februari graag terug in de nieuwe community van MS.nl. Meer informatie lees je op MS.nl of in dit topic.

ECTRIMS - MS Congres

MS onderzoek&studies
D-Cheryl

Re: ECTRIMS

Bericht door D-Cheryl »

En dan ook even MS Talk 3 van afgelopen vrijdag: kan je de myeline die stukgaat bij MS ook weer laten herstellen? (23 minuten)

Interessant om te zien dat de omgeving van de cellen die deze schade veroorzaken heel veel invloed hebben op het herstel van de myeline. Is de axon (de zenuw zelf) stuk, dan is het niet meer mogelijk te herstellen, maar door een 'gezonde omgeving' te creëren voor het herstel, kan de myeline laag om de axon wel nog herstellen als de beschadeging nog enkel in deze laag zit.

Er komen verschillende onderzoeken en medicijnen aan bod in het filmpje, en vanaf minuut 18 is er aandacht voor HSCT, stamceltherapie.
Uit de vroege onderzoeken naar de werking van de HSCT, blijkt dat de stamceltherapie zorgt voor een dergelijke 'gezonde omgeving'. Het zijn dus niet de teruggeplaatste cellen die zich vermeerderen, maar ze creëren een omgeving waarin het lichaam zijn werk kan doen. Er is nog veel onderzoek nodig (dit is allemaal nog laboratorium werk), maar veelbelovend.

Dokter Hengstman benadrukt daarom: het is nog ver van toepassing in de praktijk, maar bekijk het over een termijn van vijf jaar. De wereld is dan anders. Probeer de dingen te behouden en te optimaliseren voor jezelf tot die tijd.
https://msweb.nl/meer-over-ms/wetensch ... n-myeline/
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp