Per 1 februari is dit forum niet meer actief. Je account en bijbehorende gegevens op dit forum zijn daarom verwijderd. Oude berichten kun je nog wel nalezen. We zien je eind februari graag terug in de nieuwe community van MS.nl. Meer informatie lees je op MS.nl of in dit topic.

Contrast vloeistof

Alles omtrent voeding en supplementen
Sara

Bericht door Sara »

[QUOTE=Hanna71;1092978]Mijn neuroloog gaf aan dat iedereen zo af en toe een nierfunctieonderzoek krijgt (bloedprikken), als er contrastvloeistof wordt gebruikt. Want ook jonge mensen kunnen nieren hebben die wat minder functioneren. Ik heb vorig jaar mijn bloed moeten laten testen en toen was ik pas 44.[/QUOTE]

Ja, je hebt natuurlijk helemaal gelijk, Hanna! M'n neuroloog vertelde dat over die 65plussers als bevestiging van het feit dat die gadolinium de nieren belast.

Ondertussen blijf ik 't licht verontrustend vinden. Dat onderzoeken en behandelingen soms risico's hebben, dat snap ik. Maar bij medicatie hoort áltijd een bijsluiter, nou ja, bijna altijd: bij een predkuur krijg je die niet. En bij onderzoeken... nee dus :(.

Het lijkt een beetje op de situatie bij operaties. Ook daar krijg je niks op papier over wat er mogelijk mis kan gaan en op de kans dát dat mis gaat.
Köln1985

Bericht door Köln1985 »

[QUOTE=Sara;1093129]

Ondertussen blijf ik 't licht verontrustend vinden. Dat onderzoeken en behandelingen soms risico's hebben, dat snap ik. Maar bij medicatie hoort áltijd een bijsluiter, nou ja, bijna altijd: bij een predkuur krijg je die niet. En bij onderzoeken... nee dus :([/QUOTE]

Mij wordt geeneens wat gevraagd. Lag te wachten op de mri en toen wilden ze een infuus aanleggen. Ik zeg ik kan niet tegen contrast de laatste keer flinke allergische reactie in de mri.
Zei de radioloog sorry je hebt ms en het kan niet zonder...
Predkuur wordt ook niet gevraagd zodra ze een schub constateren hangt de zak alweer klaar. Vanaf nu weiger ik alles. Want idd is ook mij nooit se risico's verteld met als gevolg 2 spoed opnames en 2 x ritjes met de ambulance en gillende sirenes. Ben nu nog aan het herstellen ervan. Methylprednisolon maakt letterlijk alles kapot bij me. Maag en darmen, blaas etc... elke infuuskuur hakt er steeds harder in. Begin er nooit meer aan.
Overigens krijg ik automatisch een mri tijdens een schub en telkens na de contrast is er weer wat met mijn nieren. Eerst verschrompeld en nu afgelopen maand iets over een dunne nierschors. Weet het ook niet meer behalve dat ik vanaf nu die troep weiger. Ik moet een mri van ruggenmerg nog maken en ze wilden er snel eentje maar heb eig niet zo'n haast en dus niet gebeld. Eventjes weer "genezen" van al hun adviezen...
Sara

Bericht door Sara »

Poe Köln,

we klagen (nou ja, ik klaag :)) wel es over gebrek aan eigen zeggenschap in de zorg, maar in Nederland is dat volgens mij is het algemeen een stuk beter verzorgd dan in Duitsland.

Ik hoor ook via andere kanalen over de paternalistische zorg in Duitsland. Ik ga ook m'n zegeningen maar es tellen:)
Hanna71

Bericht door Hanna71 »

[QUOTE=Sara;1093129] Maar bij medicatie hoort áltijd een bijsluiter, nou ja, bijna altijd: bij een predkuur krijg je die niet. En bij onderzoeken... nee dus :(.
[/QUOTE]

Daar heb je helemaal gelijk in. Nooit bij nagedacht eigenlijk.
Het zal wel de bedoeling zijn dat de arts je er over informeert. Dat gebeurt ook vaak wel, maar waarschijnlijk net zo vaak niet.

Bij een operatie moet ik altijd wel tekenen dat ik me bewust ben van de risico's en dat ik er mee akkoord ga, maar bij een MRIscan met contrastvloeistof niet. Het is me inderdaad ook nog nooit gevraagd of ik het wel wilde. Ik kreeg het gewoon.

Ik verbaas me erover dat de contrastvloeistof zo regelmatig en zonder overleg wordt toegediend, terwijl het toch echt wel weer een middel is dat invloed heeft. Bovendien is de opbrengst (wat je er wijzer van wordt) maar minimaal.
Köln1985

Bericht door Köln1985 »

[QUOTE=Sara;1093148]Poe Köln,

we klagen (nou ja, ik klaag :)) wel es over gebrek aan eigen zeggenschap in de zorg, maar in Nederland is dat volgens mij is het algemeen een stuk beter verzorgd dan in Duitsland.

Ik hoor ook via andere kanalen over de paternalistische zorg in Duitsland. Ik ga ook m'n zegeningen maar es tellen:)[/QUOTE]


Elk land zijn voor en nadelen. Wij zijn verhuisd en heb de pech dat hier geen ms gespecialiseerde neurologen zijn. Dus tref de algemene neurologen en specialisatie voor hun stroke units. Daar ligt hun passie met als gevolg dat ik behandeld wordt als 1 of andere uitbehandelde ms patient als in een hopeloos geval. Het ontbreken aan interesse druipt er vanaf. Er zijn hier veel voordelen in DL maar ook nadelen. Voor zowel patiënt als personeel.
Al heb ik dit 11 jaar terug ook bij e neuroloog in Nijmegen meegemaakt. " wees gerust het is zeker geen ms" melde hij als enige. Toen ik em vroeg oh ok wat houden mijn klachten dan in? Haalde hij zijn schouders op en zei: leer er maar mee leven en toen liep die weg. Thnx for nothing...
Leerde er idd mee leven 11 jaren lang tot ik ineens heel hard achteruitging.

Hier in Duitsland is herr doktor een halve god. Aanzien...
Je hebt daarin gelijk de meeste hoe ze hun personeel en patiënt behandelen dan voel je je echt een nummer. Maar ze luisteren ook niet daardoor veel miscommunicatie en noteren geeneens de helft. Mis je daardoor een onderzoek die je dringend nodig hebt etc.
Kom telkens zo doodziek uit het ziekenhuis zowel lichamelijk als geestelijk. Leuk is echt een ander verhaal. Dus dat het vaak zo gaat hier tja kan alleen zeggen dat mijn ervaring zeker zo is in inmiddels 3 ziekenhuizen. Van de 4 ziekenhuizen afgelopen jaar was het 3 x slecht en 1 x trof ik goede die was niet zo. Maar was hoofd interne geneeskunde toen dus wellicht is het een neuro dingetje 😅
Marsei

FDA warns that gadolinium-based contrast agents (GBCAs) are retained in the body

Bericht door Marsei »

FDA warns that gadolinium-based contrast agents (GBCAs) are retained in the body

FDA Drug Safety Communication: FDA warns that gadolinium-based contrast agents (GBCAs) are retained in the body; requires [URL="https://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm589213.htm"][U]new class warnings[/U][/URL]
Marsei

MRI Contrast Agent, Gadolinium

Bericht door Marsei »

MRI Contrast Agent, Gadolinium

MRI Contrast Agent, [URL="https://medinsight.org/mri-contrast-gadolinium/"][U]Gadolinium[/U][/URL]
Marsei

Radiology Has Failed to Properly Assess or Track MRI Gadolinium Contrast Safety

Bericht door Marsei »

Radiology Has Failed to Properly Assess or Track MRI Gadolinium Contrast Safety

Radiology Has Failed to Properly Assess or Track MRI [URL="https://www.itnonline.com/content/blogs ... -track-mri"][U]Gadolinium Contrast Safety[/U][/URL]
Sara

Bericht door Sara »

Een redelijk leesbaar stuk, in ieder geval in het Nederlands :)

[url]https://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2 ... -mri-scans[/url]

[quote]
Patiënten krijgen gadolinium-contrastmiddelen voor of tijdens een MRI-scan om artsen te helpen betere beelden van organen en weefsels te verkrijgen.

De hoeveelheid gadolinium die na toediening achterblijft in de hersenen verschilt per gadolinium-contrastmiddel. Er bestaan 2 soorten van deze gadoliniummiddelen, de lineaire en de macrocyclische. Bij de lineaire middelen blijven de meeste sporen achter. Deze lineaire middelen worden in Nederland weinig gebruikt. Het CBG heeft het lineaire contrastmiddel gadodiamide (Omniscan) inmiddels geschorst.

[B]Advies aan radiologen en ziekenhuisapothekers[/B]

[list]

[*]Gebruik contrastmiddelen met gadolinium alleen als diagnostische informatie noodzakelijk is en niet kan worden verkregen via scans zonder verhoging van het contrast.

[*]Gebruik altijd de laagst mogelijke dosis.

[*]Gebruik de intraveneuze lineaire middelen gadobeenzuur (Multihance) en gadotexaat dinatrium (Primovist) alleen bij het maken van leverscans.
[/list]

[/quote]
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp