Artikel: "Het versterken van de bloed-CZS barrière kan leiden tot een nieuwe behandelingsaanpak voor Multiple Sclerose"

MS onderzoek&studies
Gebruikersavatar
SuperLisa
Berichten: 40
Lid geworden op: 02 sep 2022, 10:05
Locatie: Leiden

Artikel: "Het versterken van de bloed-CZS barrière kan leiden tot een nieuwe behandelingsaanpak voor Multiple Sclerose"

Bericht door SuperLisa »

Miljoenen mensen wereldwijd leven met multiple sclerose (MS), een ziekte waarbij het immuunsysteem cellen in het centrale zenuwstelsel (CZS) aanvalt. MS veroorzaakt onvoorspelbare symptomen, zoals trillen, zwakte, gezichtsproblemen en vermoeidheid.

Behandelingen voor MS zijn erop gericht de neuronen te beschermen door het immuunsysteem af te remmen. Dit vertraagt de progressie van de ziekte, maar het maakt de patiënten ook kwetsbaarder voor infecties.

Een ontdekking van wetenschappers van de University of Utah Health suggereert nu een alternatieve therapeutische strategie: het stabiliseren van een natuurlijke barrière - de bloed-CZS barrière - die bij MS wordt afgebroken. Normaal gesproken houdt deze barrière schadelijke moleculen weg van de neuronen.

Multiple sclerose ontwikkelt zich wanneer eigenzinnige immuuncellen de beschermende mantel vernietigen die de neuronen omgeeft. De precieze oorzaak is onbekend, maar het is duidelijk dat ontstekingen een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte. Die ontsteking verergert wanneer, vroeg in de ziekte, de beschermende bloed-CZS-barrière begint af te breken, waardoor vloeistoffen en eiwitten in het bloed uit de bloedvaten kunnen lekken en de hersenen en het ruggenmerg binnendringen.

"Wij denken dat de afbraak van de bloed-CZS barrière een echt probleem veroorzaakt," zegt Shannon Odelberg, PhD, universitair hoofddocent aan de afdeling Interne Geneeskunde. "Dus, als je de vasculatuur kunt stabiliseren en dat lek kunt verminderen, kun je die eiwitten die de schade aanrichten verminderen, en kun je de ontstekingsreactie verminderen."

In het tijdschrift Neuron rapporteren Odelberg; Weiquan (Wendy) Zhu, PhD, onderzoek assistent professor in de afdeling Interne Geneeskunde; en collega's dat, in muizen met een MS-achtige aandoening, de bloed-CZS barrière lek wordt wanneer de cellen die de binnenwanden van de bloedvaten bekleden transformeren en het vermogen verliezen om zich tot een hechte laag samen te voegen. Ze ontdekten dat ze de barrière konden herstellen door deze transformatie om te keren. Zodra de barrière was hersteld en ontstekingsbevorderende moleculen uit het bloed niet langer het CZS konden binnendringen, begonnen beschadigde neuronen zich te herstellen en namen de symptomen van de dieren af.

Zhu zegt dat onderzoekers nog maar net beginnen in te zien hoe veranderingen in de bloedvaten die het CZS bevoorraden, bijdragen aan de neurodegeneratie die kenmerkend is voor MS. Maar het bewijs stapelt zich op dat afbraak van de bloed-CZS barrière een rol speelt bij een aantal aandoeningen. Verslechtering van de barrière is ook waargenomen in studies naar de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Huntington. "Wij denken dat de afbraak van de bloed-CZS-barrière een echt probleem veroorzaakt," zegt Zhu.

Zhu en Odelberg wisten dat wanneer de bloed-CZS barrière afbreekt, de cellen die de wanden van de bloedvaten bekleden vaak de fysieke knooppunten hebben verloren die hen gewoonlijk nauw verbinden met hun buren. Hierdoor kunnen schadelijke moleculen er niet tussendoor glippen, zoals de aan elkaar gekoppelde armen in een spelletje 'red rover stop advancing runners'. Maar toen postdoctoraal onderzoeker Zhonglou Sun, PhD, het CZS van muizen met de MS-achtige aandoening van dichtbij bekeek, ontdekte hij dat de verandering in die cellen verder ging dan het verlies van deze structurele verbindingen. De cellen bleken een nieuwe identiteit te hebben aangenomen.

Sun ontdekte dat sommige van de cellen niet langer echte endotheelcellen waren, het type cellen dat gezonde bloedvaten bekleedt. In plaats daarvan hadden ze kenmerken van mesenchymale cellen, die niet de scharnierachtige eiwitten produceren die endotheelcellen met elkaar verbinden. "Normaal gesproken worden ze stevig bij elkaar gehouden om de vloeistof binnen te houden," legt Odelberg uit. "Maar ze verliezen die hechte verbindingen wanneer ze zich omvormen tot een mesenchymaal celtype, waardoor de vloeistof en de eiwitten in het weefsel kunnen komen waar schade kan ontstaan."

Met verdere experimenten kon het team achterhalen hoe cellulaire signalen die ontsteking bevorderen ook de overgang van endotheelcellen naar mesenchymcellen in gang zetten. Zodra de onderzoekers die signalen hadden geïdentificeerd, ontdekten ze dat ze de overgang konden blokkeren met verbindingen die gericht waren op een van de drie verschillende punten in de signaalroute. Zelfs wanneer de transformatie reeds had plaatsgevonden, konden zij de mesenchymale cellen in lekkende bloedvaten ertoe brengen terug te keren naar endotheelcellen. Dit stabiliseerde de bloed-CZS barrière. Beschadigde neuronen begonnen zich te herstellen, en de symptomen van de dieren werden minder ernstig.

Verdere experimenten zijn nodig om de overgang van endotheelcellen naar mesenchymcellen beter te begrijpen en hoe dit te controleren. Maar gezien de kritieke rol van de bloed-CZS barrière hopen Zhu en Odelberg dat het omkeren of voorkomen van de overgang van endotheelcellen naar mesenchymcellen het CZS kan beschermen bij MS-patiënten en mogelijk ook bij andere neuroinflammatoire ziekten.

"Immunosuppressieve medicijnen die gewoonlijk worden gebruikt om MS te behandelen, kunnen ernstige risico's voor de patiënt met zich meebrengen," zegt Zhu. "Maar het bewijs suggereert dat de therapeutische strategie die we in deze studie onderzochten het immuunsysteem niet aantast, en dus een mogelijke manier biedt om MS te behandelen zonder de ernstige bijwerkingen te veroorzaken die gepaard gaan met immunosuppressie. Dat is het potentiële voordeel voor de toekomst.

- Geschreven door Jennifer Michalowski

Naast Odelberg en Zhu, zijn co-auteurs Zhonglou Sun, Helong Zhao, Daniel Fang, Chadwick Davis, Dallas Shi, Kachon Lei, Bianca Rich, Jacob Winter, Li Guo, Lise Sorensen, Robert Pryor, Nina Zhu, Samuel Lu, Laura Dickey, Daniel Doty, Kirk Thomas, Allie Grossmann, en Robert Fujinami van de Universiteit van Utah; Zongzhong Tong van ARUP Laboratories; Alan Mueller van Navigen, Inc. Baowei Zhang van de Universiteit van Anhui; Thomas Lane van de Universiteit van Californië, Irvine.

Het onderzoek werd gepubliceerd als "Neuroinflammatory disease disrupts the blood-CNS barrier via crosstalk between proinflammatory and endothelial-to-mesenchymal-transition signaling" in Neuron op 11 augustus 2022, en werd gefinancierd door de National Institutes of Health en de National Multiple Sclerosis Society.
Bron (engelstalig)
Vertaald met DeepL
"You never know how strong you are, until being strong is the only choice you have." ~ Bob Marley
Gebruikersavatar
Klick
Berichten: 3591
Lid geworden op: 15 apr 2016, 09:42
Locatie: leeftijd = jaar ms

Re: Artikel: "Het versterken van de bloed-CZS barrière kan leiden tot een nieuwe behandelingsaanpak voor Multiple Sclero

Bericht door Klick »

@SuperLisa dit is wel een andere kijk op MS hopelijk komen de wetenschappers steeds een stapje dichterbij de echte oplossing 👍
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp