Per 1 februari is dit forum niet meer actief. Je account en bijbehorende gegevens op dit forum zijn daarom verwijderd. Oude berichten kun je nog wel nalezen. We zien je eind februari graag terug in de nieuwe community van MS.nl. Meer informatie lees je op MS.nl of in dit topic.

Bekkeninstabiliteit en slijmbeursontstekingen

Diagnose MS, symptomen, medische onderzoeken, behandelingen (ja of nee) en revalidatie
Ikke1201

Bekkeninstabiliteit en slijmbeursontstekingen

Bericht door Ikke1201 »

Ik loop al paar weken bij de fysio.
Heb een slijmbeursontsteking in mijn linker heup. Dat is mijn aangedane been
Gisteren opperde de fysiotherapeut dat ik misschien bekkeninstabiliteit heb.
Vandaag de eerste keer gewandeld met een bekkenband en dat lijkt de pijn te verminderen.

Iemand ervaring met bekkeninstabiliteit door of met MS?
Moekesolar

Re: Bekkeninstabiliteit en slijmbeursontstekingen

Bericht door Moekesolar »

Nee. Het lijkt me wel erg naar. Komt het niet door zwangerschap?
Je eigen lichaam kan volgens mij wel minder sterk worden door het gebruik van braces en banden. Zou je niet naar een bekkenbodemtherapeut kunnen gaan of is dat lastig in Zweden?
Ikke1201

Re: Bekkeninstabiliteit en slijmbeursontstekingen

Bericht door Ikke1201 »

Komt het niet door zwangerschap?
Dat hoop ik niet ;-)

Ik ben ook voorzichtig met hulpmiddelen omdat dit ook verzwakkend kan werken. Maar de hele dag en nacht die pijn is ook niet fijn.

Ik heb morgen gesprek met mijn neuroloog. Daar ga ik het zoiezo met hem over hebben. Ik ben nu bij gewone fysiotherapeut maar kan ook naar therapeut die gespecialiseerd is in MS maar dat is een heel stuk verder weg.
Klick

Re: Bekkeninstabiliteit en slijmbeursontstekingen

Bericht door Klick »

nee, dat niet maar ik heb wel enorm last gehad aan beide heupen. ook vond ik het raar dat mijn “niet aangedane” been opeens heel veel spierpijn had. mijn spieren leken wel te bewegen in rust..

ik heb mijn neuro gevraagd om een evo. (ik wil ook geen hulpmiddel wat ik niet nodig heb, maar als ik niet zonder kan is het wel anders)
ze heeft me doorverwezen naar de reva. met onderzoeken (wegduwen met mijn benen enz) kwam ze er achter dat er spierzwakte zat in mijn aangedane been en onderbeen.

dat vond ik raar, ik had toch last van mijn andere been? ja logisch zei ze.. die is dubbel zo hard aan het werk om te compenseren wat je andere been niet goed doet.

ik zwabberde met mijn slechte been, stap naar voren was meer een bochtje naar buiten om hem naar voren te komen.
daardoor had ik overal last en pijn in mn onderstel.

heb je je klachten al laten bekijken door n reva?
Ikke1201

Re: Bekkeninstabiliteit en slijmbeursontstekingen

Bericht door Ikke1201 »

@Klick toen de pijn in de heup begon ben ik bij fysio gespecialiseerd in MS geweest.
Die heeft oefeningen gegeven. Ik had hele lichte afname van kracht in linker been.
Maar de pijn en last breidt uit en wordt steeds erger. Omdat die fysio zo ver zit ga ik naar een gewone fysio hier in de buurt die doet haar best maar adviseerde nu ook contact op te nemen met gespecialiseerde terug.
Dus ik zal die maar eens mailen.

Ik denk zelf dat ik toch iets anders loop dan voor mijn klachten en dat ik daardoor de pijn/overbelasting heb. Maar hoe ik er vanaf kom geen idee.
Ibuprofen en paracetamol doen niet veel
Wil de neuroloog vragen of mijn lichaam dit wel zelf kan opruimen door de rituximab of dat ik toch medicatie moet slikken om er vanaf te geraken.
Klick

Re: Bekkeninstabiliteit en slijmbeursontstekingen

Bericht door Klick »

@Ikke1201
als je last hebt ga je anders lopen en ook daar krijg je dan weer last van..
het is voor mij nu al een zoektocht van 1 jaar.

inmiddels ben ik van de pijn in mijn heupen af maar ik heb er likdoorns onder mijn evo-voet voor terug gekregen.
ik loop wel 3km per dag, probeer stug in beweging te blijven.. het doet zeer, maar ik ga door. ook mijn balans oefeningen (v gewone fysio geleerd) doe ik trouw 2x per dag.

het lopen is verbeterd, ik loop letterlijk 25% sneller dan zonder evo.

ik hoop voor je dat de neuroloog of revalidatiearts je kan onderzoeken. wat het niet meer goed doet door ms, heb je zelf niet altijd door maar je loopt wel anders en krijgt last.. vraag om een fysiek onderzoek!
Moekesolar

Re: Bekkeninstabiliteit en slijmbeursontstekingen

Bericht door Moekesolar »

Revalidatiearts of gespecialiseerde fysiotherapeut lijkt mij ook goed om te benaderen.
Je kunt door ms wel een ander looppatroon krijgen door coördinatie problemen, pijn of spasme of krachtsverlies geloof ik en dat kan de boel uit balans brengen. Dus dat je dan weer andere problemen krijgt.

Bekkeninstabiliteit heeft volgens mij met te flexibele gewrichtsbanden te maken, maar banden worden volgens mij niet aangedaan door MS. Ik zou me wel kunnen voorstellen dat door de MS de bekkenbodem minder goed aangestuurd wordt.
Ik had zelf een tijdje geleden tijdens het hardlopen last van mijn bekkenbodem. Toen ik thuis was en nog even de trap op en af liep schoot het in de kramp. Dit heb ik 2x zo gehad maar de laatste tijd lijken mijn bekkenbodemspieren steeds beter te functioneren.

Volgens mij kunnen ze een injectie met corticosteroïden geven in de slijmbeurs, dat kan dan het herstel bevorderen maar doet verder niets aan de oorzaak.
Effi

Re: Bekkeninstabiliteit en slijmbeursontstekingen

Bericht door Effi »

Hoi Ikke1201, ik heb al jaren last van steeds terugkerende slijmbeursontstekingen en peesontstekingen, vooral in 1 heup. Dat been is ook iets zwakker door de MS, maar ik heb ook bijv slijmbeurs/peesontstekingen in een schouder (terwijl die arm niet is aangedaan door MS).

Bekkeninstabiliteit heb ik niet. Ik heb wel eens een bekkenband geprobeerd, om te kijken of dat helpt, maar ik vond het alleen maar vervelende druk geven op de plaatsen waar het toch al pijn doet.

Shockwave therapie bij een gespecialiseerde fysio helpt heel goed bij mij, maar het neemt de oorzaak niet weg, dus de klachten komen helaas toch steeds weer terug.

Een duidelijke oorzaak heeft niemand nog kunnen ontdekken. Misschien toch spierzwakte of verminderde coordinatie door MS, waardoor pezen en slijmbeurzen eerder overbelast raken? Of gewoon aanleg voor deze klacht? Het blijft een raadsel helaas.

Goed dat de bekkenband bij jou lijkt te helpen; ik blijf dit topic even volgen.
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp