Per 1 februari is dit forum niet meer actief. Je account en bijbehorende gegevens op dit forum zijn daarom verwijderd. Oude berichten kun je nog wel nalezen. We zien je eind februari graag terug in de nieuwe community van MS.nl. Meer informatie lees je op MS.nl of in dit topic.

Kokhalsreflex

Diagnose MS, symptomen, medische onderzoeken, behandelingen (ja of nee) en revalidatie
Edward

Kokhalsreflex

Bericht door Edward »

Beste allemaal,

Als eerst even, ik ben nieuw hier. Ik heb zelf geen MS, maar mijn vrouw heeft sinds 2015 wel deze diagnose. Daarnaast is zij sinds 2007 gediagnosticeerd met een mitochondriële myopathie.

Beide ziekten lopen door elkaar heen en overlappen elkaar in sommige opzichten, dus is het vaak zoeken naar waar we terecht kunnen met onze vragen. Het aantal specialisten waarbij mijn vrouw in behandeling is, is inmiddels legio en deze weten zelf ook niet helemaal meer wat ze kunnen doen voor haar. Ikzelf probeer dan een beetje de regie te houden, al is dat natuurlijk niet helemaal de bedoeling.

Maar goed, ik heb een korte vraag. Zijn jullie bekend met het hebben van kokhals neigingen bij MS? Ik kan het zelf niet echt vinden, alleen zijdelings door andere klachten gepaard met MS. Mijn vrouw heeft dit sinds een aantal dagen en dit is erg vervelend voor haar, aangezien het eten op zich al vrij moeizaam gaat door maag-darm klachten. Maar dit is dus weer nieuw.

Het is echt een kokhals neiging vanuit de keel, dus niet persé omdat zij misselijk is ofzo.

Ik hoor graag....

Hartelijke groet en nog een fijn paasweekend...
Marina

Re: Kokhalsreflex

Bericht door Marina »

Beste Edward,

Welkom hier!
Dat lijkt me inderdaad niet gemakkelijk voor je vrouw en jou dat je vrouw te kampen heeft met twee verschillende, elkaar deels overlappende, aandoeningen en om te zien uit te vinden waar je het beste jullie vragen kunt neerleggen.

(Maag-)darmklachten komen sowieso vaker voor bij MS, las ik o.a. op dit forum. Ik heb zelf ook last van maag- en darmklachten, deels door MS. Maar van kokhalsen heb ik persoonlijk enkel last bij het tandenpoetsen.

Kokhalsreflexen kan wel een van de symptomen zijn van dysfagie (slikproblemen) waarvan wel bekend is dat dat bij MS kan voor komen. Zie bijv. hier: https://www.thuisarts.nl/slikproblemen/ ... pierziekte. Kokhalzen wordt daarin genoemd als 1 van de symptomen. Maar kokhalsreflexen kan ook diverse andere oorzaken hebben.
Heeft je vrouw een MS-verpleegkundige dan zou ze dit probleem aan haar/hem (of aan haar neuroloog) kunnen voorleggen. Wellicht dat zij dan een verwijzing krijgt naar een KNO-arts of andere specialist.

Sterkte gewenst met dit vervelende probleem!
Laatst gewijzigd door Marina op 17 apr 2022, 16:47, 4 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Qanuk00
Berichten: 531
Lid geworden op: 25 apr 2020, 15:53

Re: Kokhalsreflex

Bericht door Qanuk00 »

@Edward
Allereerst welkom hier op het forum. Heftig verhaal ook, niets is zo vervelend dan meerdere diagnoses te hebben waarbij van alles door elkaar loopt. Helaas ook mijn ervaring, en dan ben ik blij dat ik wat kennis heb van de gezondheidszorg...

Zelf verslik ik me geregeld, ik heb onder andere hiervoor logopedie gehad in mijn revalidatietraject voor de MS. Het schijnt een veelvoorkomend probleem te zijn. Ik moet vooral tijd nemen voor het eten en bewust slikken in zithouding. Niet lopend, staand of liggend.

Of het kokhalsen daar dan ook bij hoort, weet ik niet, maar ik kan me voorstellen dat als de spieren al extra verzwakt zijn, dat het verslikken overslaat in kokhalsen... Dit zou een mooie specifieke vraag kunnen zijn voor de specialist/behandelaar. Logopedie zou je daar mogelijk ook verder in kunnen helpen.
Accept what is,
Let go of what was,
Have faith in what will be.
Edward

Re: Kokhalsreflex

Bericht door Edward »

Dank voor jullie reacties,

Over het algemeen gaat het slikken inderdaad wel iets moeizamer, dan bij 'gezonde' mensen. Alleen dat kokhalzen is echt van de ene op de andere dag begonnen, dat vind ik zo vreemd.

Ze heeft ook wel al een lange geschiedenis met maag-darm klachten, er wordt nu al serieus nagedacht over een PEG-sonde, omdat ze te weinig intake heeft over de dag. Maar ook daarbij is het het woord van de ene specialist tegenover de ander. De één vind het wel noodzakelijk en de ander wil langer wachten tot ze nog meer afvalt (zucht).... Daar ben ik dus nog even mee bezig...

Maar goed, we nemen het inderdaad wel mee naar een gesprek met de MSVP, daar kunnen we helaas pas in mei of juni terecht....
Marina

Re: Kokhalsreflex

Bericht door Marina »

Edward schreef: 20 apr 2022, 12:30 ...Alleen dat kokhalzen is echt van de ene op de andere dag begonnen, dat vind ik zo vreemd.
Ik durf er helaas geen uitspraak over te doen of dat vreemd is. Ik hoop dat anderen die daar meer van weten nog zullen reageren op je bericht!

...er wordt nu al serieus nagedacht over een PEG-sonde, omdat ze te weinig intake heeft over de dag. Maar ook daarbij is het het woord van de ene specialist tegenover de ander. De één vind het wel noodzakelijk en de ander wil langer wachten tot ze nog meer afvalt (zucht)....
Wat lastig dat de specialisten elkaar tegen spreken! Ik weet eerlijk gezegd ook niet goed wat ik zou doen.. Misschien een second opinion aanvragen?

Maar goed, we nemen het inderdaad wel mee naar een gesprek met de MSVP, daar kunnen we helaas pas in mei of juni terecht....
Dat is wel laat.. Zou je niet per e-mail of telefoon het hier al over kunnen hebben met de MSVP? Ik kan altijd een e-mail sturen naar mijn MSVP en krijg dan vaak al snel een antwoord terug. Is dat misschien nog een optie?

Succes en sterkte!
aheijm

Re: Kokhalsreflex

Bericht door aheijm »

Heb er zelf veel last van. Het kokhalzen wordt soms zelfs overgeven.
Kan het een beetje beïnvloeden door geen sinas appelsap te drinken of door spanning te vermijden..
Maar wat bij mij werkt, hoeft niet bij andere te werken.
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp