Per 1 februari is dit forum niet meer actief. Je account en bijbehorende gegevens op dit forum zijn daarom verwijderd. Oude berichten kun je nog wel nalezen. We zien je eind februari graag terug in de nieuwe community van MS.nl. Meer informatie lees je op MS.nl of in dit topic.

MS, psychosomatisch of iets anders?

Voor vragen en ervaringen omtrent het zoeken naar een/de diagnose
1207

Re: MS, psychosomatisch of iets anders?

Bericht door 1207 »

Ties

Vraag toch maar ene MRI van de rug
Ik had heel lang geen letsels in het hoofd maar wel in de rug
je kunt ook nog een punctie vragen

Ik zeg niet dat het MS maar MS uitsluiten durf ik niet als ik je verhaal zo lees
tiz1980

Re: MS, psychosomatisch of iets anders?

Bericht door tiz1980 »

Marina schreef: 31 jul 2022, 13:25 Heel vervelend voor je dat je er zo ongerust op blijft.

Misschien dat dit je wat gerust kan stellen:


Ik weet niet welke andere scan je bedoelt?, maar MRI-onderzoek van de hersenen wordt eveneens gebruikt om oogzenuwontsteking aan te tonen.

Fasciculatie komt ook vaak voor tijdens een rustperiode na aanhoudende stress en deze wordt veroorzaakt door onbewust gespannen spieren

Je klachtenbeeld is niet typisch voor MS.

Misschien is het een idee om een second opinion aan te vragen. Hopelijk kan deze je geruststellen of wordt er duidelijk wat dan wel je klachten veroorzaakt.
Beste Marina,

Dank voor je reactie en verheldering. In dat geval had de neuroloog dat moeten zien inderdaad. Ik ben inmiddels naar de optometrist geweest die gespecialiseerd is in fixatie afwijkingen omdat als neurolisch niks te zien is dit wellicht met glazen gecorrigeerd kan worden. Daar kwam naar boven dan mijn beelden niet lekker over elkaar heen komen. Hij heeft me wat prisma's aanbevolen zodat het meer rust geeft maar niet alle prisma's omdat dit een lastig verhaal blijft. Deze conditie kan natuurlijk weer verbeteren of verslechteren. Over half jaar weer meten. Enige wat mij opvalt verder is dat rechteroog meer zwevende slierten heeft (mouches volantes) en dat de kleuren net iets anders binnenkomen. Iets donderker en roder.

En de fasciculaties zijn soms wat minder en veranderen ook van plaats. De ene dag meer rond me navel en andere dag rond met kuiten. Ik probeer er ondertussen op te letten als spieren soms onbewust gespannen zijn. Soms is dat wel het geval merk ik. Dus laten we het positief bekijken.

Ik kijk het nog even aan en als het nog allemaal erger wordt ga ik weer naar de HA voor een second opinion.

Bedankt voor de geruststelling!
tiz1980

Re: MS, psychosomatisch of iets anders?

Bericht door tiz1980 »

Moekesolar schreef: 31 jul 2022, 15:18 Als het je niet gerust stelt, lijkt me een second opinion ook een goede optie. Misschien kan je het ook eens met je huisarts bespreken. Polyneuropathie is volgens mij meestal een gevolgklacht van andere aandoeningen zoals diabetes, B12 tekort, chemobehandeling
Conversie komt volgens mij vooral voor als er ernstige traumatische ervaringen zijn geweest. Dat zou dan onder andere met trauma behandeling wel te behandelen zijn. Als de vermoeidheid je erg beperkt zou je misschien ook aan revalidatie kunnen denken. Als het zo erg is dat de dagelijkse activiteiten en werk niet meer lukken.
Beste Moekesolar,

Bedankt voor je mening. Die aandoeningen zijn uitgesloten inderdaad. Ik dacht aan polyneuropathie omdat het zo symmetrisch is af en toe. Het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat er wel iets in ruggenmerg is maar zolang ik volledig kracht heb in alle ledematen en het zicht niet ineens erg verslechterd probeer ik door te gaan met leven. Vermoeidheid is wisselend maar over het algemeen nooit zo extreem dat ik niet mijn bed uit kan. Ik moet alleen wel op bepaalde dagen even een aantal breaks tussendoor inlassen. Bedankt nogmaals voor het meedenken. Wordt erg gewaardeerd!
tiz1980

Re: MS, psychosomatisch of iets anders?

Bericht door tiz1980 »

1207 schreef: 03 aug 2022, 11:27 Ties

Vraag toch maar ene MRI van de rug
Ik had heel lang geen letsels in het hoofd maar wel in de rug
je kunt ook nog een punctie vragen

Ik zeg niet dat het MS maar MS uitsluiten durf ik niet als ik je verhaal zo lees
Hallo 1207,

Dank voor je advies! Hier zit ook wel de grootste angst van de tijd na de uitslag van de hoofd MRI. "Kan het zijn dat het vooral in de nek/rug zit". "Is het in het hoofd nog te vroeg cq te klein om te zien?" Ik heb besloten om het nog even aan te kijken hoe het zich verder ontwikkeld. Ik maak me vaak wel zorgen maar heb zoals je kunt lezen geen beperkingen. Ik vraag me af of ik überhaupt met deze conditie zoals nu wel heel makkelijk een MRI krijg van de rug nek en punctie. Kan het altijd proberen als dit nog langer duurt of erger wordt.

En als ik ga aandringen voor verdere onderzoeken c.q. een second opinion dan overweeg ik wel dit te laten doen na onderzoek van een MS neuroloog. Misschien dat die er toch net iets anders naar kijkt dan een algemene neuroloog.

Ik las ook dat je bij privé klinieken MRI kunt aanvragen tegen betaling uiteraard. Ik vraag me alleen af of zij kundig genoeg zijn om dit soort zaken te kunnen beoordelen. En daarnaast, wat levert mij een "mogelijke maar niet te verwachten" vroegere diagnose op? Veel zal ik er toch niet om verliezen als een bepaalde diagnose later komt. Medicatie is zoals ik lees ook niet altijd een redmiddel. Ook al ben je er snel bij met een diagnose. Of denk ik daar verkeerd over?
Marina

Re: MS, psychosomatisch of iets anders?

Bericht door Marina »

tiz1980 schreef: 07 aug 2022, 11:37 En de fasciculaties zijn soms wat minder en veranderen ook van plaats.
Wat ik erover gelezen heb is dat die fasciculaties, veroorzaakt door een (langdurige) stressvolle periode, overal in het lichaam kunnen voorkomen.
Medicatie is zoals ik lees ook niet altijd een redmiddel. Ook al ben je er snel bij met een diagnose. Of denk ik daar verkeerd over?
Voor wat betreft de diagnose MS: de laatste tijd is er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat hoe eerder er met medicatie begonnen wordt hoe beter het is voor het ziektebeloop (zie ook dit filmpje van de Stichting MS in Beeld: https://www.youtube.com/watch?v=dS9uKjG ... e=youtu.be )
Arend

Re: MS, psychosomatisch of iets anders?

Bericht door Arend »

Hoi, ik zie in mijn zoektocht veel overeenkomsten met jouw verhaal. Met name de doofheid in beide middelste tenen. En het wazig zien (vooral na een tijdje achter de laptop hebben te gezeten of achter de telefoon). Ik merk een Krachtverlies links waardoor het lopen minder vanzelf gaat. Vooral als ik schoenen aan heb, op blote voeten heb ik er veel minder last van.
Er is bij mij al drie keer een MRI scan gemaakt waarbij een geringe witte stof afwijking periventriculair werd gezien. Voldoet niet aan de voorwaarden voor demyelinisatie. tot dusver geen vermoeden van MS. Heb heel vaak pijn aan mijn linker aangezicht boven mijn oor. En vaak duizelig en snel overprikkeld. Een enorme zoektocht die nu al 2 1/2 jaar duurt. Ik zou het in de psychosomatische hoek moeten zoeken. De doofheid in tenen is er sinds kort bijgekomen. Ben inmiddels begonnen met een vitamine B12 powerkuur. Ik ben benieuwd naar jouw verdere zoektocht, succes en lees graag reacties!
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp