Per 1 februari is dit forum niet meer actief. Je account en bijbehorende gegevens op dit forum zijn daarom verwijderd. Oude berichten kun je nog wel nalezen. We zien je eind februari graag terug in de nieuwe community van MS.nl. Meer informatie lees je op MS.nl of in dit topic.

WMO vergoedingen om nieuwe woning geschikt te maken of houden?

MS medicatie en gerelateerde andere medicatie, hulp en hulpmiddelen
caat

WMO vergoedingen om nieuwe woning geschikt te maken of houden?

Bericht door caat »

Hallo allemaal.

WMO vergoeding aanpassingen om woning geschikt te maken?

Mijn huidige sociale huur appartement is op papier rolstoeltoegankelijk, maar in de praktijk niet.
Voorheen kon ik met mijn rollatorkar trappetje van 3 treden op en af en ook de lange galerij aan de andere kant af, nu kan ik dat niet meer. ik heb gewacht op gesprek met WMO zodat ze dit konden constateren. Ik kan daar niet meer wonen, zeker niet zonder mijn belangrijkste mantelzorger.
En daar al jaren last van hele nare buurman.

ik verblijf nu bij de vrije sector huurwoning van mijn vriend /partner, die helaas in maart is overleden. Die woning ligt in een veilige buurt en mijn moeder woont daar om de hoek, en kan snel bij me zijn om me te helpen Er zit een trap in van 13 treden
met leuning aan rechterkant kan ik die nu prima op, maar niet te vaak.
ik ben nog niet rolstoelafhankelijk, maar lopen gaat matig en ik ben blij met trippelstoel.

ik vroeg steun aan WMO om bij huurwoning van mijn vriend te gaan wonen en ook wmo aanpassingen kan krijgen, zoals toegang naar voordeur, die heeft nu een opstap.

De gemeente koppelt terug dat
- woningbouw stichting aangeeft dat in mijn woonplaats geen rolstoelgeschikte sociale huurwoningen heeft. (dat heb ik dus nog niet nodig!
- omdat ik in huurwoning ga wonen die niet geschikt voor me is ,
ik geen WMO aanpassingen krijg, dus niet bij voordeur en tuindeur en ook geen traplift. /Over criteria als veiligheid, mantelzorg
wordt niets genoemd. Zien jullie een uitweg om de WMO aanpassing toch te krijgen?
Wat zijn jullie ervaringen en tips?

Al vast heel veel dank!

Groeten,
Caat
sukkelaar

Re: WMO vergoedingen om nieuwe woning geschikt te maken of houden?

Bericht door sukkelaar »

Ik ken de Ndl wetgeving niet maar mijn advies is om van je hart een steen te maken en gewoon ineens voor de rolstoelaangepaste woning te gaan (keuken, badkamer, ... all-in).
je gaat toch alleen maar achteruit dus waarom dubbel werk?
nu allerlei oplossingen zoeken als je binnen 5-10 jaar misschien ...

je zult dit niet graag lezen en ik snap dat je dicht bij je moeder wil blijven wonen. alleen is die, net als de mijne, ook gewoon 20-25 ouder als ik. eens die richting 70 gaan moet je een oplossing vinden
Knillis

Re: WMO vergoedingen om nieuwe woning geschikt te maken of houden?

Bericht door Knillis »

Hieromtrent is de regelgeving zeer ingewikkeld en daar kom je zelf niet goed uit (is mijn ervaring). Ik kan je wel adviseren om contact op te nemen met een ergotherapeut in jouw gemeente (in geval je er nog niet eerder een heb gehad).

Een ergotherapeut kan samen met jou kijken naar wat je nu, maar ook wat je in de toekomst, nodig hebt om zoveel als mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. De therapeut helpt je dan ook met de aanvraag richting gemeente (WMO).
Marina

Re: WMO vergoedingen om nieuwe woning geschikt te maken of houden?

Bericht door Marina »

Hallo Caat,

In mijn gemeente is het ook zo dat wanneer je al weet dat je MS hebt en dan verhuist naar een woning die niet geschikt is, je aanpassingen aan die woning niet vergoed krijgt.
Woningaanpassingen mogen hier in de regel ook niet duurder zijn dan 10.000 euro. Als de nodige aanpassingen duurder zijn moet je verhuizen naar een geschikte woning (in dat geval met verhuisvergoeding). Tenzij je gebonden bent aan je buurt, omdat je afhankelijk bent van hulp van mantelzorgers en buren. De gemeente moet altijd kijken of het voor iemand medisch gezien mogelijk is om te verhuizen. En verhuizen er niet toe leidt dat iemand de nodige hulp van familie of buren verliest.
Veiligheid van de buurt waarin je woont is voor de/mijn gemeente helaas geen criterium.

Het is handig inderdaad om een ergotherapeut om advies te vragen bij het kijken naar wat voor jou een geschikte woning is/welke aanpassingen er nodig zijn en om daarbij ook naar de toekomst te kijken.

In mijn geval, bijvoorbeeld, was het zo dat ik eerst nog goed 3 trappen van 15 treden op en af kon. Helaas is dat in de loop van 4 jaar in die mate veranderd dat ik enkel nog een paar treden op en af kon/durfde, vooral ook omdat er maar 1 leuning was. De gemeente wilde echter geen 2e leuning vergoeden. Maar was die er wel geweest dan had ik uiteindelijk toch ook moeten verhuizen omdat ik later ook meer balansproblemen en minder kracht kreeg in een been. (Een traplift was bij mij geen optie i.v.m. de te smalle trap.)

Ik wil met mijn eigen beschreven ervaring hierboven niet zeggen dat het bij jou ook zo (of vergelijkbaar) zal verlopen natuurlijk, maar dat het handig is om ook alvast naar de toekomst te kijken om te voorkomen dat je eventueel op korte termijn weer zou moeten verhuizen (je krijgt maar 1 keer een verhuisvergoeding bijv.).
Ik had echter geen mantelzorger in de buurt waar ik afhankelijk van was en aangezien jij die wel hebt zou het wellicht zo kunnen zijn dat de gemeente dan wel woningaanpassingen moet vergoeden.

Bij Stichting MEE, bijv., kun je ook terecht voor hulp hierbij. Zij kennen de wetten en regels (in jouw gemeente) en kunnen met je meedenken en je eventueel ook ondersteunen bij gesprekken i.v.m. de aanvraag van woningaanpassingen. Zie: https://www.mee.nl/clientondersteuning/ ... ersteuning
Laatst gewijzigd door Marina op 31 jul 2023, 22:03, 1 keer totaal gewijzigd.
Nessa

Re: WMO vergoedingen om nieuwe woning geschikt te maken of houden?

Bericht door Nessa »

Begrijp ik goed dat je huidige huurwoning in een andere gemeente ligt dan de woning van je vriend?
Anders begrijp ik de opmerking van de Gemeente niet dat er geen geschikte rolstoeltoegankelijke sociale huurwoningen zijn.

Er is heel veel rechtspraak over een verhuizing naar een ongeschikte woning. Als je een geschikte woning hebt, en je verhuist naar een ongeschikte woning, krijg je geen vergoeding vanuit de WMO. Een beroep op de hardheidsclausule slaagt eigenlijk nooit.

Daar komt nog bij dat je nú geen rolstoeltoegankelijke woning nodig hebt. Maar je hebt een progressieve ziekte en al problemen met drempels, lopen en vaak traplopen. Dan is het voorzienbaar dat je op termijn wél een rolstoeltoegankelijke woning nodig hebt. En dat is de woning van je vriend niet. In zo'n geval vergoed de WMO ook niet.

Buiten dat: ik snap dat je graag bij je moeder in de buurt woont en weg bent van je nare buurman. Alleen is dat voor de lange termijn misschien toch niet de beste optie. Je moeder zal niet eindeloos kunnen mantelzorgen. En jij gaat naar een huis dat niet geschikt is en ook niet volledig geschikt te maken is. Een traplift in het trappenhuis kan wel helpen bij transfers tussen de verdiepingen maar je hebt er al niks meer aan als je een rollator of rolstoel nodig hebt om buitenshuis te gaan.

Ik denk dus echt dat je beter in kunt zetten op ondersteuning in je huidige huurwoning. Laat een ergotherapeut meekijken wat je nodig hebt in huis, zowel qua voortbewegen/meedoen in de samenleving/sociale contacten (participeren) als het voeren van je eigen huishouden (zelfredzaamheid), de dingen dus waar je nu mantelzorg voor hebt. De eerste afspraken worden vergoed vanuit de verzekering.
caat

Re: WMO vergoedingen om nieuwe woning geschikt te maken of houden?

Bericht door caat »

Dank!
alle woningen zijn in dezelfde gemeente.
Mijn huidige woning is niet meer geschikt voor me is geen optie meer. benieuwdv naar nieuwenwd naar jurisprudentie.

/morgen reageer ik weer, nu slapen.
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp