Per 1 februari is dit forum niet meer actief. Je account en bijbehorende gegevens op dit forum zijn daarom verwijderd. Oude berichten kun je nog wel nalezen. We zien je eind februari graag terug in de nieuwe community van MS.nl. Meer informatie lees je op MS.nl of in dit topic.

Pfeiffer & MS???

Voor vragen en ervaringen omtrent het zoeken naar een/de diagnose
Juultje

Pfeiffer & MS???

Bericht door Juultje »

Hee Allemaal,

Ik zal mezelf even kort voorstellen, Ik ben net 19 geworden, en doe een opleiding in de zorg, ik ga nu mijn laatste schooljaar in.
Ik heb ongeveer een jaar geleden pfeiffer gekregen, ik ben toen wisselend wat lichtjes ziek geweest. Ook met fases moe, maar niet extreem. School heb ik toen stil moeten liggen. Eind november 2022 kreeg ik een flinke keelontsteking die binnen een paar dagen flink door kwam zetten. Ik werd getest op Pfeiffer en dat werd bevestigd. Toen die antibioticakuur net 2 dagen klaar was, brak er een blaasontsteking door, welke 3 weken aanhield, met 3 verschillende antibiotica kuren. Ik heb toen 1 week geen antibiotica kuur gehad, en daarna opnieuw blaasontsteking (ik was in het verleden niet bekend met blaasontsteking). Ook voor deze blaasontsteking kreeg ik een antibiotica kuur, omdat mijn weerstand nihil was. De laatste antibiotica kuur was afgelopen rond begin Januari 2023. Ik was verder niet (extreem) verkouden geweest, en ook corona is mij (voor zo ver ik weet) in die periode ontglipt.
In maart heeft mijn lijf (met wat moeite) zelf een longontsteking weten te genezen. Ik durfde toen te zeggen dat ik wel van mijn pfeiffer af was. Wel nog de angst voor ontstekingen, of weer ziek worden.
Toen kwamen de klachten langzaamaan weer opzetten, sinds begin dit voorjaar heb ik bijvoorbeeld als ik soms iets eet (heel inconsistent wanneer, en bij welk voedsel), dat er een steek heftig in mijn rechteronderkaak schiet. De ene keer wel, andere keer niet. Het gaat ook binnen enkele tellen weer weg.
In begin juli 2023 heb ik een blaasontsteking gehad, 2x koortslip in 1 week, en 5 aften in mijn mond die er minstens een week gezeten hebben.
Eind juli ben ik naar de opticien geweest met slecht zicht (ik heb al een bril met minimale sterkte). Ik zag met rechts dubbel, veel hoofdpijn, en wazig. De opticien gaf toen aan dat mijn cilinders in mijn ogen verdubbeld waren. Toen ik na 1,5 week terug was bij mijn opticien, en hij mijn ogen opnieuw op had gemeten, kwam er opeens niks bijzonders meer uit. De cilinders waren weer geslonken, en ook mijn dubbel/wazig zien was weg.
Midden augustus heb ik 1x een klein beetje urine verlies gehad, diaree (wat ik beide nooit heb), weer aften, en met regelmaat een jeukend gezicht. Ook mijn eetlust is flink verminderd.

Herkent iemand deze reeks van klachten? En/of is er iemand bekend met MS na Pfeiffer?

Bedankt trouwens aan iedereen die dit ontzettend lange bericht heeft gelezen <3
Billy

Re: Pfeiffer & MS???

Bericht door Billy »

Ik kan er niets zinnigs over zeggen, of hoe dat mogelijk is met je ogen.

Maar ik zou je pro biotica adviseren na al die kuren!
Klick

Re: Pfeiffer & MS???

Bericht door Klick »

@Juultje welkom hier!
wat een narigheid de laatste tijd…

zelf heb ik geen ervaring met ms na pfeizer. maar als ik je verhaal lees denk ik wel gelijk aan een bloedtest op alle mineralen en vitamines. (en daarbij de waarden zelf checken, sommige normen van de huisarts zijn verkeerd! als een huisarts je vitamine D goed vindt is dat nog te laag voor je lichaam…)
sommige vitamines kun je ook teveel hebben! b6 bijvoorbeeld, zit in heel veel voedingsmiddelen toegevoegd tegenwoordig maar kan hele vervelende gevolgen hebben.

je hebt waarschijnlijk op je klachten gegoogled en kwam toen op ms uit. urineverlies, dubbel zien aan 1 oog… vervelende klachten, maar de oorzaak kan vanalles zijn.

bespreek het met je huisarts, maak een lijstje met al je klachten (hoe klein ook, ook die waarvan je denkt dat het er niks mee te maken heeft.. laat dat oordeel aan de arts)
Toeter
Berichten: 1862
Lid geworden op: 06 jul 2012, 14:05
Locatie: Groene hart

Re: Pfeiffer & MS???

Bericht door Toeter »

Wat rot dat je zo ziek was en nog steeds allemaal rare klachten hebt.

Ik lees eigenlijk geen MS-klachten.

Wat zegt je huisarts?
Marina

Re: Pfeiffer & MS???

Bericht door Marina »

Behalve dubbelzien, hoofdpijn en wazig zien, zie ik ook geen klachten die bij MS voor kunnen komen.

De verdubbeling van de cilinders in je ogen zouden je oogklachten kunnen verklaren. De klachten kunnen wisselen, toenemen of afnemen. Zie: https://www.oogartsen.nl/brilsterkte/wi ... lmetingen/

Blaasontstekingen kunnen ook ontstaan na een antibioticakuur doordat het antibioticum het natuurlijke evenwicht tussen bacteriën en schimmels verstoort. Andere bacteriën en schimmels kunnen dan tijdelijk de overhand krijgen.

Pfeiffer heeft in die zin een verband met MS dat het Epstein-Barr virus (EBV) bij beiden een rol speelt in het ontstaan hier van.
https://www.tnnonline.nl/veroorzaker-va ... -sclerose/
Alle mensen met MS hebben infectie met EBV een keer doorgemaakt. Andersom is het niet zo dat alle mensen die een infectie met het EBV-virus hebben gehad ook MS krijgen.
Wie de ziekte van Pfeiffer heeft gehad, heeft wel 2 tot 3 keer meer kans op het ontwikkelen van MS. https://amazingerasmusmc.nl/neurologie/ ... -sclerose/

Als je nog niet hiermee naar je huisarts bent geweest zou ik dat zeker doen. Er kunnen verschillende mogelijke oorzaken zijn voor je klachten.
Laatst gewijzigd door Marina op 27 aug 2023, 17:39, 3 keer totaal gewijzigd.
Dave22

Re: Pfeiffer & MS???

Bericht door Dave22 »

Een goede huisarts moet al weten dat dubbel en wazig zien, dat er door verwezen moet worden naar een specialist.
Dango

Re: Pfeiffer & MS???

Bericht door Dango »

Dave22 schreef:Een goede huisarts moet al weten dat dubbel en wazig zien, dat er door verwezen moet worden naar een specialist.
inderdaad

Verstuurd vanaf mijn SM-A546B met Tapatalk

Toeter
Berichten: 1862
Lid geworden op: 06 jul 2012, 14:05
Locatie: Groene hart

Re: Pfeiffer & MS???

Bericht door Toeter »

Marina schreef: 26 aug 2023, 16:59
Pfeiffer heeft in die zin een verband met MS dat het Epstein-Barr virus (EBV) bij beiden een rol speelt in het ontstaan hier van.
https://www.tnnonline.nl/veroorzaker-va ... -sclerose/
Alle mensen met MS hebben infectie met EBV een keer doorgemaakt. Andersom is het niet zo dat alle mensen die een infectie met het EBV-virus hebben gehad ook MS krijgen.
Wie de ziekte van Pfeiffer heeft gehad, heeft wel 2 tot 3 keer meer kans op het ontwikkelen van MS. https://amazingerasmusmc.nl/neurologie/ ... -sclerose/
Maar volgens mij gaat dat sowieso niet zo snel dat je binnen hetzelfde jaar nog MS krijgt. Het virus ontregelt het immuunsysteem heel langzaam.

Ik heb trouwens nooit actieve pfeiffer gehad. Het heerste een keer op mijn middelbare school, maar ik ben destijds niet ziek geweest. Ik zal waarschijnlijk wel antistoffen hebben.

Tussen dat moment dat ik mogelijk besmet was en de eerste verschijnselen van MS, zat bij mij 14 jaar.

En het is ook niet alleen MS waar je een verhoogde kans op hebt. Ook andere autoimmuunziekten zoals lupus.
Gebruikersavatar
Qanuk00
Berichten: 531
Lid geworden op: 25 apr 2020, 15:53

Re: Pfeiffer & MS???

Bericht door Qanuk00 »

Hoi @Juultje

Jeetje, heftig hoor al die klachten! Ik zelf heb Pfeiffer op mijn 19e gehad in heftige mate, heb daarna ook nog lang het idee gehad sneller vermoeid te zijn.

Pas 3 jaar geleden (40 jaar later) is bij mij MS geconstateerd. Ja, onderzoeken wijzen uit dat het EBV (veroorzaker van Pfeiffer) wel van invloed is bij de ontwikkeling van MS. Maar het is niet zo dat als je Pfeiffer hebt gehad, ook daadwerkelijk MS krijgt. EBV kan in combinatie met andere factoren (genetisch) MS ontwikkelen. Dus wel goed om in de gaten te houden, maar geen zorg voor nu lijkt me. Probeer vooral goed naar je lichaam te luisteren en te herstellen.
Accept what is,
Let go of what was,
Have faith in what will be.
Marina

Re: Pfeiffer & MS???

Bericht door Marina »

Bedankt voor de aanvullende informatie @Toeter.
Qanuk00 schreef: 29 aug 2023, 08:41 Maar het is niet zo dat als je Pfeiffer hebt gehad, ook daadwerkelijk MS krijgt. EBV kan in combinatie met andere factoren (genetisch) MS ontwikkelen. Dus wel goed om in de gaten te houden, maar geen zorg voor nu lijkt me.
Dat de kans op MS 2 tot 3 keer hoger is als je Pfeiffer hebt gehad wil inderdaad nog niet zeggen dat je na Pfeiffer altijd MS zou ontwikkelen. Omdat bij het ontstaan van MS naast een EBV-infectie en genetische aanleg inderdaad ook andere zaken een rol spelen, zoals leefstijl (bijv. roken en sommige studies noemen ook overgewicht) en vitamine D-tekort.
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp