Per 1 februari is dit forum niet meer actief. Je account en bijbehorende gegevens op dit forum zijn daarom verwijderd. Oude berichten kun je nog wel nalezen. We zien je eind februari graag terug in de nieuwe community van MS.nl. Meer informatie lees je op MS.nl of in dit topic.

Geen contract verzekeraars voor te dure ziekenhuizen

Alles omtrent werk en uitkeringen
Ruitje † 17-03-2019

Geen contract verzekeraars voor te dure ziekenhuizen

Bericht door Ruitje † 17-03-2019 »

Vandaag in de Volkskrant:

[B][I][U]Geen contract verzekeraars voor te dure ziekenhuizen[/U][/I][/B]
[I]Patiënten die een behandeling willen in het ziekenhuis van hun keuze, moeten vanaf 1 april mogelijk een deel van de ziekenhuisrekening zelf gaan betalen. Verzekeraars sluiten dit jaar namelijk geen contracten meer af met te dure ziekenhuizen voor niet-acute behandelingen.

Patiënten van ziekenhuizen zonder contract krijgen van hun verzekeraar straks de keuze: bijbetalen of overstappen naar een kliniek waarmee wél een overeenkomst is gesloten. De nieuwe spelregels gelden voor alle nieuwe planbare behandelingen, zoals heupoperaties, kankerbehandeling en staaroperaties. [B]Wie al onder behandeling is in een ziekenhuis, hoeft niet te verkassen. Spoedhulp blijft volledig vergoed, in welk ziekenhuis dan ook.[/B]

[B]Felle onderhandelingen[/B]
De verzekeraars en de circa 90 ziekenhuizen onderhandelen fel over deze kwestie. De verzekeraars moeten zuinig omgaan met de 20 miljard euro aan verzekeringsgeld. Zij kunnen dat alleen bereiken door te onderhandelen over de tarieven en dure ziekenhuizen te passeren.
Achmea, met vijf miljoen verzekerden marktleider in de zorg, verwacht uiteindelijk geen zaken te zullen doen met zo'n 10 procent van de ruim negentig ziekenhuizen. Ook de andere grote verzekeraars als Menzis en CZ gaan strenger selecteren, maar kunnen nog niet zeggen hoeveel ziekenhuizen of specialismen geen contract krijgen.

De NVZ vereniging van ziekenhuizen noemt het voornemen van Achmea 'verbijsterend' omdat de onderhandelingen over de zorginkoop voor dit jaar nog in volle gang zijn.

Voor 1 april moeten beide partijen contracten hebben afgesloten, maar krap twee weken voor de deadline is nog amper een handtekening gezet. Volgens de ziekenhuizen zetten verzekeraars hen 'het mes op de keel'.

[B]Acute problemen[/B]
De ziekenhuizen krijgen van de verzekeraars geen financieel voorschot zolang ze geen contract hebben afgesloten. Hierdoor dreigen de ziekenhuizen in acute betalingsproblemen te komen.
De zogeheten 'selectieve zorginkoop' is het gevolg van een vorig jaar afgesloten hoofdlijnenakkoord tussen minister Schippers van Volksgezondheid, de zorgverzekeraars en de ziekenhuizen. Daarin werd afgesproken dat de groei van de zorgkosten terug moet van 5 naar 2,5 procent.

Vorig jaar werden tientallen verzekerden van Achmea al verrast toen ze de deur werden gewezen door het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Breda. Het ziekenhuis verwees nieuwe patiënten bij de balie door omdat het budget voor dat jaar op was. [/I]

[url]http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zor ... izen.dhtml[/url]
Ruitje † 17-03-2019

Bericht door Ruitje † 17-03-2019 »

De zorgverzekeraars bepalen steeds meer. Eerst werden de fysiotherapeuten gepakt, toen de tandartsen en nu de ziekenhuizen. En de verzekeraar bepaalt de tarieven. Ziekenhuizen en artsen hebben niets meer in te brengen.

Gelukkig mag je nog wel bij het ziekenhuis blijven als je er al een behandeling volgt. Maar het wordt allemaal steeds gekker.

Ik hoorde van mijn fysiotherapeute afgelopen week dat de praktijk een pluspraktijk moet worden om nog contracten met verzekeraars te kunnen sluiten. En dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat ze problemen krijgen met mijn geval omdat ik geen vooruitgang boek.

Ik heb progressieve ms. De neuroloog wil dat ik fysio krijg, evenals de revalidatiearts. Ik heb fysio om mij enigszins stabiel te houden of te zorgen dat ik nog enigszins kan functioneren, maar daar gaan verzekeraars steeds moeilijker over doen.

En dat terwijl ms nog wel onder chronisch ziekten valt die wel fysiotherapie volledig vergoed zouden moeten krijgen vanuit de basisverzekering! Ik ga maandag navragen bij de praktijk hoe dat nou precies zit.

Maar ik vind het belachelijk dat verzekeraars (en geld) dus straks bepalen of je nog wel of niet behandeld kan worden bij fysio's, ziekenhuizen etc. Je moet het anders zelf gaan betalen of bijbetalen. Zorg is er straks alleen nog maar voor de rijken. Dankzij de VVD. :boos:
janna67

Bericht door janna67 »

ik kreeg onlangs een brief van Menzis, dat je voor een nieuwe heup en voor een rughernia niet meer in alle ziekenhuizen terecht kunt.

"de lijst van ziekenhuizen mét overeenkomst staat op de website : www.menzis.nl/zorgvinder"
Plaats reactie Vorig onderwerpVolgend onderwerp