Geplaatst: 07 okt 2018, 12:23
hier een kleine uitleg over de omzetting van D uit zonlicht..... de hierboven gestelde vraag kan dan wellicht het verband verklaren dat je van zonlicht dus nooit kunt over supplementeren (maar in de combi MET supplementen dus wel !
[url]https://www.dr-jetskeultee.nl/vitamine-d/[/url]
Wat is vitamine D?
Vitamine D is een vet oplosbaar vitamine. Er bestaat een plantaardige vorm (D2) en een dierlijke vorm (D3). Via onze voeding krijgen we vitamine D binnen (bijvoorbeeld door het eten van vette vis en margarine) maar de zon is een veel effectievere fabrikant van vitamine D.
Even het technische verhaal: onder invloed van zonlicht wordt het 7-dehydrocholesterol dat in de huid aanwezig is omgezet in provitamine D3, dit wordt weer omgezet in vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D3 wordt vervolgens in de lever getransformeerd tot het zogeheten 25-hydroxyvitamine D-25(OH)D (calcidiol). Calcidiol fungeert als onze interne voorraad van vitamine D. Calcidiol circuleert in het lichaam en kan tijdelijk in het vet worden opgeslagen. De nieren vormen uiteindelijk het actieve 1,25-dihydroxivitamine D (calcitriol). Een heel productie proces dus.
Hoe krijgen we genoeg vitamine D binnen?
Om de huid tot de productie van vitamine D3 aan te zetten, hebben we UVB straling nodig (bij zonnebanken wordt overwegend UVA gebruikt). Op basis van onderzoeksgegevens weten we dat de meeste kinderen die in het voorjaar of zomer zo’n tien minuutjes per dag aan UVB straling worden blootgesteld voldoende vitamine D aan kunnen maken. Elke dag naar buiten dus!
In juni als de zon hoog aan de hemel staat, kan korte (twee tot vijf minuten) blootstelling van de huid al resulteren in een maximale vitamine D-productie. Let wel, lang in de zon is voor je vitamine D-aanmaak zinloos. Na korte zonblootstelling (ongeveer de helft van de tijd die nodig is je huid rood te kleuren) is de vitamine D-aanmaak maximaal, daarna wordt het aangemaakte vitamine D weer afgebroken.
In de winter is het een ander verhaal, dan is er in Nederland te weinig uv-B-licht om alleen uit zonlicht voldoende vitamine D aan te maken. We hebben wel een voorraadje vitamine D in ons lijf opgeslagen, maar in de koude maanden is voeding met vitamine D en/of het gebruik van voedingssupplementen extra belangrijk. Houd er rekening mee dat om voldoende vitamine D via de voeding binnen te krijgen we vooral heel veel vette vis moeten eten. Met alleen boter op ons brood en een eitje redden we het eigenlijk niet. Dat wisten ze vroeger al; de bekende levertraan was vies maar werkte wel!
[url]https://www.dr-jetskeultee.nl/vitamine-d/[/url]
Wat is vitamine D?
Vitamine D is een vet oplosbaar vitamine. Er bestaat een plantaardige vorm (D2) en een dierlijke vorm (D3). Via onze voeding krijgen we vitamine D binnen (bijvoorbeeld door het eten van vette vis en margarine) maar de zon is een veel effectievere fabrikant van vitamine D.
Even het technische verhaal: onder invloed van zonlicht wordt het 7-dehydrocholesterol dat in de huid aanwezig is omgezet in provitamine D3, dit wordt weer omgezet in vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D3 wordt vervolgens in de lever getransformeerd tot het zogeheten 25-hydroxyvitamine D-25(OH)D (calcidiol). Calcidiol fungeert als onze interne voorraad van vitamine D. Calcidiol circuleert in het lichaam en kan tijdelijk in het vet worden opgeslagen. De nieren vormen uiteindelijk het actieve 1,25-dihydroxivitamine D (calcitriol). Een heel productie proces dus.
Hoe krijgen we genoeg vitamine D binnen?
Om de huid tot de productie van vitamine D3 aan te zetten, hebben we UVB straling nodig (bij zonnebanken wordt overwegend UVA gebruikt). Op basis van onderzoeksgegevens weten we dat de meeste kinderen die in het voorjaar of zomer zo’n tien minuutjes per dag aan UVB straling worden blootgesteld voldoende vitamine D aan kunnen maken. Elke dag naar buiten dus!
In juni als de zon hoog aan de hemel staat, kan korte (twee tot vijf minuten) blootstelling van de huid al resulteren in een maximale vitamine D-productie. Let wel, lang in de zon is voor je vitamine D-aanmaak zinloos. Na korte zonblootstelling (ongeveer de helft van de tijd die nodig is je huid rood te kleuren) is de vitamine D-aanmaak maximaal, daarna wordt het aangemaakte vitamine D weer afgebroken.
In de winter is het een ander verhaal, dan is er in Nederland te weinig uv-B-licht om alleen uit zonlicht voldoende vitamine D aan te maken. We hebben wel een voorraadje vitamine D in ons lijf opgeslagen, maar in de koude maanden is voeding met vitamine D en/of het gebruik van voedingssupplementen extra belangrijk. Houd er rekening mee dat om voldoende vitamine D via de voeding binnen te krijgen we vooral heel veel vette vis moeten eten. Met alleen boter op ons brood en een eitje redden we het eigenlijk niet. Dat wisten ze vroeger al; de bekende levertraan was vies maar werkte wel!