Afkeuring bij IOAZ uitkering

Alles omtrent werk en uitkeringen
Gebruikersavatar
Klick
Berichten: 4440
Lid geworden op: 15 apr 2016, 09:42
Locatie: leeftijd = jaar ms

Re: Afkeuring bij IOAZ uitkering

Bericht door Klick »

Nessa schreef: 04 sep 2023, 17:28 @Klick Als je als zelfstandige arbeidsongeschikt bent, heb je niks te maken met het UWV. Het UWV geeft uitvoering aan de werknemersverzekeringen, dat gaat in het geval van arbeidsongeschiktheid om de ZW (de Ziektewet, voor arbeidsongeschikten met voldoende arbeidsverleden maar geen werkgever) en de WIA (als je twee jaar Zw hebt gehad van je werkgever/UWV).

Als zelfstandige kun je je particulier verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dat loopt dus ook niet via het UWV maar via je verzekeraar.
Overigens kun je je als werknemer ook aanvullend verzekeren voor arbeidsongeschiktheid omdat de uitkering van het UWV geen 100% is.

Als oudere zelfstandige kun je verder een beroep doen op de IOAZ: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... -uitkering. Die vraag je aan bij de gemeente, zoals @irini ook heeft gedaan.

Als je een IOAZ-uitkering hebt, heb je ook een sollicitatieverplichting. Maar daarvan kun je vrijgesteld worden als je volledig of duurzaam arbeidsongeschikt bent. Je moet daar wel zelf om vragen. In dit geval heb je natuurlijk al wel een goed verhaal vanwege het broodfonds, de gestopte BBZ en nu je traject naar de diagnose. Wellicht ook goed om je huisartsenjournaal mee te nemen. Vraag de gemeente of ze een onafhankelijke arts willen inschakelen. Vaak doen ze dat niet en is het makkelijker iemand vrij te stellen, dat zie ik in Participatiewet-zaken.
thx voor de uitleg, nooit geweten!
Gebruikersavatar
Klick
Berichten: 4440
Lid geworden op: 15 apr 2016, 09:42
Locatie: leeftijd = jaar ms

Re: Afkeuring bij IOAZ uitkering

Bericht door Klick »

irini schreef: 06 sep 2023, 11:00 Ik moet bij mijn contactpersoon zijn bij de gemeente .Daar ga ik morgen naartoe en kan voor uitleg het kaartje geven van mijn MS maatschappelijk werkster (medisch) geven . Zij zegt dat ik absoluut niet kan werken dus ze moeten het niet proberen mij aan het werk te sturen. Trouwens als ze me morgen al zien aankomen dan zien ze het vanzelf wel…..


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
succes morgen!
irini
Berichten: 67
Lid geworden op: 29 aug 2023, 14:33

Re: Afkeuring bij IOAZ uitkering

Bericht door irini »

:lief: dankjewel!
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp