Per 1 februari is dit forum niet meer actief. Je account en bijbehorende gegevens op dit forum zijn daarom verwijderd. Oude berichten kun je nog wel nalezen. We zien je eind februari graag terug in de nieuwe community van MS.nl. Meer informatie lees je op MS.nl of in dit topic.

Wat kan het anders zijn dan MS?

Voor vragen en ervaringen omtrent het zoeken naar een/de diagnose
Sara

Wat kan het anders zijn dan MS?

Bericht door Sara »

MS is zo'n beetje de meest voorkomende neurologische kwaal bij jonge mensen, en heeft heel diverse symptomen. Het is dan ook heel begrijpelijk dat jonge mensen met waarschijnlijk neurologische klachten al snel aan MS denken als er niet zo snel een diagnose gesteld kan worden.

Toch zijn er een heleboel andere kwalen die in bepaalde situaties erg op MS kunnen lijken. Zelfs een MS-diagnose zegt niet alles. Uit verschillende onderzoeken blijkt de diagnose achteraf vaak niet correct. De schattingen liggen tussen de 5 en - schrik niet - 20 procent.

Ik zie zo nu en dan (meestal Engelse) artikelen waarin dit aan de orde komt: ziektes die erg op MS lijken. Misschien kunnen mensen die hier komen met een vermoeden van MS ook daar es aan denken met hun arts.

Dit stuk van der beroemde MS-professor Gavin Giovannoni is de aanleiding. Een schrikbarend verhaal van een Pakistaanse man in de USA die ten onrechte de diagnose MS kreeg en daarom niet behandeld werd voor de kwaal die hij wél had.

https://multiple-sclerosis-research.org ... elsewhere/

Je mag hopen dat dít in Nederland niet voor zal komen, want gebrek aan geld was hier waarschijnlijk een belangrijke oorzaak, maar ook hier komen mensen die járenlang op zoek zijn naar een diagnose MS er achter dat ze toch Sarcoidose of SLE hebben.