Per 1 februari is dit forum niet meer actief. Je account en bijbehorende gegevens op dit forum zijn daarom verwijderd. Oude berichten kun je nog wel nalezen. We zien je eind februari graag terug in de nieuwe community van MS.nl. Meer informatie lees je op MS.nl of in dit topic.

Slecht lopen

Diagnose MS, symptomen, medische onderzoeken, behandelingen (ja of nee) en revalidatie
Marleen

Slecht lopen

Bericht door Marleen »

Hallo allemaal,

Ik heb een dingetje. Sinds begin dit jaar heb ik op en af krachtsvermindering in mijn benen. Links meer dan rechts. De ene dag meer als de andere. Ik loop al maanden met een stok om goed rechtop en zoveel mogelijk goed mijn benen neer te zetten. Maar mijn neuroloog vind dat het geen MS probleem is ondanks dat mijn bovenbenen zo hard als beton zijn en ik kramp in de spieren heb. Het is niet zichtbaar op de MRI omdat die geen plekken laten zien.

Heeft iemand hier ook ervaring mee?
Toeter
Berichten: 1862
Lid geworden op: 06 jul 2012, 14:05
Locatie: Groene hart

Re: Slecht lopen

Bericht door Toeter »

Ik herken het wel en bij mij zijn het zeker MS-klachten.

Op een goede dag loop ik nog 1 kilometer en op een slechte stap ik strompelend de drempel over. Vaak houdt het verband met te veel gedaan de dag ervoor, te warm weer, een virus dat broeit en soms weet ik het echt niet, maar gaat lopen toch prut.

Heb je wel een gespecialiseerde MS-neuroloog?

Niet dat het nodig zou moeten zijn, met een diagnose op zak lijken je klachten zo klaar als een klontje, maar goed.

Wat zegt hij dan dat je met je beenklachten moet doen?

Is er ook een MRI van het ruggenmerg gemaakt?

Gebruik je medicatie?
AngelNoa

Re: Slecht lopen

Bericht door AngelNoa »

al door een fysio laten bekijken? Kan ook 'gewoon' spierspanning zijn.
Klick

Re: Slecht lopen

Bericht door Klick »

ik zou een doorverwijzing vragen naar een revalidatiearts.

die kan beoordelen of er krachtsverlies of iets dergelijks is en een route om de stijfheid aan te pakken.

het komt op mij over als oorzaak ms…
rianneke3

Re: Slecht lopen

Bericht door rianneke3 »

Misschien is fampyra een goed middel voor. Om het loopvermogen te verbeteren.

Verstuurd vanaf mijn SM-A326B met Tapatalk

Marleen

Re: Slecht lopen

Bericht door Marleen »

Hallo allemaal,

Afgelopen tijd heb ik een MRI laten maken van mijn onderrug omdat de arts dacht dat het daarvan kwam, of mijn bekkenbodem of een oude slijmbeursontsteking. Bekkenbodem en oude slijmbeursontseking was het allemaal niet volgens de fysio. Heb wel een slechte onderrug dus maar daar kwam ook dus niks uit bij de MRI.
Hij dacht dat het echt een spieren kwestie was en met gerichter fysio zou het beter moeten gaan. Dat gaat het nu ook, loop al 2 weken veel beter, maar heb nog steeds wel slechte dagen. Mijn fysio denkt dat het toch samenhangt met de MS.

Mijn arts is geen specialist maar heeft wel meerdere MS patienten. Mag er dan wel vanuit gaan dat dat wel goed zit. En heb extra spierontspanners gekregen maar die doen niet zo veel. Maar ik zit toch te denken aan een doorverwijzing naar een specialist.

Ik slik Aubagio en daar ben ik toch wel stabiel mee sinds mijn laatste jaarlijkse MRI.

Snap er dus niks van.

1 mei heb ik weer mijn jaarlijkse scan. Ben benieuwd dan weer naar de uitslag.
Marina

Re: Slecht lopen

Bericht door Marina »

Hoi Marleen,

Dat je bovenbenen stijf als beton aanvoelen en dat je spierkrampen hebt zou erop kunnen wijzen dat je last hebt van verhoogde spierspanning of spasmen en dat zou zeker te maken kunnen hebben met de MS.
In het geval van krachtsvermindering kun je ook last van spasmen krijgen.

Bij spasmen bestaat de behandeling uit oefeningen en medicatie (spierontspanners, zoals kalmeringsmiddelen of medicatie die de overmatige prikkels via je hersenen beinvloeden zodat de spieren op die wijze ontspannen).
Welke spierontspanners heb je? Baclofen of iets anders?
Er is nog wel alternatieve medicatie mogelijk mochten de spierontspanners die je nu hebt niet voldoende helpen.
Marleen

Re: Slecht lopen

Bericht door Marleen »

Hoi Marina,

Ik heb Baclofen 5 mg, max 2 per dag, voor de dag. Deze doen niet zoveel en 10 mg voor de nacht. En daar slaap ik goed op.
Marina

Re: Slecht lopen

Bericht door Marina »

Hoi Marleen,

Baclofen wordt vaak voorgeschreven bij spasmen/verhoogde spierspanning, maar is niet het enige middel dat daar tegen kan helpen. Misschien kun je overleggen met je arts over ophoging van de Baclofen of helpt een ander middel bij jou beter dan Baclofen?
In dit artikel van MS-web kun je meer lezen over spasmen en welke verschillende medicijnen/behandelingen daar tegen kunnen helpen: https://msweb.nl/wat-is-ms/klachten/spa ... s-te-doen/

Ik gebruik zelf ook Baclofen en kom daar ook de nacht meestal goed mee door, dat wil zeggen: ik word 's nachts niet meer wakker van de spasmen.
Marleen

Re: Slecht lopen

Bericht door Marleen »

Hoi Marina,
Ik heb a.s. maandag weer een afspraak bij mijn verpleegkundige en ik ga wel aangeven dat de medicijnen voor overdag niet helpen. Als ik smorgens wakker word heb ik altijd even spierpijn maar dat loop ik er weer uit na verloop van tijd.
Ik ben benieuwd!
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp