Per 1 februari is dit forum niet meer actief. Je account en bijbehorende gegevens op dit forum zijn daarom verwijderd. Oude berichten kun je nog wel nalezen. We zien je eind februari graag terug in de nieuwe community van MS.nl. Meer informatie lees je op MS.nl of in dit topic.

Reizen met MS medicatie

MS medicatie en gerelateerde andere medicatie, hulp en hulpmiddelen
Willem

Reizen met MS medicatie

Bericht door Willem »

Hoi even een vraag:

Voor mijn werk ga ik in juni een maand naar de VS. Hebben jullie ervaring met het reizen met MS medicatie en dien je hiervoor een gezondheidsverklaring mee te nemen? Het CAK heeft het alleen over middelen die op de opiumlijst staan (mijn Aubagio valt daar buiten) maar er wordt nergens gesproken over andere medicijnen met uitzondering van de welbekende disclaimer "neem anders contact op met de ambassade".

Hebben jullie ervaring hiermee? Waar moet ik zoal rekening mee houden buiten Europa en buiten Schengen?

Groetjes,
Willem
Nessa

Re: Reizen met MS medicatie

Bericht door Nessa »

Voor medicijnen die niet onder de Opiumwet vallen maar wel receptplichtig zijn, is een medicijnpaspoort zeker aan te bevelen. Denk verder aan medicijnen vervoeren in je handbagage en in de originele verpakking. Wij zijn in Bali geweest en Kenia en dat was voor mijn Avonex (en voedingssupplementen) voldoende voor de douane.

Maar omdat de precieze regels per land kunnen verschillen, adviseert het CAK terecht dat je advies vraagt bij de ambassade van het land waar je naar toe gaat.

https://nl.usembassy.gov/visas/travel-t ... ravel-faq/
Willem

Re: Reizen met MS medicatie

Bericht door Willem »

Thanks!🙂
Toeter
Berichten: 1862
Lid geworden op: 06 jul 2012, 14:05
Locatie: Groene hart

Re: Reizen met MS medicatie

Bericht door Toeter »

Ik heb nog nooit problemen gehad met mijn ms-medicatie op het vliegveld. Ook niet toen ik een heleboel spuiten in mijn handbagage had zitten.

Heel veel mensen reizen met medicatie en ik heb nog nooit gehad dat iemand ook maar een wenkbrauw optrok.

Medicijnpaspoort nog nooit hoeven laten zien.

Ik was een keer niet goed voorbereid. Officieel moet je neuroloog het medicijnpaspoort ondertekenen, maar ik was te laat, dus dat heb ik zelf maar gedaan. Niemand heeft ooit naar mijn medicijnpaspoort gevraagd of gekeken.

Wel handig voor als je medicatie kwijtraakt of naar het ziekenhuis moet ofzo.
Willem

Re: Reizen met MS medicatie

Bericht door Willem »

Top, fijn om te weten :)
ardo

Re: Reizen met MS medicatie

Bericht door ardo »

Naar de VS ben ik nooit geweest met MS medicijnen, maar tot nu toe was de uitleg dat deze medicijnen voor eigen gebruik waren (en op doktersvoorschrift) genoeg.

Aubagio kent slechts een enkeling (sommigen vragen zelfs of het Viagra is (??); => een klein blauw pilletje) en ook met Rebif in het verleden (inclusief injectie spuit), was deze verklaring voldoende. Binnen Europa, maar ook daarbuiten (Thailand / China / Tanzania / Turkije).

Een medisch paspoort kan nog wat twijfel wegnemen, maar mij is er tot nu toe niet om gevraagd en ik mocht alles meenemen het land in. Het land uit, terug naar Nederland kan soms lastiger zijn omdat men die medicijnen niet herkent en de doktersverklaring niet uit het eigen land komt. Vergt wat uitleg, maar als je er mee binnen bent gekomen, mag je het ook weer mee terug nemen.
Gebruikersavatar
Qanuk00
Berichten: 531
Lid geworden op: 25 apr 2020, 15:53

Re: Reizen met MS medicatie

Bericht door Qanuk00 »

Voor medicijnen die onder de opiumwet vallen moet je via het CAK een verklaring invullen, vooraf ondertekend (en goedgekeurd) door je huisarts. Dit was in mijn geval altijd vlot geregeld, wel 4 weken vooraf actie ondernemen.

De rest van de medicatie kan zonder problemen mee. Ik heb sinds kort wel een medicijnpaspoort, wat handig is bij ziekenhuisopnames, buitenlandse medische diensten en douane. Ook deze heb ik overigens laten checken en ondertekenen door de huisarts.

Wat vloeistoffen betreft weet ik niet wat de regelgeving is. Dit kan je hier vinden
https://www.hetcak.nl/regelingen/medicijnen-mee-op-reis
Accept what is,
Let go of what was,
Have faith in what will be.
Johan

Re: Reizen met MS medicatie

Bericht door Johan »

Niet te druk over maken; zeker niet in de VS en ik spreek uit ervaring. Ze zijn daar heel attent voor mindervaliden. Toen ze mijn wandelstok zagen werd er zelfs een extra balie voor me geopend.
Willem

Re: Reizen met MS medicatie

Bericht door Willem »

Het is alweer even geleden sinds ik deze vraag stelde, maar ik ben nu net terug en wou jullie graag nog even bedanken voor de informatie en inderdaad: het reizen met medicatie was geen enkel probleem.

Op de heenreis heeft iemand van de beveiliging op Schiphol 1x een soort snuffer door mijn rugtas gehaald om te controleren op verboden middelen, maar verder niks. Niemand die vroeg naar documentatie of wat ik überhaupt bij me had. Ik had wel een reisbewijs via de apotheek geregeld maar die is dus niet nodig gebleken.

Op de weg terug vanuit de VS is er ook in het geheel niet naar omgekeken.
Toeter
Berichten: 1862
Lid geworden op: 06 jul 2012, 14:05
Locatie: Groene hart

Re: Reizen met MS medicatie

Bericht door Toeter »

Bedankt voor de update @Willem !

Fijn dat het allemaal goed gegaan is!
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp