Per 1 februari is dit forum niet meer actief. Je account en bijbehorende gegevens op dit forum zijn daarom verwijderd. Oude berichten kun je nog wel nalezen. We zien je eind februari graag terug in de nieuwe community van MS.nl. Meer informatie lees je op MS.nl of in dit topic.

Mri scan

Voor vragen en ervaringen omtrent het zoeken naar een/de diagnose
Moekesolar

Re: Mri scan

Bericht door Moekesolar »

Echt niet fijn dat je het al zo in je dossier kunt lezen. Hopelijk krijg je er snel uitleg bij. Wanneer heb je de afspraak met de neuroloog? Sterkte
Anniek30

Re: Mri scan

Bericht door Anniek30 »

De afspraak is met 2 weken..
Kan ik hier op uitmaken dat het wel MS is?
Zoals ik kan vinden wel..alleen word het anders benoemd
Moekesolar

Re: Mri scan

Bericht door Moekesolar »

Ik denk het wel. Weet niet of er nog andere ziektes met demyelinisatie zijn? Bij mij werd het ook zo genoemd. Ik had wel andere witte stof afwijkingen dan jij.
Anniek30

Re: Mri scan

Bericht door Anniek30 »

Ja er zijn wel meer stofafwijkingen gevonden..

Maar het verslag is super lang..
Ik keek alleen even na de conclusie eigenlijk..die moeilijke woorden ben ik niet zo goed in haha
Jetteke

Re: Mri scan

Bericht door Jetteke »

@Anniek30
Ik heb dat zelfde gehad, in de paar weken van onderzoek tot aan de diagnose kon ik ook 'meekijken' in de onderzoeksuitslagen in mijn dossier op de website van het ziekenhuis. Ik heb al die 'dicteewoorden' opgezocht en kwam ook steeds uit bij MS. Maar de neuroloog had het laatste woord, ik wilde daar nog geen conclusies aan verbinden.

Ik ben er eigenlijk wel blij mee dat dat zo ging, omdat ik zo al wat was voorbereid op de diagnose. Die kwam dus niet zo heel hard meer aan.
Anniek30

Re: Mri scan

Bericht door Anniek30 »

Ja zo denk ik dus ook..
Natuurlijk hoop je niet dat het ms is maar aan de andere kant denk je wel van eindelijk ik ben niet gek en de klachten zijn er wel echt.
Dus eigenlijk ben ik al een beetje voorbereid erop
Anniek30

Re: Mri scan

Bericht door Anniek30 »

Ja zo denk ik dus ook..
Eigenlijk hoop je niet op MS maar aan de andere kant denk je ook van eindelijk weet ik waar mijn klachten weg komen en zit het niet tussen mijn oren wat ze altijd beweren
Bram_MSinbeeld

Re: Mri scan

Bericht door Bram_MSinbeeld »

Anniek30 schreef: 11 nov 2022, 16:15 Conclusie:
Supratentorieel enkele witte stofafwijkingen.
Zie verder gedetailleerde beschrijving verslag.
Suggestief voor demyeliniserende ziekte
Enkele witte stofafwijking iets toegenomen.
Subcorticaal sulcus centralis pariëtaal rechts.

Is mijn uitkomst van de mri scan...
Weet iemand wat dat betekent?

Gr Anniek
Beste Anniek,
Ik snap heel goed dat je wilt snappen wat er in je patiëntendossier staat, maar zelfs een heel kundige medicus zou aan de hand van zo'n radiologieverslag de diagnose MS niet kan stellen. Dat komt omdat een neuroloog een MS-diagnose pas maken wanneer die de verschillende uitkomsten van onderzoeken combineerd. De MRI-scan is daar meestal een belangrijk onderdeel van, maar is op zichzelf niet voldoende voor de diagnose. In dit filmpje leggen we het uit. Uiteindelijk zal je neuroloog de gegevens van de verschillende testen en je eigen klinische geschiedenis beoordelen of voldaan kan worden aan de MS diagnose-criteria.

Daarom staat in het verslag van de radioloog ook niet "dit is MS", maar 'dit lijkt op een demyeliniserende ziekte'. Er zijn namelijk andere ziektebeelden die ook gedemyeliniseerde laesies veroorzaken, het hoeft geen MS te zijn.

Wat je kunt lezen is dat er enkele witte stofawijkingen zijn 'supra' dat betekent 'boven' het tentorium (dat rode lijntje in het plaatje hieronder).
Afbeelding
'Subcorticaal sulcus centralis pariëtaal rechts'. Dat betekent onder de hersenschors (de buitenste rand van de hersenen), sulcus in zo'n vouw van de hersenschros en de 'sulcus centralis' is in onderstaand plaatje aangegeven met een rode lijn:
Afbeelding
De pariëtaal kwab is hier in blauw aangegeven:
Afbeelding

'Subcorticaal sulcus centralis pariëtaal rechts' geeft dus een bepaalde locatie aan.
Moekesolar

Re: Mri scan

Bericht door Moekesolar »

Ja excuus mijn uitspraak was wat voorbarig. Niet handig. Het is echt heel complex allemaal. Sterkte met deze zoektocht.
Anniek30

Re: Mri scan

Bericht door Anniek30 »

Ik snap wat je bedoelt..het verslag van de mri is veel groter dus te groot om hier te plaatsen..Er zijn weer meerdere nieuwe plekken gevonden en de anderen bijna allemaal gegroeid..Er word wel 5 keer genoemd suggestief voor demyelinerende ziekte..dus het lijkt me wel dat er iets is..Maar wat is afwachten..Ik heb mijn neuroloog gesproken..die gaat overleggen met de radioloog omdat die wel van MS uitgaat en zij niet..maar nu is mijn neuroloog ook niet gespecialiseerd in ms maar in dementie..denk dat ik een second opinion aan moet vragen maar waar?
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp