Per 1 februari is dit forum niet meer actief. Je account en bijbehorende gegevens op dit forum zijn daarom verwijderd. Oude berichten kun je nog wel nalezen. We zien je eind februari graag terug in de nieuwe community van MS.nl. Meer informatie lees je op MS.nl of in dit topic.

MS of blessure?

Voor vragen en ervaringen omtrent het zoeken naar een/de diagnose
Moekesolar

MS of blessure?

Bericht door Moekesolar »

Deel je ervaringen over dit onderwerp op MS.nl.
Ga naar: https://www.ms.nl/gesprekken/klachten-en-diagnose



Hoi allemaal,
Ik ben een 39-jarige vrouw met af en aan klachten sinds eind maart 2022.
Het begon met uitval van gevoel/doofheid in mijn rechterbeen van mijn bil/schaamstreek tot aan mijn tenen. Ik merkte het op toen ik op het toilet zat. De toiletbril voelde aan de ene kant heel anders aan dan aan de andere kant. Ik dacht dat het door het flinke sporten kwam en heb even gewacht tot het wegtrok. Na enkele dagen was het er nog steeds. Ik ben toen naar de huisarts gegaan. Deze sloot een hernia uit omdat de reflexen goed waren en ik nog voldoende kracht had en geen rugpijn. Dus werd er gedacht aan een bilblessure die een huidzenuw beklemde.
Later veranderde het dove gevoel in een branderige tintelend gevoel waarbij ik liever losse kleding droeg. Het voelde als verbrand door heet water. Dit is na een week weer helemaal hersteld. Ik begon toen wel onzeker te worden over mijn balans. Ik was bang dat anderen zouden zien dat er iets mis was of dat ze dachten dat ik gedronken had.
Ik ben weer een keertje 5 km gaan hardlopen maar ik herkende mijn lijf niet terug. Het voelde heel vreemd. Ik voelde weinig controle over mijn benen. De huisarts adviseerde me pas weer te gaan sporten als de klachten helemaal weg waren.
Opeens leken de spieren in mijn rechterbeen niet goed samen te werken. Ik liep voor mijn gevoel vreemd.
Het werd zo erg dat ik 3 keer omgevallen ben. Daarna herstelde het weer. Het had een paar weken geduurd.
De klachten waren in de meivakantie helemaal verdwenen. Toen ben ik met een beginnersschema weer gaan hardlopen. Ik merkte toen wel dat mijn rechterbeen toch nog wat vreemd voelde maar dit nam af dus ik ging verder met het schema. Na enkele weken kreeg ik last van mijn linkerbeen. De spieren leken weer niet goed samen te werken. Ik begon het ook te merken bij het wandelen. Opeens merkte ik op mijn werk stroomstoten op in mijn benen. Ik negeerde dit eerst, maar familieleden stonden er op dat ik weer naar de huisarts ging. Ik heb een afspraak gemaakt en ik ben gaan googlen en schrok me rot omdat ik merkte dat ik het teken van lhermitte had en dat dat vaak geassocieerd wordt met MS. En dat het dus niet alleen in de billen zit maar ook hoger.
De huisarts kon er niet zo veel mee. Ze heeft mijn bloed laten onderzoeken. Daar kwam niets uit. De assistente vertelde dit mij en zei dat ik naar de fysiotherapeut kon gaan en een dagboek bij kon houden. Ik heb toen wat vragen gesteld. De huisarts ging deze vragen bestuderen. Afgelopen vrijdag werd ik weer gebeld door de assistente dat de huisarts me liever meteen een verwijzing geeft voor de neuroloog.
Afgelopen weekend zijn de klachten echter veel afgenomen. Ik merk nu nog wel het teken van lhermitte, maar minder heftig. Zou het MS kunnen zijn?
Ik heb nu een verwijzing naar de neuroloog maar amper klachten. Dat voelt ook wel gek, maar ik kijk het nog even aan omdat het steeds lijkt te komen en gaan.
AngelNoa

Re: MS of blessure?

Bericht door AngelNoa »

ik kan helaas weinig concreets zeggen behalve; wacht de neuroloog af. Het klinkt wel als gevoelsstoornis op zich. Maar een fysio kun je wellicht al eerder terecht en die kunnen misschien ook helpen.

maar; zoals jij het beschrijft lijkt het mij geen lhermitte. lihermitte is niet constant. Dat voel je alleen als je je hoofd buigt. En dat kun je dan overal in je lijf voelen.

sterkte
Moekesolar

Re: MS of blessure?

Bericht door Moekesolar »

Dank je Angelique,
Het is ook alleen als ik mijn nek buig of draai dat ik last heb van een naar gevoel wat door mijn benen gaat. Verder heb ik nu weinig last.
AngelNoa

Re: MS of blessure?

Bericht door AngelNoa »

ok dat maakte ik niet op uit je bericht sorry
Nessa

Re: MS of blessure?

Bericht door Nessa »

Ik herken het niet direct als MS, omdat je in een korte tijd veel verschillende klachten hebt die ook snel weer spontaan verdwijnen. Het teken van l'hermitte is ook zeker niet exclusief voor MS.

Alleen is het natuurlijk niet goed als je zulk soort klachten hebt. De doorverwijzing naar de neuroloog lijkt me een goede eerste stap om te kijken wat er aan de hand is.

Een tip: stop met Googlen. Die lijkt vaak maar 2 opties te hebben: MS of kanker. In ieder geval nooit iets geruststellends. Wacht de neuroloog af en probeer tot die tijd afleiding te zoeken.
Toeter
Berichten: 1862
Lid geworden op: 06 jul 2012, 14:05
Locatie: Groene hart

Re: MS of blessure?

Bericht door Toeter »

Ik denk dat het goed is dat je naar een neuroloog gaat. Dit zijn serieuze neurologische klachten.

Als het MS is, is het normaal dat klachten na een paar weken of maanden verdwijnen. Er blijven dan vaak een beetje restklachten over.

Het is officieel een 'aanval of shub' van ms als de klachten minstens 48 uur continu aanwezig zijn. Maar meestal duurt een aanval een paar weken.

L'hermitte is overigens niet alleen als je je hoofd buigt. Elke beweging zou l'hermitte uit kunnen lokken. Ik heb een tijd gehad dat als ik knipperde, ik dan schokjes in mijn vingertoppen voelde. Gelukkig duurde dat niet lang.

Sterkte met alles! Ik hoop dat je snel een afspraak krijgt.

Als je nou weer gekke neurologische klachten krijgt: meteen melden bij de neuroloog en de huisarts en vragen of je afspraak vervroegd kan worden.

Voor mijn eerste shub heb ik 4 maanden op de wachtlijst van de neuroloog. Mijn tweede shub kwam een week voor die afspraak. Ik kon zo hup de MRI in geschoven worden.
Moekesolar

Re: MS of blessure?

Bericht door Moekesolar »

Bedankt voor jullie reacties.
Kunnen ze het dan beter zien als ze je tijdens een schub/periode met een klacht in de MRI schuiven?
Mijn klachten duren geen maanden maar steeds enkele dagen tot weken. Daarna ongeveer een week of 2 herstel en dan is er weer iets.
Ik moet nog gebeld worden voor een afspraak met de neuroloog maar ik verwacht dat het even kan duren ook ivm corona-achterstanden. Maar zodra ik een afspraak heb, zal ik het zeker nog even laten staan.
Moekesolar

Re: MS of blessure?

Bericht door Moekesolar »

Wat heftig Toeter dat je bij het knipperen al schokjes voelde. Dan word je er echt bijna continu mee geconfronteerd.
Marina

Re: MS of blessure?

Bericht door Marina »

Hallo @Moekesolar,

Heel vervelend dat je steeds andere klachten ervaart en dat je bent geschrokken van wat je op het internet tegenkwam en je je nu afvraagt of de oorzaak MS kan zijn.

Zoals al geschreven door anderen kunnen er, behalve wellicht MS maar dat moet eerst goed onderzocht worden, verschillende oorzaken zijn voor de (neurologische) klachten die je hebt en is het niet typisch voor MS dat klachten vaak na enkele dagen weer verdwijnen maar komt het vaker voor dat de klacht(en) weken tot zelfs maanden duurt.

Het is goed in ieder geval dat het verder onderzocht gaat worden. Jammer dat het nog even kan duren en je nog een tijdje in onzekerheid zit. Zoals Nessa al schreef: probeer er niet teveel mee bezig te zijn en afleiding te zoeken, zeker op de momenten dat je je zorgen maakt, omdat je je misschien zorgen maakt die achteraf gezien niet nodig waren en omdat je je er niet beter bij gaat voelen en daar eventueel nog andere (psychosomatische) klachten door kunt krijgen als je daar teveel mee bezig bent in je hoofd.

Het advies van de assistente kan je zeker helpen. Een fysiotherapeut kan je klachten verlichten en het is zeker handig om een dagboek bij te houden van je klachten, zowel voor de specialist als voor jezelf en het kan je ook helpen bij het gesprek met de specialist en het stellen en beantwoorden van vragen aan/van hem/haar.
Moekesolar schreef: 29 mei 2022, 11:48 Kunnen ze het dan beter zien als ze je tijdens een schub/periode met een klacht in de MRI schuiven
Mocht er sprake zijn van laesies (beschadigingen) door doorgemaakte onstekingen dan zijn die normaal gesproken te zien als witte plekjes op een MRI. Op het moment dat zo'n ontsteking actief is en er contrastvloeistof wordt gebruikt door de radioloog/laborant dan lichten die ontstekingsplekjes op en is het duidelijk dat er een onsteking op dat moment actief is. De periode dat dat gebeurt is beperkt (tot een aantal weken). Bij een actieve ontsteking kan worden overwogen om eventueel een prednisolonkuur te starten om je klachten sneller te laten verminderen of verdwijnen.

Sterkte! En sterkte met het wachten op de afspraak en succes met de afspraak zelf!
Laatst gewijzigd door Marina op 29 mei 2022, 14:27, 3 keer totaal gewijzigd.
Moekesolar

Re: MS of blessure?

Bericht door Moekesolar »

Dank je Marina, zeker goed advies om er niet te veel mee bezig te zijn. Fijn dat het toch niet helemaal op MS lijkt.
De huisarts had een uitgebreid bloedonderzoek laten doen en daarmee al wat zaken uitgesloten, zoals een vitamine B12 tekort. Maar het kon nog steeds van alles zijn. En het kan ook nog spontaan herstellen. Dat zou het fijnst zijn. Goed inderdaad om niet op zaken vooruit te lopen en gewoon het leven te leven.
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp